"רשות שוק ההון לא תקבל יותר החלטות מהותיות על דעת עצמה, אלא רק באישור ועדת הכספים"


ח"כ שלום דנינו מהליכוד מתכוון בתום פגרת הכנסת להאיץ את קבלת הצעת החוק להגברת הפיקוח על אסדרת גופים פיננסיים. בתכנית הרדיו "השתתפות עצמית" ברדיו צפון ששודרה אתמול (א') אמר דנינו כי רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון לא תקבל יותר החלטות על דעת עצמה, אלא תיאלץ לקבל אישור מוועדת הכספים על שינוי מהותי אותו תרצה להעביר.
בריאיון שערך עמו מגיש התכנית ליאור רוזנפלד, לשעבר נשיא לשכת סוכני הביטוח אמר דנינו: "נחשפתי דרך אותן תקנות שכל הרשויות האלה כותבות 'בתוקף תפקידי' או 'בתוקף סמכותי' ואז מחוקקים חוק שהוא הרבה יותר דרמטי מחקיקה ראשית שאני כחבר כנסת לא כל כך מצליח לעשות".
לדבריו הוא פנה ליועמ"שית של הכנסת שגית אפיק וציין בפניה כי מדובר במצב שהוא קצת אנומלי. "לא יתכן מצב שפקידים בכוח תקנות פנימיות מחוקקים חוקים דרמטיים רק בהתייעצות עם הוועדות. היא אמרה לי נכון, היה באמת שינוי בשנים האחרונות של חלק מהסמכויות, שזה רק בהתייעצות עם ועדת הכספים", סיפר דנינו.
את הצעת החוק הוא הגיש לפני מספר ימים עם יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני מיהדות התורה ועם יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן מהליכוד. בהצעת החוק מוסבר כי בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים נקבעו לממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, סמכויות שונות לתת הוראות לגופים המפוקחים על ידו, ובין היתר, לחברות ביטוח, חברות מנהלות ובעלי רישיונות לשירותים פיננסיים מוסדרים.
"מדובר בסמכויות רחבות, שמסדירות את פעילותם הענפה של אותם גופים פיננסיים, שמשליכות לא רק על הגופים האמורים אלא גם על הציבור הרחב בתחומי הביטוח, החיסכון הפנסיוני וכיוצא באלה. לפיכך, בהצעת חוק זו מוצע לתקן את החוקים האמורים ובכך להגביר את הפיקוח הפרלמנטרי על ההוראות שנקבעות על ידי רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ולאפשר קיום דיון ציבורי ושקיפות לשיקולי המאסדר, וזאת לטובת ציבור המבוטחים והחוסכים".
רוזנפלד ציין כי "רשות שוק ההון הוקמה בין היתר כדי להעניק לה יותר סמכויות כרשות עצמאית. יש הטוענים יותר מידי סמכויות. הם לא מוציאים רק חוקים, לרוב הם לא מוציאים חוקים, הם מוציאים חוזרים וטיוטות חוזרים, ופשוט כל ענף שוק ההון, הביטוח וגופים אחרים שמפוקחים על ידם, מתיישרים".
דנינו השיב: "אז זה בדיוק היה הכוח העודף לטעמי שהם לא יכולים להוציא חוזרים שכתוב שם 'בתוקף סמכותי' ומחייבים את כל את הציבור. לו ראיתי שפרשת סלייס לא הייתה עולה על הפרק, לו ראיתי שבאמת הם צמודים לאינטרס הציבורי וטורחים הרבה עבורו, הייתי אומר אולי באמת לא צריך שאנחנו נבקש מהם לקבל אישור. אבל מכיוון שזה לא הרושם שקיבלתי ואני לא רוצה להפנות אצבע מאשימה כלפי אף אחד, יכול להיות שאני לא מבין אותם נכון, אבל אני מבין את האינטרס הציבורי אחרת. אז אני אומר בואו לוועדת הכספים, תגידו מה אתם רוצים. אם הדברים סבירים, אם הם נגזרים מחקיקה ראשית שעברה ואתם רק צריכים לתקן תקנות איך מבצעים את החוק – מצוין. אבל אם זה משהו מהותי שביטוח יכול להיות מוכפל לרכב בשנה, נראה לי קצת מוגזם שאנחנו לא עושים כלום".
דנינו ציין בריאיון כי הצעת החוק עברה את ועדת השרים לענייני חקיקה והתקיימה הצבעה טרומית במלאית הכנסת. "נחזור מהפגרה, נמשיך לחוקק את החוק", אמר דנינו.
"אני חייב להגיד לך שאם זה יעבור, בהחלט מדובר ברעידת אדמה, כי פעם מה שאתה כינית המפקח על הביטוח היה כפוף לשר האוצר תחת משרד האוצר ובשנים האחרונות ברגע שהם הפכו לרשות עצמאית, לרשות בהחלט יש הרבה יותר סמכויות", ציין רוזנפלד.
דנינו, שהנו חבר בוועדת הכלכלה של הכנסת, סיפר בריאיון כי משרד האוצר עומד לפרסם תקנות בדבר הענקת פיצויים מלאים לבעלי העסקים ברמת הגולן ובגליל העליון שנפגעו במלחמה.
כתבות נוספות
לשכת סוכני הביטוח תוקפת את דוח הביניים של הצוות לצמצום הפערים במכשירי השקעה וחיסכון
דיון סרק נוסף בוועדת הכלכלה
הראל תפצה מבוטחים של שירביט שמידע שלהם דלף באירוע הסייבר ב-2020
אושרה הגשת ייצוגית נגד ביטוח ישיר
המלצה: לאפשר לבנקים קטנים לעסוק בתיווך, ביטוח אלמנטרי וייעוץ פנסיוני דיגיטלי
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת