עמית גל: "מונופול של חברה אחת בתחום הביטוח הסיעודי, הוא דבר שאין לו אח ורע, בעל השלכות רבות ועמוקות"
ב-1 בינואר יסתיים הסכם הניהול של הביטוח הסיעודי של שירותי בריאות כללית עם חברת הראל. למכרז של הכללית לא ניגשה אף חברת ביטוח, ולא ברור מה יעלה בגורלם של כ-2.6 מיליון מבוטחי ביטוח סיעודי של הכללית.
בדיון שקיימה היום (ד') ועדת הבריאות של הכנסת בנושא משבר הביטוח הסיעודי, הדגיש יו"ר הוועדה ח"כ יוני משריקי (ש"ס): "אנו בדקות האחרונות לפני המועד בו רבבות לא יהיו בעלי ביטוח כזה. אנו בפני קריסת מוחלטת של ענף הביטוח הסיעודי – משבר שאינו רק כלכלי אלא גם חברתי מהותי, שמשליך באופן ישיר על האוכלוסיות המוחלשות הפגיעות ביותר במדינת ישראל. יש לייצר בהקדם פתרון לטווח הארוך, אך עד אז הוועדה תעמוד על כך שיימצא פתרון בטווח המיידי לשנת 2025".
משריקי ציין כי ללא אוירה אוהדת מרשות שוק ההון – לא ימשך המו"מ בין הצדדים, ושב וקרא לביטוח סיעודי ממלכתי – כמו חוק ביטוח בריאות.
עמית גל, הממונה על שוק ההון, הודה בדיון כי "מדובר בסוגיה לאומית ברמת חשיבות עליונה, בעלת השלכות מרחיקות לכת על מערכת הבריאות והכלכלה. היינו רוצים פתרון מכבד ולטווח ארוך, אך אי אפשר הכל, ולא ניתן לצפות לכיסוי ביטוחי למירב האנשים, וגם ללא פגיעה כואבת באותו ציבור. אנחנו לא אוהבים זאת, ופתרונות ארוכי טווח חייבים לכלול רכיב כזה – לצד פתרון לטווח הקצר. זה הליך ארוך, קשה, מורכב, שכולל בדיקות רחבות היקף, אך כיום אין לנו תכנית סדורה על הפרק".
גל ציין בדבריו כי "מונופול של חברה אחת בתחום הזה, הוא דבר שאין לו אח ורע, בעל השלכות רבות ועמוקות, ולכן אנו בוחנים זאת לעומק ובזהירות – לאור המחיר הכרוך בכך. איננו מונעים ממנורה להמשיך את המו"מ עם כללית, ומנכ"ל כללית הודה שכרגע אין הצעה סדורה על הפרק ממנורה. אינני יכול לתת רשות מראש למונופול – שיפגע יותר מדי".
עם זאת, אמר גל כי "כל מו"מ בין כל חברה היום בשוק לבין הכללית הוא אפשרי, ונבדוק שמוצו כל ההליכים הכלכליים מצד הכללית, ולו כפתרון לטווח הקצר".
"אני דווקא אופטימי מיחס הרשות להתקדמות המו"מ"
לדברי משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, "מדובר בנושא חשוב ודחוף שהיינו חייבים לפתור אותו כבר לפני שנה. אנו לפני שוקת שבורה, ולמרות מו"מ עם האוצר – לא הגענו לפתרון, שצריך להגיע מעולם החסכונות ארוכי הטווח. אני דווקא אופטימי מיחס רשות שוק ההון להתקדמות המו"מ". הוא הזהיר מיציבות שירותי בריאות כללית ושאר הקופות – בגלל המשבר הנוכחי.
אלי כהן, מנכ"ל הכללית, סיפר על תסכולו מהסחבת בעניין, מזה כשנתיים, למרות התראותיו החוזרות-ונשנות בנושא. "אני חייב לתת פתרון בעוד חודשיים ליותר מ-2.6 מיליוני מבוטחים. אזהרות רשות שוק ההון ירתיעו את מנורה, ולא מאפשרים מו"מ הוגן וחופשי. מדובר בבעיה לאומית – ולכן נדרש פתרון לאומי".
נעמה לזימי (העבודה), יוזמת הדיון, אמרה: "מדובר בנושא הדורש מעקב וטיפול גם ללא המצב הביטחוני, בגלל הזכות להזדקן בכבוד, ויש לעסוק בה ללא הפסק עד למציאת פתרון, וישנם פתרונות גם בטווח המיידי".
מירב כהן (יש עתיד): "משיכת הזמן היא רק בגלל שמדובר באוכלוסייה חלשה שלא יוצאת להפגנות, ולכן חיכו לרגע האחרון, ואילו לפי מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) עקב האירוע המיוחד והמיידי, על רשות שוק ההון לדחוף את מנורה למו"מ – בנתינת אפשרות לאישור ההסכם, למרות סכנת המונופול".
טטיאנה מזרסקי (יש עתיד), אמרה: "שר האוצר בוחר להתעלם בהפגנתיות ממחדל הביטוח הסיעודי. כבר לפני שנה דרשתי ששר האוצר יכריז על הקמת הקרן הלאומית לביטוח סיעודי ממלכתי. אבל שלל הדגלים האדומים שהנפתי, המכתבים ששלחתי והמחיר הכבד שיותר משניים וחצי מיליון ישראלים עתידים לשלם, לא הצליחו להרשים אותו.
"אנחנו דוהרים לעבר קטסטרופה. האילם לא יצעק, הנכה לא יעמוד על רגליו האחוריות. האוכלוסיות החלשות ביותר, הן שיפגעו מקריסת הביטוח הסיעודי. אזרחי ישראל משלמים כסף מדי חודש במשך שנים על ביטוח שהולך להתפוגג וישאיר אותם לא מוגנים. זהו מחדל בריאותי וסוציאלי".
"לטווח הקצר, על רשות שוק ההון לאפשר לחברת מנורה לתת מענה למבוטחים הסיעודיים בקופת חולים כללית. זה חייב לקרות עכשיו. להסדרת הביטוח הסיעודי לטווח ארוך, המדינה חייבת להקים את קרן לאומית לביטוח סיעודי ממלכתי", ציינה מזרסקי והוסיפה: "אני קוראת שוב לשר האוצר, הנחה את רשות שוק ההון לסייע, תקדם קרן לאומית כמענה לקריסת הביטוח סיעודי ותציל את האוכלוסיות החלשות. רק כך נאפשר פתרון אמיתי ושוויוני לכל בית ישראל ונתקן את האבל".
שלמה פרלוב, נציג הסתדרות הגמלאים, קרא אף הוא לחוק ביטוח סיעודי ממלכתי, המיועד לדבריו לא רק לאוכלוסייה המבוגרת – אלא גם לתינוקות הנולדים עם מגבלות גופניות.
מוריס דורפמן, משנה למנכ״לית וראש חטיבת כספים ובתי חולים במכבי הדגיש כי ״אין למכבי בעיה של איתנות פיננסית עשרות שנים קדימה. עמדתנו היא שיש להשאיר את ניהול הביטוח הסיעודי בידי קופות החולים".
כתבות נוספות
הראל משיקה מרכז מומחים באסותא לטיפולים מחליפי ניתוח
מנכ"ל כללית מאשים: התערבות חיצונית ברגולציה הובילה לקריסת מערכת הביטוח הסיעודי
פספורטכארד השיקה אפליקציה חדשה לסוכני הביטוח
הפניקס מרחיבה את הכיסוי ב"תכנית מרפא"
כלל ביטוח השיבה לישראל בפינוי מוטס מורכב פצועה קשה בתאונה בסרי לנקה
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת