סדקים במודל המס הפנסיוני?
השינויים המתוכננים במודל המס עמדו במרכזם של דיונים סוערים שקיימה השבוע ועדת העבודה והרווחה של הכנסת.
בדיון שהתקיים אתמול (ד') הסתייג יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (הליכוד ביתנו) מהשינוי המוצע, באומרו: "אינני מאמין למראה עיני, במודל החדש שאתם מציעים יש פגיעה קשה בעצמאים לעומת עובדים שכירים; שכיר המקבל שכר של 15 אלף שקלים בחודש יזכה לתוספת של 148 שקלים ואילו עצמאי יפסיד 61 שקלים. בשכר של 10 אלף שקלים ירוויח השכיר 34 שקלים והעצמאי יפסיד 25 שקלים. מדוע אתם מטילים קנסות על העצמאים? מהיכן נובע הרוע הזה? אתם תהפכו את העסקים הקטנים לעסקים פצפונים. עזבו את האנשים הקטנים וקחו מבעלי משכורות של למעלה מ-40 אלף שקלים, תמורת מלווה אגרות חוב".
ח"כ כץ דרש ממשרד האוצר להציג לו את כלל הנתונים שהובילו לקביעה כי צעדי מיסוי הפנסיה שמבקשת הממשלה להחיל יובילו לחיסכון של 1.2 מיליארד שקל למשק. "החישובים שלי מגיעים לתוצאה שונה לחלוטין. מי בודק את החישובים שלכם? מי ערב לכך שהגירעון עומד באמת על 40 מיליארד?" כץ הודיע כי בדיון הבא, ידרוש ממשרד האוצר להציג לחברי הוועדה את כלל הנתונים והחישובים עליהם הסתמכו.
בהמשך הדיון התייחס סגן הממונה על התקציבים באוצר, אייל אפשטיין, לרפורמת המיסוי הפנסיוני בכללותה, ואמר: "אנחנו חוזרים למדיניות פיסקאלית אחראית. אם לא היינו עושים כלום, הגירעונות היו מגיעים לממדים בלתי נתפסים. אם לא נצמצם אותם לא יהיה פה שוק עבודה ולא תהיה פה פנסיה".
במקביל גוברים הקולות נגד השינויים המתוכננים במודל. לדברי רו"ח אהוד רצאבי, נשיא להב – לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים, תכנית האוצר לקצץ בהטבות המס על החיסכון הפנסיוני תוביל לפגיעה של אלפי שקלים בשנה בחיסכון הפנסיוני של עשרות אלפי עצמאים.
בנייר עמדה שהגישה להב ללשכת תיאום של הארגונים הכלכליים היא מציגה את עמדתה ביחס למודל המוצע ומפרטת דוגמאות הממחישות את הפגיעה הדרמטית, כהגדרתה, בהטבות לחיסכון פנסיוני לעצמאיים. "להב מברכת על היוזמה לפישוט המודל הקיים, אך בהחלט מתנגדת לפגיעה בחיסכון הפנסיוני של העצמאי. מהנתונים לעיל ניכרת פגיעה אנושה בהטבות המס שמקבל עצמאי כלומר, עד להכנסה של 150 אלף שקלים ההטבה דומה במודל הישן והמוצע, מעבר לכך, הפגיעה הולכת וגדלה משמעותית ככל שגדלה ההכנסה".
עוד נטען כי "קיימת הקטנה משמעותית של ההטבה ופגיעה במוטיבציה של עצמאי להפריש כספים היום, ולהשקיעם בחסכון ארוך טווח. המשמעות המעשית היא הסטה של כספי חיסכון שלאו דווקא יקדמו את הכלכלה בארץ". עמדות אלו הוצגו גם בדיוני ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, בה השתתף גם שלמה אייזיק, סגן נשיא להב.
טענות דומות השמיע לאחרונה גם עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אשר פנה בנושא לשר האוצר, יאיר לפיד, בבקשה לבחון מחדש את השינויים.
כתבות נוספות
אורית קרמר: הרפורמה בבריאות שינתה את השוק הפרטי, כולנו חייבים להתאים את השירות ללקוחות
נחתם הסכם קיבוצי חדש ב-MAX
יום גיבוש בחוף קיסריה לעובדי ולשותפי ארביטראז'
פספורטכארד תעניק הטבת גלישה בהוספת כיסוי סלולרי לביטוח נסיעות
מיכאל אסולין מונה למשנה לכלכלן הראשי ולממונה על הכנסות המדינה במשרד האוצר
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות קוד חד פעמי)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת