רעידת אדמה חזקה תגרום לקריסה של חברות הביטוח
תרחיש של רעידת אדמה חזקה בישראל עלול לגרום לקריסה כלכלית של חברות הביטוח שלא יוכלו לעמוד בתשלומים למבוטחים בגין הנזקים. כך עולה ממחקר שביצע פרופ' אבי דגני, נשיא קבוצת גיאוקרטוגרפיה.
במחקר של דגני נבחן היקף הנזק שעלול להיגרם לנכסי נדל"ן, בחלקים השונים של המדינה, במקרה של רעש אדמה חזק. מהמחקר עולה כי הנזק שייגרם ברדיוס של 25 ק"מ ממוקד הרעש, צפוי להיות כה גדול, ובבחינת אסון לאומי, ששום חברת ביטוח לא תוכל לעמוד בתשלום הפיצויים בעקבותיו, בעיקר כשמדובר בגוש דן. בכל המקרים חישב המחקר רק נזקים למבני נדל"ן, שיש להוסיף עליהם נזקים אחרים, בלתי נמנעים – לתכולת דירות, מרכזי מסחר, בתי עסק וכדומה.
"דווקא משום שאין בישראל רעידות אדמה תדירות, אבל אחת לשנים רבות עלולה לפקוד אותנו רעידה בעוצמה גבוהה, והרסנית מאוד, כדאי לשקול להפקיד את כספי ביטוחי המשנה בידי בנק ישראל, ולא להעביר אותם לתקציב המדינה השוטף, דבר אשר יבטיח כי בעת אסון טבע – כרעידת אדמה חזקה מאוד, אם תקרה, יעמוד לרשות המדינה סכום משמעותי שנצבר לאורך שנים, לפיצוי הקרבנות ולשיקום האזורים שנפגעו ברעש, אשר יהיה ברמת אסון לאומי, מבלי להזדקק להלוואות ממקורות חיצוניים או לפגוע חמורות בכלכלת המדינה", ציין דגני. הוא הוסיף כי "גם אם הנזק יהיה בסדר גודל של רבע או שליש מכך, יידרשו סכומי עתק שבשביל לשקם אותם, וחשוב שסכומים גדולים מאוד יהיו בידי המדינה, ויוכלו גם, לאורך שנים, לייצר כספי עירבון ובטוחה למדינה".
מפת נזקי הנדל"ן הפוטנציאליים, הארצית, שהפיק פרופ' דגני במסגרת המחקר, מסמנת חמש רמות (מעין תת אזרים) של היקפי נזק מהרס נדל"ן, שעלול לקרות ברדיוס של 25 ק"מ סביב כל נקודה בכל אזור, אם מוקד הרעש יהיה בה. מהמפה עולה שבכל גוש דן – חולון, בת ים, לוד, רמלה, ראשון ציון, הרצלייה, רעננה והוד השרון, ערך הנדל"ן המצוי בסכנה נאמד למעלה מ- 1,250 מיליארד שקל (1.25 ביליון שקלים). בת"א העיר בלבד תעמוד למבחן שרידותם הפיזית של נכסי נדל"ן ששווים המצרפי מסתכם בכ- 426 מיליארד שקלים.
עוד עולה ממפת פוטנציאל הנזקים כי במקרה של רעידת אדמה באזורי רמת הגולן, קצרין, קריית שמונה, מזרח הכנרת, בקעת הירדן, יישובי הערבה צפוי הנזק להגיע עד כ-80 מיליארד שקל – כאמור, ברדיוס של 25 ק"מ סביב כל נקודה שם – אם וכאשר תימצא במוקד של רעש ברמה גבוהה מאוד. כאשר בקרית שמונה העיר עצמה, פוטנציאל הנזק נאמד ב- 5 מיליארד שקלים ובאילת ב- 19 מיליארד שקלים.
באזורים במרכז הארץ הכוללים את ירושלים וסביבתה, חדרה; ובצפון את חיפה, עכו והקריות, גובה פוטנציאל הנזק הנדל"ני המירבי נע בין 256 מיליארד שקלים ל- 610 מיליארד שקלים ברדיוס של 25 ק"מ סביב כל נקודה בהם, אם תהיה במוקד הרעש. בירושלים העיר וסביבתה, עלול הנזק להגיע כדי 242 מיליארד שקלים, ובשפרעם שבגליל, כ- 11.8 מיליארד שקלים.
אזור צפון מזרח המדינה, הכולל את טבריה, יישובי הכנרת ובית שאן; ובדרום מערב את אשקלון, קריית גת וב"ש, מסמנים רמת פוטנציאל לנזק נדל"ני מרבי, בטווח שבין 81-255 מיליארד שקלים, בנקודות שונות במרחב – ברדיוס של 25 ק"מ סביב כל נקודה – אם תימצא במרכז של רעידת אדמה חזקה. באזור טבריה העיר מדובר בכ- 10 מיליארד שקלים, ובבית שאן בכ- 4.3 מיליארד שקלים.
הרחבה בנושא בכנס האלמנטר הכללי
0
כתבות נוספות
סוכנות ג'ינג'ר משיקה פלטפורמה דיגיטלית ומיתוג חדש
גיל שגיב מונה לסמנכ"ל שיווק וחוויית לקוח בעוגן
איילון מבצעת מגוון חידושים בביטוח כללי פרט
לשכת סוכני הביטוח קיימה את כנס האביב של מחוזות המרכז והשפלה
"יש לאפשר לבנקים קטנים להיכנס לעולם הביטוח כיצרנים"
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת