נציג רשות שוק ההון על פרשת סלייס גמל: "לא יודע אם כשלנו; חלק מהמסקנות יקבלו ביטוי בתיקון התקנות"
בדיון מעקב לעניין פרשת סלייס גמל שנערך אתמול (ב') קראו חברי ועדת הכספים של הכנסת לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון לקחת אחריות ולהציג בפני הוועדה את לקחיה למניעת הישנות מקרים דומים ואף חמורים יותר בעתיד. לדברי הרשות, היא פועלת לתיקון התקנות באופן שיסדיר את פעילותן של קופות IRA, שעומדות במרכז הפרשה שבעקבותיה נעלמו כ-890 מיליון שקלים של חוסכים אשר הועברו לקרנות זרות שלא על פי הוראות החוק.
ברשות ציינו כי הם עמלים על תקנות בעקבות הפרשה, וכי 60% מהכספים אותרו, והכספים שנעלמו נוגעים ל-7,500 חוסכים, כאשר נעשים מאמצים להשבתם בהליכים בבתי המשפט ומול בעלי הקרנות שחלקם משתפים פעולה, ולשייכם לבעליהם החוקיים באמצעות בחינת עשרות אלפי תנועות בנק.
עוד ציינו ברשות ציינו כי ביום חמישי יוגש מסמך עקרונות לגבי הסדר הנוגע לעמיתי הקרן. לשאלת חברי כנסת ציינו ברשות כי אין הסדר עם מי שהיו בעלי סלייס בעת התפוצצות הפרשה. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "בנינו על זה שיש רגולטור שקיבל מאתנו את מלוא הגיבוי לעשות את מה שצריך לעשות, אני רוצה לדעת איך עוד שנה דבר כזה לא חוזר, ומה אתם צריכים לעשות, אנחנו עומדים מול הציבור".
הדיון בנושא התנהלות רשות שוק ההון מול חברת סלייס גמל, נערך הצעה לסדר של חברי הכנסת מירב כהן, שלום דנינו ושרן השכל. בהצעה לסדר נכתב: "בעקבות אי סדרים חמורים בהתנהלות חברת סלייס גמל, שהתגלו בעקבות ביקורות שערכה רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון ובעקבות תלונות מהציבור, פעלה הרשות באופן מהיר ונחוש ומינתה בשלהי חודש דצמבר 2023 מנהל מורשה לחברה. על פי פרסומים בעיתונות הכלכלית, לאור המלצת המנהל המורשה ובאישור בית המשפט, הוקפאו מאז חסכונות ציבור בהיקף של כ-4.2 מיליארד שקלים, ולא ידוע מתי ואם בכלל, הכספים ישתחררו והציבור יוכל לנהוג בכספים כמנהג בעלים, והם אינם יכולים למשוך או לנייד אותם. מצב דברים זה מעורר חשש רב לפגיעה קשה בזכויות החוסכים במיוחד כאשר מדובר על פי רוב בחסכונות פנסיוניים".
"פתאום מצאו חצי מיליארד שקלים"
ח"כ השכל: "אחרי שלושה חודשים שלא קרה כלום, נקבע תאריך לדיון, ואז פתאום מצאו חצי מיליארד שקלים מהכספים האלה שנגנבו. חשוב שנתמקד באיך מחזירים אותם חזרה, מה הכלים, וקודם כל לעדכן את מי שנגנב לו הכסף, כי עדיין יש אנשים שלא יודעים שנגנב להם הכסף. זו פרצה שהיא הרבה מעבר למקרה הבודד והרשות עדיין לא סגרה את הפרצה, עדיין ניתן לנצל אותה, לכן עלינו לסגור אותה הרמטית, כי יש סיכון לכספים של כולנו, מיליארדים על מיליארדים".
ח"כ כהן: "יש המון נפגעים בפרשה, אבל גם סכנה גדולה לציבור החוסכים. אנחנו רוצים לעודד את החוסכים לשים כסף ליום סגריר, ואנחנו רוצים לאותת לציבור שהשוק בטוח. הגוף המפקח בירידה גדולה במספר העובדים ובתקציב, ומאז המצב רק הדרדר וקוצצו תקנים. אני רוצה לדעת אילו לקחים אנחנו לומדים מהפרשה הזו? לגבי סוכני הביטוח, ניגוד עניינים?".
רמי עזריה, מנהל מחלקת קופת גמל ברשות שוק ההון, אמר בדיון כי "מדובר באירוע חסר תקדים, במורכבות ובסיבוך שלו, כל הפעולות שננקטו עד היום, כן משיגות תוצאות, כפי שגם פורסם, 60% מההשקעות כבר אותרו. בית המשפט אישר את המכירה לחברת הפניקס, כל התהליכים נעשים בפיקוח ובשיתוף פעולה אתנו. לגבי יתר הכספים נעשות פעולות על ידי המנהל המורשה, בין היתר בבתי משפט. גם מול בעלי הקרנות, אם זה סוכנים או לא, יש מקרים שנדרשים ביתר שאת לבית המשפט, גם כי יש גורמים שלא ששים לשתף פעולה, חלקם כן, חלק מבעלי הקרנות משתפים פעולה ועוזרים באיתור ההשקעות".
לשאלת חברי כנסת האם ישנו הסדר עם בעלי חברי סלייס הדגיש עזריה כי "אין כל הסדר מבחינת בעלי החברה, הם בהליך מנהלי מולנו, זכות השימוע לפנינו ואנחנו לא יכולים להרחיב".
ח"כ השכל: "אם תצאו עם הסדר קומבינה מול הבעלים תכריחו אותנו לצאת בחקיקה בנושא הזה. אמון הציבור בפנסיות נשען על המקרה הזה".
"גילינו חברה עם כשלים חמורים בכל נקודה"
אפי סנדרוב, מנכ"ל קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר, שמונה למנהל המורשה של סלייס גמל, אמר בדיון: "מאז דצמבר 23 אני מנהל את סלייס. גילינו חברה עם כשלים חמורים בכל נקודה, לא היה דבר אחד שהתנהל כשורה, מאותו יום התחלנו בתיקונים, הליקויים נגעו במספר מישורים – בניהול החברה, שולמו כספים מכספים של עמיתים אחרים, המנכ"ל הקודם ניהל כספים של כעשרת אלפי עמיתים בטבלאות אקסל.
"כעת אנחנו עוברים שורה שורה בבנק, כ-30 אלף שורות כדי לדעת למי שייך הכסף. אנחנו פועלים כדי להחזיר כספי ציבור, להחזיר את החברה לפעילות סדירה, ואת כל הנכסים לבעליהם, כ-80% מתנועות הבנק כבר שויכו לעמיתים, 20% עדיין לא שויכו. החברה לקחה עשרות מיליוני שקלים של חוסכים מסוימים ושילמה אותם לחוסכים אחרים. תיקנו פעולות והחזרנו כספים לחשבונות החוסכים. אנחנו בשלב הטיוב והתיוג. בודקים כעשרת אלפים תיקים של הלקוחות ומבקשים להבין לאן הם ביקשו לעבור. מבדיקה שלנו אנשים הועברו לחברות בניהול אישי מבלי שביקשו. 80% כבר נבדקו".
לגבי הכספים שנעלמו ציין סנדרוב: "הגופים שקיבלו את הכספים לא הגישו דוחות כספיים, הכספים בהיקף של 240 מיליון דולר עברו לאותם חשבונות זרים בארה"ב, לא התקבלו שום אסמכתאות לגבי הכספים האלה, לגבי חלקם במשך שלוש שנים".
"הייתם אמורים לשמור על כספי הציבור"
עזריה שנשאל לגבי האחריות של רשות שוק ההון ציין: "פנייה ראשונה הייתה בפברואר 22, וממחצית 22 הגיעו פניות נוספות. הרשות מטפלת ב-16 אלף פניות בשנה, לכן לראות כמה פניות בשנה מאותו גוף זה לא חריג. בפברואר 23 נכנסו לבדיקה לאחר שראינו כמה דברים ובקיץ הרחבנו אותה".
ח"כ נאור שירי: "איפה היה הכשל שלכם?"
עזריה: "אני לא יודע אם כשלנו".
בעקבות התשובה קטעו חברי הוועדה את דבריו של עזריה וקראו לרשות לקחת אחריות על מנת למנוע הישנות של שמקרים דומים בעתיד.
ח"כ גפני: "התפקיד שלנו לפקח על העבודה שלכם. מתברר שיש פה כשל, יכול להיות שהוא קורה, אתם בשר ודם, יכול להיות שלא שמתם לב, אבל התפקיד שלנו לבוא ולומר שהיה כשל. מציאות בה מיליארד שקלים נעלמים, שיש 7,500 עמיתים שכספם נעלם, אם זה מתחיל לקרות אתם צריכים לעצור את ההליך ולבחון אותו".
ח"כ נעמה לזימי: "אם הרשות חושבת שאין כשל, אנחנו בבעיה, כי לא נוכל לתקן את המקרה הבא. אתם חושבים שאם העין הציבורית לא נוכחת יהיה אפשר להחליק את המחדלים".
עזריה: "אין כל ספק שברור שיש פה כשל, של התנהלות החברה, של הפרת הוראות הדין…". דבריו של עזריה נקטעו שוב על ידי חברי הכנסת.
ח"כ השכל: "יש פער של שנתיים וחצי מהמכתב הראשון לפעולה שלכם".
ח"כ גפני: "אתם צריכים לומר לנו מה יקרה כדי שזה לא יקרה בפעמים הבאות. אנחנו לא יכולים לעמוד מהצד כשזה המצב, בנינו על זה שיש רגולטור שקיבל מאתנו את מלוא הגיבוי לעשות את מה שצריך לעשות, אני רוצה לדעת איך עוד שנה דבר כזה לא חוזר, ומה אתם צריכים לעשות. מה קרה פה".
יו"ר הוועדה הוסיף בדיון: "אתם צריכים להגיש תכנית לביהמ"ש, אנחנו הרגולטור שלכם. אנחנו לא שבעי רצון מהדיונים שהתקיימו כאן, אנחנו רוצים לדעת מה אתם מתכוונים לעשות כדי שימנעו דברים דומים ולמנוע מקרים של מי שפועל שלא לפי התקנות שלכם. אנחנו עומדים מול הציבור ואנחנו רוצים לדעת מה אתם עושים כדי להחזיר את הכסף, הייתם אמורים לשמור על כספי הציבור".
עזריה: "לגבי התכנית, חלק מהמסקנות שהגשנו לגבי הפרשה יקבלו ביטוי בתיקון התקנות".
יורם לביאנט, יו"ר הוועדה הפנסיונית בלשכת סוכני הביטוח, אמר בדיון: "יש כבר סלייס 2, בה עבריינים משדלים אנשים לפדות כספי פנסיה בעשרות מיליוני שקלים, יש עשרות תלונות למשטרה ולרשות".
דור פישר, הלשכה המשפטית ברשות שוק ההון אמר על כך: "התופעה מוכרת לנו, הטלנו עיצומים על גופים שעבדו ללא רישיון ושללנו רישיון לסוכני ביטוח. לצערנו יש אנשים שמנסים לנצל פרצות בחוק כדי לנצל את הציבור. אנחנו בוחנים את ההוראות וכן הליכי אכיפה נגד סוכנים".
כתבות נוספות
תבוטל חובת מעבר להמשכיות במקרה שאין מבטחת חדשה בסיום ההתקשרות עם קופת חולים
הבנקים יחויבו להודיע ללקוחות על יתרת זכות בעו"ש של מעל 15 אלף שקלים – ולהבהיר שניתן לבחון חלופות השקעה
התשואה הממוצעת של קופות הגמל הכלליות בנובמבר: 2.1%
"תפקידו של הסוכן הפנסיוני עבר מהפכה"
רשות ניירות ערך מבהירה: התקשרות בין נותן שירות מידע פיננסי לבין סוכן ביטוח למתן מידע על לקוח מנוגדת לחוק
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת