קרן הון
קרן השתלמות נותרה אפיק חיסכון הוני יחיד במדינת ישראל שמאפשר משיכת הכספים שנצברו בו לאחר שש שנים ללא תשלום מס ומס רווחי הון. לקרן יתרונות וחסרונות לעובד ולמעסיק, וההפקדה אליה מזכה בהטבות מס. בהפקדה לעובד שכיר הן המעסיק והן העובד ייהנו מהטבת מס. המעסיק ייהנה מכך שהפקדותיו יהוו הוצאה מוכרת, והעובד ייהנה מכך שהפקדת המעסיק אינה נחשבת כהכנסה ולכן היא פטורה ממס הכנסה.
בעת העלאת שכר, במידה ואין לעובד קרן השתלמות, כדאי לבחון את הטבות המס שיצמחו לעובד ולמעסיק כנגד הפקדה בקרן אל מול העלאה בשכר, שכן הטבות המס מתרגמות בסופו של דבר לכסף.
הפקדות והפרשות מקובלות
קרן השתלמות מיועדת לשכירים, עצמאיים, חברי קיבוצים ומושבים שיתופיים. ההפקדה לקרן אינה מחויבת על פי חוק ותלויה בהסכמת המעסיק. במקרה שקיים הסכם קיבוצי המחייב את המעסיק להפקיד לקרן השתלמות, העובד זכאי לקרן מכוח הוראות ההסכם.
שיעור ההפקדות המזכות בהטבות מס בהפקדה לקרן השתלמות מוגדרת בחוק. הפקדת העובד חייבת להיות לפחות שליש מהפקדת המעביד. ההפרשות המקובלות לקרן של עובד שכיר הינן 2.5% מהמשכורת הקובעת (בה נכללים רכיבי השכר המשמשים להכנסה מעבודה לא כולל תוספות מיוחדות, החזרים ושעות נוספות) על חשבון העובד ו- 7.5% מהמשכורת הקובעת על חשבון המעסיק וזאת עד לתקרת שכר חודשית. נכון ל-2012 הסכום עומד על תקרת שכר חודשית של 15,712 שקלים. יצוין כי, ניתן להפריש גם מעבר לתקרת השכר, אך בגין הפרשות מעל התקרה לא יינתן פטור ממס ובמועד משיכת הכספים ישלם העובד מס על הרווח הריאלי בגין ההפרשה מעל התקרה.
דוגמא
כסף שנחסך בקרנות ההשתלמות והופקד על ידי המעסיק והעובד (עד לתקרת השכר החודשי) העובד אינו משלם עליו מס, למשל: במידה והמשכורת היא 10,000 שקלים, המעסיק מפריש 750 שקלים לקרן השתלמות (7.5% מהשכר החודשי). במידה והעובד בוחר בתוספת שכר של 750 שקלים, הוא ישלם מס הכנסה בגובה המס שולי. במקרה שהכסף מופקד לקרן השתלמות ולא מתווסף לשכר החודשי העובד יחסוך את סכום המס בגינם. יתרון זה גדל ככול שהמס השולי החל על העובד במדרגה גבוהה יותר.
גם עצמאי יכול להפריש לקרן ההשתלמות (הרי הוא המעסיק של עצמו) עד 7% מההכנסה הקובעת שלו (נכון ל-2012 עד לתקרת הכנסה שנתית של 255,000 שקלים, סכום המתעדכן מעת לעת) ולקבל הטבת מס על סכום הפקדה המהווה 4.5% מהכנסתו הקובעת עד לסכום התקרה.
משיכת הכספים
ניתן למשוך את הכספים שנצברו בקרן ההשתלמות בפטור ממס במקרים הבאים:
• לאחר שש שנים מיום ההפקדה הראשונה.
• לאחר שלוש שנים במידה והעובד הגיע לגיל פרישה.
• במקרה שהעובד מעוניין לצאת להשתלמות מוכרת לצורכי עבודתו ובתנאי שהתקבל אישור ממס הכנסה.
• בעת פטירת העמית.
משיכה שלא תעמוד באחד הקריטריונים הללו תחייב בתשלום מס. קבלת פטור מתשלום מס במקרים אלו מותנית בכך שלאחר המשיכה החשבון ייסגר ולא ניתן יהיה להפקיד בו תשלומים נוספים.
במקרה שנמשכו כספים מקרן ההשתלמות (גם אם באופן חלקי), לא ניתן יהיה להפקיד לחשבון כספים, אלא רק בחשבון קרן השתלמות חדש. יחד עם זאת נקבע שאם נמשך סכום לשם השתלמות בישראל, שאינו עולה על שליש הסכום שעמד לרשות העמית בעת המשיכה, ולא קדמה למשיכה זו משיכה אחרת ב-12 החדשים שקדמו למשיכה, לא תחשב המשיכה כמשיכה.
מהי קרן השתלמות?
בתחילת דרכה נועדה קרן ההשתלמות לעודד חסכון לצורך קיום השתלמויות מקצועיות. כיום הזיקה ללימודי השתלמות לחסכון בקרן נחלשה וניתן למשוך את הכספים שנצברו בקרן לאחר שש שנים לכל מטרה.
קרן ההשתלמות היא מוצר חסכון אטרקטיבי לטווח בינוני בהשתתפות הפקדות על חשבון המעסיק, שיחד עם הפקדות העובד יכולות הגיע ל-10% משכרו של העובד.
לאחר הרפורמות בשוק ההון, זהו המוצר החיסכון היחיד שאינו לטווח ארוך שנשאר פטור ממס, עד לתקרת ההפקדה המוטבת שמתעדכנת מעת לעת.
יתרון נוסף של קרן השתלמות הוא בכך שגם לאחר מועד נזילותה ניתן להמשיך לנהל את הכספים שנצברו בה ולצבור רווחים פטורים ממס. בנוסף, במידה והחברה שמנהלת את קרן ההשתלמות מעניקה הלוואות מכספי הקרן, הקרן יכולה לשמש כבטוחה בעת מתן הלוואות לעמית. חשוב לבחון היכן לנהל את קרן ההשתלמות, האם הגוף יציב ובעל איתנות פיננסית, ומהן תשואות הקרן בטווח הארוך.
דן פנחסי, מנכ"ל דש פנסיה וגמל
המגזין פורסם לראשונה במגזין A – יולי 2012
0
כתבות נוספות
(היעדר) הכיסוי הביטוחי לשריפות בארה"ב – תפקיד הרגולטור בעידן אירועים קטסטרופליים
הדרכים להענקת ערך משמעותי ללקוחות שלכם
משפחה המשקיעה בפוליסת ביטוח חיים בינלאומית בניהול אישי – ניתוח מקרה
האם הבינה המלאכותית תחליף את שיקול דעת הדירקטורים בגופים המוסדיים?
קבלת מידע דרך המסלקה הפנסיונית בלבד
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת