"רופאים עוברים לעבוד פרטי על מלא או נוטשים את עיסוקם להזריק בוטוקס"
בפאנל "דוח מצב מערכת הבריאות הפרטית והציבורית" בהנחיית גבי נקבלי, מנכ"ל אופק זהב, התלהט הוויכוח בין נציגי ה"ממסד" לנציגי הסוכנים והרופאים בעיקר סביב שאלת הצלחת הרפורמה. בפאנל בכנס הבריאות ה-21 של עדיף, שנערך היום (ג') השתתפו נחמה גולדוסר, יו"ר ועדת הבריאות, לשכת סוכני הביטוח; ליאור ברק, סמנכ"ל קופות חולים, משרד הבריאות; אבי עובדיה, מנהל מחלקת ביטוחי בריאות, רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון וד"ר אייל שפירא, יו"ר ארגון הרופאים העצמאים – ארצ"י.
חברות הביטוח מדווחות על 30% מבוטחים שביקשו להישאר עם פוליסת שקל ראשון. האם זה מראה על חוסר אמון ברפורמה?
עובדיה: "מדובר בתהליך ומבחינתי, אם 70% מהמבוטחים יודעים בדיוק מה ההבדלים וקיבלו את ההחלטה לעבור למשלים שבן בצורה מושכלת זאת הצלחה".
ברק: "מדובר בנתונים ראשוניים. בחלק מהקופות יש עלייה של 15%-5% בהיקף הניתוחים בשב"ן והגדלת מספר המנתחים ב-10%-8%. זאת עלייה יפה שאומרת שהזמינות קיימת. בנוסף לא רואים שינוי בזמני המתנה וגם לא טענות מיוחדות למרות עליית היקף הניתוחים בשב"ן".
גולדוסר: "אני חולקת על כל מה שנאמר. אין מדדים רציניים לקבוע אם הרפורמה הצליחה. אנסו את האנשים לעבור למוצר שהם לא מכירים ולא רצו. חלק רק לומדים עכשיו בדרך הקשה, חלק בכלל לא יודעים שהם עברו למשלים שבן. אי אפשר לכפות שינוי ולמדוד אותו כהצלחה".
ד"ר שפירא: "הדברים הולכים ומחמירים. אין שקיפות, ומובילים את האוכלוסייה לסיטואציה שבה היא מחזיקה בכמה ביטוחים. אפשר לוותר על שב"ן ולעשות ביטוח רק מהשקל הראשון. למה האזרח צריך להשלים מכיסו את סל הבריאות? האוצר מקטין את כמות הרופאים במערכת, הרפורמה האחרונה מקטינה את רשימת ההסדר, וזה רק עניין של זמן שהתורים יתארכו והזמינות תרד".
רשימות הרופאים זה נתון קריטי, ואנחנו שומעים על הקשחת מדיניות. יש שינוי בתמהיל הרופאים?
ברק: "לא עקבנו אחרי גיל הרופאים שהצטרפו ואנחנו עושים צעדים להגדיל את רשימת הרופאים ברופאים איכותיים. אנחנו רוצים רפואה שוויונית, לכן ב-2017 העברנו מחצית מהיקף הניתוחים בשבן למימון בטפסי 17 והנגשנו את בתי החולים הפרטיים".
ד"ר שפירא: "בישראל תמיד היה מחסור ברופאים והמחסור יגדל. האוניברסיטאות לא מכשירות מספיק, יש הגבלה על כמות הרופאים המגיעים בחו"ל והרבה עוזבים את ישראל. רופאים עוברים לעבוד באופן פרטי על מלא או נוטשים את עיסוקם כדי להזריק בוטוקס".
גולדוסר: "עיקר הבעיה היא שיש שני רגולטורים שכל אחד מושך לכיוון אחר. בנוסף, המשאב הכי חשוב בפוליסת בריאות היא איכות הרופאים. אם כסוכנים נחשוש שהסוכנות לא תבחר הרופאים הטובים כי הם יקרים לה או משתמשים ברובוטים שלא בהסדר זאת סכנה שמייתרת את מוצר הביטוחים".
אולי צריך לחזור לימים שבהם המבוטח יכול לבחור כל רופא שרוצה?
עובדיה: "כל חברת ביטוח מפרסמת את רשימת הרופאים שלה באתר ואנחנו ברשות מנטרים את הרשימות, ולא רואים הבדלים משמעותיים. חוק ההסדרים לא עשה שינויים ברשימות וגם לפניו הייתה 50% חפיפה. מה יקרה למוצר שקל ראשון אם תהיה הלימה מלאה?".
אחת ממטרות הרפורמה המוצהרות הייתה הורדת יוקר המחייה אבל נוצר מצב שמחירי המוצרים עלו.
עובדיה: "התביעות במשלים שב"ן נוטות יותר לשקל הראשון. צריך איזון שבו כל מוצר שומר על המהות שלו ומהות השקל הראשון היא לשלם מהשקל הראשון. משלים שב"ן יכול לכסות מעבר לכיסויי השבן או להחזיר השתתפות עצמית אבל חייב לשמור על מהותו".
גולדוסר: "אתה יכול לחייב את חברות הביטוח לשקיפות בנוגע לרשימות הרופאים".
ד"ר שפירא: "אין פיקוח. חברות הביטוח, קופות החולים והשב"נים הגופים מתנהלים עצמאית ואנחנו מקבלים אינספור תלונות מרופאים שקשה יותר להיכנס לרשימות השב"ן וחברות הביטוח".
אולי צריך לקבל החלטה אמיצה – לוותר על השבנים, להתמקד ולחזק מערכת ציבורית שלצידה מערכת פרטית?
ברק: "עיקר יהבנו מופנה למערכת הבריאות הציבורית בה כולם מקבלים שירות בלי חיתום ובלי החרגה. יש ביטוחים משלימים מעבר, והעקרון שלהם הוא שהם לא מרוויחים, עודפים חוזרים למבוטח והפרמיה אחידה".
לצפייה בפאנל – לחצו כאן
כתבות נוספות
מנורה מבטחים וחברת מגנוס חילצו זוג ישראלי מאזור לחימה באתיופיה
פספורטכארד נערכת לקראת תפילות ראש השנה באומן
פספורטכארד: זינוק של כ-70% ברכישת ביטוח נסיעות ביום הנסיעה
יותר מ-700 משתתפים בכנס הבריאות ה-21 של עדיף
"אחרי ה-7 באוקטובר – 1.5 מיליון נפגעי נפש ישירים"
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות קוד חד פעמי)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת