פורסמו תקנות הרפורמה בהשקעת כספים בידי אפוטרופוס או מיופה כוח
האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים פרסם את התקנות החדשות בעניין השקעת כספי אדם שמונה לו אפוטרופוס או ממנה בייפוי כוח מתמשך שנכנס לתוקף, והן ייכנסו לתוקף ב-6 בנובמבר 2024.
התקנות החדשות קובעות כי מעתה למיופה הכוח תותר השקעת הכספים של החסוי, גם במוצרי ואפיקי השקעה נוספים המנוהלים על ידי בתי השקעות ללא כל צורך בקבלת אישור מבית משפט. התקנות החדשות מעניקות למעשה סמכות לאפוטרופוס להשקיע את כספי החסוי (וכן כספים בהתאם לייפוי כוח מתמשך ללא הנחיות מקדימות בהשקעות) במגוון רחב של מוצרי השקעה, בין השאר: קרנות נאמנות, קרנות סל, קופות גמל, ניהול תיקים ועוד, כאשר המגבלות הרלוונטיות החדשות מתייחסות לשיעור החשיפה לסיכון.
"מדובר בבשורה כלכלית חשובה למאות אלפי משפחות בישראל שיוכלו מעתה למקסם את כספי החסוי," אומר עו"ד נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות. "המתווה שקבע משרד המשפטים מאפשר סל אפשרויות להשקעת הכספים אשר לא היו קיימות עד היום. כמו כן הרפורמה אף מפשטת את תהליך השקעת הכספים אשר במהותם אמורים לספק תמיכה כלכלית חשובה לחסוי ובני משפחתו".
מאיגוד ההשקעות נמסר, כי במסגרת המגבלות שהיו קיימות עד התקנות החדשות הרי שככל שהאפוטרופוס של כספי החסוי רצה לנהל את הכספים בשוק ההון – היה עליו לפנות לבית משפט. במסגרת התקנות החדשות, ובהתאם לתהליכים אחרים כאמור שקידמה הממשלה בנוגע להגדלת חשיפת חסכונות לשוק ההון (כאמור, בשוק הפנסיה, חיסכון לכל ילד וכיו"ב), תוקן העיוות עם החלת התקנות החדשות שמתירות למיופה הכוח להשקיע את הכספים במגוון במוצרי ואפיקי השקעה, ללא צורך באישור בית משפט אם כי בכפוף לעמידה במגבלות התקנות.
עוד נמסר, כי בשנים האחרונות פעלו אגף האפוטרופוס הכללי ומשרד המשפטים – בשיתוף גורמים בשוק ההון לשינוי המגבלות והתאמתן לעולם ההשקעות המודרני. במסגרת זו לקח איגוד בתי ההשקעות חלק משמעותי ופעיל בדיונים.
יש לציין, כי בעלי אפוטרופוס הם לרוב ילדים שקיבלו ירושה בטרם מלאו להם 18, או לחלופין בגירים שאינם מסוגלים לדאוג לצרכיהם. על פי הערכות, ההון שמנוהל עבור בעלי אפוטרופוס נאמד בעשרות מיליארדי שקלים. כמו כן, מינוי אפוטרופוס נדרש בכל מצב בו הוגדר אדם כסיעודי או תשוש נפש, ומצבו הבריאותי, הנפשי או הקוגניטיבי, אינו מאפשר לו לקבל החלטות ולטפל בענייניו באופן עצמאי. במצב כזה, האפוטרופוס, (או מיופה הכוח במידה שמונה מראש על ידי מייפה הכוח), נדרש לפעול לטובתו של האדם, לרבות ביחס להיבטים פיננסיים-כלכליים. מינוי האפוטרופוס מתבצע בכפוף לקבלת אישור על ידי בית המשפט.
"תיקון עיוות ארוך ומתמשך"
ספיר: "התהליך המקצועי הרחב שקיים האפוטרופוס הכללי בשיתוף משרד המשפטים ובשיתוף שלנו – מביא בשורה כלכלית חשובה לציבור נרחב, אשר מתקנת עיוות ארוך ומתמשך. שינוי התקנות הקובעות את דרכי השקעת כספי חסוי בישראל יאפשר להשקיע מעתה את כספי החסויים באפיקי השקעות מגוונים המהווים תחליף אטרקטיבי ומשיא תשואה למוצרי ההשקעה המצומצמים בהם היה ניתן להשקיע עד היום. בכך יתאפשר להשיא תשואה גבוהה יותר ולמקסם רווחים עבור החסויים ובני משפחותיהם, הזקוקים לכך יותר מכל.
"כמו כן, אנחנו רואים חשיבות גדולה בפישוט תהליך ההשקעה, כפי שנקבע בתקנות החדשות וכן בקביעת כללים ברורים הנותנים ודאות מלאה ביחס למוצרים ולאפיקי ההשקעה המותרים להשקעה ללא צורך באישור בית משפט… כך לדוגמה – ניתן מעתה להשקיע את הכספים בקרנות 20/80, בניהול תיקים המותאם לכללי ההשקעה שנקבעו בתקנות או בקופות גמל מתאימות. מדובר במהפכה חשובה ועל כן אנו מברכים על התהליך וקוראים להרחיבו גם לדברי חקיקה אחרים בהם עדיין קיימות מגבלות דומות כמו בתקנות הירושה (דרכים להשקעת כספי עיזבון), תש"ס-2000. אני מבקש להודות לאפוטרופוס הכללי ולמשרד המשפטים על קיום תהליך פתוח ומקצועי שכלל התייעצות נרחבת עם הציבור ועם שוק ההון".
כתבות נוספות
רשות ני"ע: בשנת 2024 נרשם גידול של פי שניים במספר העיצומים והיקפם לעומת שנים קודמות
חשבונות עמיתי הקופות המסלוליות בסלייס גמל ינוהלו על ידי הפניקס פנסיה וגמל מה-1 במרץ
לקראת פטור מדיווח שנתי בשל מכירת נכס דיגיטלי באמצעות גורם מפוקח
"אין לאסור על חברות ביטוח לרכוש סוכנויות, אבל יש לטפל במודל תגמול הסוכנים"
IBI בית השקעות משיק קרן גידור חדשה בניהולו של יעקב ויינשטיין
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת