על רקע התנודתיות בשווקים הפיננסיים: רשות שוק ההון קוראת לציבור שלא לפעול מתוך לחץ או עצות לא מוסמכות


על רקע התנודתיות בשווקים הפיננסיים, הנובעים מהצהרות המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, פרסמה רשות שוק ההון מסמך הכולל מענה לשאלות מרכזיות בנוגע להשפעות האפשריות של התנודתיות על החיסכון הפנסיוני ארוך-הטווח, לרבות היבטים של יציבות, אופן ניהול ההשקעות, והמלצות כלליות להתנהלות בתקופה של אי ודאות בשווקים. קוראת לציבור שלא לפעול מתוך לחץ או עצות לא מוסמכות, אלא להיעזר ביועצים או סוכנים בעלי רישיון בלבד.
בין השאלות המרכזיות עליהן עונה הרשות:
האם המצב בשוק ההון יכול להשפיע על החיסכון הפנסיוני שלי?
"המצב בשוק ההון יכול אמנם להשפיע על החיסכון הפנסיוני שלך, אך החיסכון הפנסיוני הוא חיסכון ארוך טווח הנצבר על פני עשרות שנים. החיסכון נמדד לאורך תקופות ארוכות, ולכן השפעתן של תנודות חדות בשוק ההון בתקופה קצרה אינה מעידה בהכרח על ההשפעה ארוכת הטווח על החיסכון. לצורך החלטה לגבי החיסכון יש להביא בחשבון שיקולים שונים, ובהם בין היתר אופק ההשקעה שלך והקרבה שלך לגיל הפרישה. רצוי בכל מקרה להתייעץ עם גורם מקצועי מוסמך ובעל רישיון, ולא מומלץ לקבל החלטות שהשפעתן על עתידך מוכרעת על סמך ירידות או עליות חדות בשוק ההון בטווח הקצר".
מדוע מושקעים כספים החיסכון שלי בבורסה?
"החיסכון הפנסיוני הוא חיסכון לטווח ארוך מאוד של עשרות שנים, שכן הכספים המנוהלים בו מיועדים לצורך תשלום קצבת זקנה עם הגיע החוסכים לגיל פרישה. מטרת ניהול והשקעת הכספים, אם כן, היא השאת תשואה לטווחי זמן מאד ארוכים, תוך ניהול הסיכון בהשקעות. על מנת להשיג מטרה זו מפזרים הגופים המנהלים את כספי הפנסיה (המכונים 'גופים מוסדיים) את השקעותיהם על פני אפיקי השקעה שונים, חלקם אפיקים סחירים שנסחרים בבורסה המקומית (בארץ) או בבורסות בחו"ל וחלקם אפיקים לא סחירים שאינם נסחרים בבורסות כגון השקעות בנדל"ן או באשראי.
"יש לציין שאין מדובר בתופעה ייחודית לישראל וכך נוהגים הגופים המנהלים כספי פנסיה ברבות ממדינות העולם. כספי הפנסיה מושקעים בבורסה בניירות ערך, אגרות חוב ומניות, אשר אמורים להניב תשואות גבוהות יותר על פני זמן, אך תשואה זו אינה מובטחת והיא כרוכה בסיכונים שונים. ככלל, חל בשוק ההון העיקרון שאפיק עם סיכון נמוך יותר יניב בממוצע גם תשואה נמוכה יותר.
"עיקרון נוסף בחיסכון הוא עיקרון הריבית דריבית, שמשמעותו הוא כי הפרשי תשואה באחוזים בודדים לטווח קצר יכולים להצטבר לאורך טווחי זמן ארוכים להפרשים מאד משמעותיים בחיסכון הפנסיוני, הפרשים של עשרות אחוזים ויותר. לפיכך, אין להמעיט בחשיבותה של מטרת השאת התשואה והשפעתה על החיסכון לטווח ארוך".
האם לכל הגופים המוסדיים יש מסלולי השקעה סולידיים במושפעים פחות מהתנודות בשוק ההון?
"הגופים המוסדיים המציעים מוצרי גמל והשתלמות, מציעים ללקוחותיהם מסלולים 'סולידיים' כמו מסלול 'עם חשיפה נמוכה מאוד למניות' או מסלול 'שקלי' או 'כספי'. כמו כן, לקרנות הפנסיה, קופות הגמל וביטוחי המנהלים קיימים מסלולים תלויי גיל, בהם מדיניות ההשקעה מותאמת לגיל החוסך ואופק החיסכון הצפוי לו, כך שחוסכים מבוגרים יותר חשופים פחות להשקעות בסיכון גבוה, ובכלל זה לשוק ההון לעומת חוסכים צעירים יותר.
"ככלל, אם הצטרפתם לחיסכון פנסיוני לאחר שנת 2016 ולא בחרתם באופן יזום במסלול מסוים, אתם ככל הנראה חוסכים במסלול המתאים לגיל שלכם באופן אוטומטי. אם הצטרפת לחיסכון הפנסיוני לפני שנת 2016, קיימת האפשרות לעבור למסלול המתאים לגיל החוסך. בכל מקרה, ניתן לבדוק את מסלול ההשקעה בדוח השנתי לעמית, אותו ניתן למצוא גם באזור האישי באתר האינטרנט של קרן הפנסיה, קופת הגמל, או ביטוח המנהלים".
האם כדאי למשוך את כספי החיסכון הפנסיוני?
"משיכת כספי חיסכון פנסיוני עלולה להביא לפגיעה בכיסוי הביטוחי הפנסיוני שלך, היות שהיא עלולה להביא לירידה בשיעור הכיסוי הביטוחי ואף לאבדן מלא של אותם כיסויים. בנוסף, משיכה כאמור עלולה לייקר את עלות הכיסוי הביטוחי או להחריג מצבים רפואיים או גרוע מכך, למנוע אפשרות לרכוש ביטוח כפי שהיה קודם (לדוגמה: עקב שינוי מצב בריאותי). יש להימנע מלמסור פרטים לגורמים שונים המציעים לסייע במשיכת כספים בעקבות המצב בשוק ההון או מכל סיבה אחרת, ובכל מקרה להסתייע אך ורק בגורמים מוסמכים ובעלי רישיון מתאים".
לבסוף, מתייחסת הרשות גם אל מקבלי הקצבאות שמודאגים מכך שהתנודות משפיעות גם עליהם ומציינת: "קצבתם של פנסיונרים שמקבלים קצבה מקרן פנסיה ותיקה או מפוליסות ביטוח מנהלים מבטיחות תשואה אינה מושפעת ככלל משינויים בתשואות בשוק ההון.
"פנסיונרים בקרנות הפנסיה החדשות ובפוליסות ביטוח מנהלים שאינן מבטיחות תשואה חשופים לשוק ההון גם בתקופת הפרישה בה הם מקבלים קצבה, ושינויים בתשואות בשוק ההון עשויים להשפיע עליהם אם כי יש לציין כי בקרנות הפנסיה החדשות, 60% מנכסי הפנסיונרים מקבלים הגנה ממשלתית באמצעות אג"ח מיועדות או באמצעות מנגנון של הבטחת תשואה".
כתבות נוספות
השבוע הוכח שוב: יציאה מהירה בשוק תנודתי עלולה לעלות ביוקר בטווח הארוך
זינוק חד בביקוש לביטוח עסקאות ייצוא
הראל ובנק הפועלים ינפיקו אג"ח בהיקף של 800 מיליון שקלים
סיגמא-קלאריטי משיק תיק השקעות עם הבטחת קרן ו-110% השתתפות בעלייה
"המשק הישראלי ממשיך להפגין עמידות, ומתאושש באופן מתון"
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת