על ישראל, ארה"ב וביטוח, בהקשר הימים הללו


חברות הביטוח מתמחות בניהול סיכונים ומציעות פתרונות ביטוח שונים ללקוחותיהן בהתאם לסיכונים השונים להן כל חברה חשופה.
ארה"ב, שתחגוג בעוד פחות משנה וחצי 250 שנים להיווסדה, נחשבת למדינה דמוקרטית, יציבה, בעלת חוקה ומערכות שלטון ומשפט ותיקות ולכן היא נחשבת כמדינה בטוחה מאוד לעשיית עסקים. אמנם ארה"ב וצפון אמריקה בכלל, נחשבת לטריטוריה בעלת מסורת של תביעות ופסיקות בסכומים גבוהים במגוון תחומים, אבל נראה שעל הסיכון הזה, במסגרתו בן לילה הועלו המכסים שגובה ארה"ב ממדינות רבות המייצאות אליה, מעט מאוד חתמי ביטוח חשבו.
האם לדעתכם קיים ביטוח שלו חברת בעלת פעילות עסקית מוטת יצוא לארה"ב, הייתה רוכשת, היה לה כעת מזו, ולו חלקי, נוכח המשבר האחרון של הטלת מכס בשיעור 17% על יצוא מישראל לארה"ב?
האם הסיכון אליו משתייך מהלך זה הוא סיכון פוליטי או סיכון מיסויי או שמא סוג סיכון אחר?
שאלת הסיווג של העלאת מכסים אמריקאית היא מורכבת, שכן מדובר בסיכון המשלב מספר היבטים. להלן ניתוח של הסיווגים האפשריים:
• סיכון פוליטי – העלאת המכסים מסווגת בראש ובראשונה כסיכון פוליטי מהסיבות הבאות: מדובר בהחלטה מדינית המשקפת מדיניות כלכלית-פוליטית של הממשל האמריקאי; ההחלטה נובעת משיקולים פוליטיים הקשורים למאזן הכוחות הבינלאומי; היא חלק ממערכת היחסים הבין-מדינתית וממדיניות חוץ; ההחלטה עשויה להשתנות עם חילופי שלטון או שינויי מדיניות היבטים של סיכון מיסוי. הסיכון אמנם כולל היבטים של סיכון מיסוי, אך אינו מסווג בעיקרו כסיכון מיסוי מכיוון שמכסים הם אכן סוג של מס על סחורות מיובאות. עם זאת, המניע להעלאת המכסים אינו פיסקלי בעיקרו (גביית הכנסות למדינה) אלא פוליטי-אסטרטגי.
קיימים סיווגי סיכון נוספים רלוונטיים למקרה הנוכחי, אף כי הסיכון הפוליטי נראה כסיכון המרכזי שביטוח מתאים, גם אם לא כמוצר מדף, היה עשוי לפתור, לפחות בחלקו. בספרות המקצועית, ניתן למצוא תתי-סיווגים נוספים שמתאימים למקרה זה:
• סיכון סחר בינלאומי – תת-קטגוריה של סיכון פוליטי המתמקדת ספציפית בשינויים בכללי הסחר העולמי.
• סיכון גיאופוליטי – הקשור להשפעות של מערכות יחסים בין מדינות על פעילות כלכלית.
• סיכון רגולטורי בינלאומי – הנוגע לשינויים בחוקים ותקנות המשפיעים על הסחר הבינלאומי.
עד כה, חברות הפעילות במדינות לא יציבות פוליטית, נהגו לגדר את סיכוני הסחר שלהן, בין היתר באמצעות עריכת ביטוח כנגד סיכונים פוליטיים.
בניתוח סיכונים ארגוני, חשוב להתייחס למהלך זה תחת הקטגוריה של סיכונים פוליטיים ולנהל אותו בהתאם. חברות להן חשיפה משמעותית לשווקים בינלאומיים צריכות לכלול סיכון זה במסגרת ניהול הסיכונים הפוליטיים והגיאופוליטיים שלהן.
וכעת נשאלת השאלה, האם חברות בינלאומיות הסוחרות עם גורמים בישראל, רוכשות ביטוח סיכונים פוליטיים לכיסוי סיכוני הפעילות שלהן בישראל?
• הכותב הינו שותף במשרד עורכי הדין זילברשץ, סלע, ברנדס. עוסק בייעוץ ביטוח כללי ובמשפט מסחרי עם דגש על טכנולוגיה וניהול סיכונים באמצעות כלים משפטיים
כתבות נוספות
תקרת 35% למרכיבי ביטוח בחיסכון דרך קופות גמל
סוכן ביטוח – מתכנן פיננסי – מנהל פמילי אופיס: 4 השלבים שיעזרו לך לבנות מערך הפניות
הפינה המקצועית: מי גובר – מוטבים או זכאים בצוואה
האזהרה שלא ניתן להתעלם ממנה: התחזית המטלטלת של האקטוארים
כך תהפכו את הדוחות השנתיים להזדמנות עסקית ולחיזוק הקשר עם הלקוחות שלכם
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת