מתגבש רוב בכנסת להוצאת העלאת גיל הפרישה לנשים מחוק ההסדרים
הכללת העלאת גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-65 בחוק ההסדרים מעוררת התנגדות בכנסת. על פי הערכות, מדובר על רוב מקרב חברי הכנסת המבקשים להעביר את הנושא לחקיקה רגילה.
בדיון פגרה מיוחד שהתקיים אתמול (ב') בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי ציינה יו"ר הוועדה ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת) בתחילת הדיון: "בחוק ההסדרים קראו לזה תכנית לשוויון מגדרי. בעייני אי אפשר להתחיל עם השוויון המגדרי דווקא בנקודת היציאה משוק העבודה. עדיין נשים משלמות מחיר על תפיסה מוטעית, עדיין הן משתכרות 70% על אותה משרה, עדיין מאבדות בדרך חלק מהאופציות להתפתח בשוק העבודה. מיהרתי לעשות את הישיבה למרות הפגרה כי אני יודעת שאוטוטו יתחילו הדיונים בחוק ההסדרים".
שרת התחבורה מרב מיכאלי (העבודה), אשר צפויה לעמוד בראש קבינט לשוויון מגדרי שאמור לקום, אמרה בדיון: "11 שנה הנושא נדון והיה מאבק שהובילו אותו חברות כנסת מהאופוזיציה. כשאנחנו היינו באופוזיציה מצאנו שותפים בקואליציה כמו ח"כ משה גפני. היום כשאנחנו בקואליציה, את האופוזיציה הנוכחית זה לא מעניין, קולם נדם לחלוטין ולכן אנחנו צריכות להתמודד עם זה בעצמינו".
מיכאלי הוסיפה: "ככלל, יש הצעת חוק שלי שמונחת לביטול חובת פרישה, כי יש כאלה שזה לוקח להם את הסיבה לקום בבוקר. העלאת גיל פרישה לנשים שיכולות ורוצות לעבוד זה דבר רצוי ומבורך. אבל אי אפשר לעשות את זה בלי להגן על הנשים שתיפגענה בוודאות. יש נשים שעוד לפני הגילים האלה לא עובדות משום ששוק העבודה פולט אותן החוצה, משום שהן עבדו במקצועות קשים ושוחקים. אין ספק שנשים עובדות במשרה כפולה, גם בבית, וזה עדיין לא מתומחר, ובמקביל העבודה השוחקת. לכן הדחייה של קבלת קצבת הזקנה היא מאוד פוגענית עבורם".
שרת התחבורה ציינה בדיון: "בממשלה הנוכחית כן הצלחנו להביא מתווה שמשפר את המצב, האם הוא מספיק? התשובה היא לא. זה לא מה שהייתי מעבירה אם זה היה תלוי בי. אנחנו נכנסנו לממשלה הזו עם הרבה מאוד כאבי בטן, זו לא ממשלה סוציאל דמוקרטית. היא כן ממשלה שהחליפה שלטון מושחת והרסני ולכן למרות המחירים הקשים שאנחנו משלמים מבחינת המחויבויות האידיאולגיות שלנו, אנחנו ביודעין ויתרנו על היכולת הזו כרגע בשביל להחליף שלטון שההשלכות שלו היו הרסניות בהרבה.
"עכשיו האתגר שלנו הוא לפרוט את זה לתקציב מיטבי. לא באתי למכור לכם שהגענו לתוצאה הטובה ביותר. זה מה שהצלחנו להגיע בממשלה, אבל יש כנסת בישראל, אנחנו הבאנו נקודת פתיחה טובה בהרבה ממה שהיה קודם ועכשיו לכנסת יש עבודה. אני מחזקת את ידכם ללכת בכל הכוח שתפעלו להביא את מה שחסר".
ח"כ משה גפני (יהדות תורה): "בקדנציות הקודמות האוצר ביקש להביא את העלאת גיל הפרישה ואמרתי שיש התנגדות והבאתי חתימה של כל חברי הכנסת, כולל דור הנפילים של חברות הכנסת, שתמכו במהלך, אבל זה היה מותנה בכמה דברים מרכזיים. אמרתי שנביא את זה לדיון בוועדה על מנת למצוא פתרונות והאוצר לא הסכים ובצדק מבחינתו. הנושא הזה סופר קריטי – מקצועות שוחקים, נשים עניות, בעיות שצריך לפתור. כדי לפתור אותן זה לא יכול להיות בחוק הסדרים. אלה הנשים של כולנו, לא סקטור כזה אחר. המציאות היא שאוצר לא רוצה לקיים על זה דיון כמו שצריך. בסוף האישה הזו שתיזרק לרחוב בלי לחם לאכול זה לא מעניין אף אחד ולכן אסור שזה יהיה בחוק ההסדרים".
ח"כ טטיאנה מזרסקי (יש עתיד): "אני מסכימה שזו צריכה להיות חקיקה רגילה ולא בחוק ההסדרים. הצעתי לראש המפלגה שלי ולשרה לשוויון חברתי, להכניס סעיף גמישות שיאפשר לנשים תחנות יציאה החל מגיל 62".
יעל מבורך, מנכ"לית המשרד לשוויון חברתי: "בהעלאת הגיל יש המון צדדים חיוביים. 50% מהנשים ייהנו או שמצבם לא יורע. מנגד, 50% מהנשים ייפגעו, בעיקר אוכלוסייה שכבר נפלטה משוק העבודה. לכן היה לנו מאוד חשוב שתהיה חבילה תומכת – קודם צעדים שמצמצמים את פגיעה. לגבי נשים שלא קרובות לפנסיה, אבל החיסכון הפנסיוני שלהן נמוך יותר בגלל פערי שכר. אם נצמצם את הפער הזה נוכל לדאוג לפנסיה יותר שוויונית. יש גם את עקרות הבית. המענה היום נוגע רק לאוכלוסייה הראשית. ניסינו למצוא פתרון לנשים שנפלטו משוק העבודה, והמתווה של הכשרות מקצועיות שילוו בדמי קיום הוא מאוד חשוב וזו תוספת משמעותית למתווה".
ח"כ אמילי מואטי (העבודה): "החיים שלנו כנשים לא מתחילים בפנסיה. רוב ההורים שנאלצים לוותר על העבודה כדי להית עם הילדים בבית אלה האימהות. אי השוויון מתחיל הרבה יותר מוקדם והפנסיה רק מקצינה את הסיפור הזה".
ח"כ נעמה לזימי (העבודה): "נושא ההכשרות הוא דרמטי. אין הרגשה שאלה תכניות שפותרות את בעיות העומק בחסמים מהכניסה לשוק העבודה. אנחנו בבעיות מובנות ועוד מההסללה המגדרית במערכת החינוך. לכן להסתכל על תחנת היציאה ולקרוא לזה שוויון זה מקומם".
נציג אגף התקציבים במשרד האוצר הסביר בדיון: "להעלאת גיל הפרישה יש תועלות אדירות גם במקרו וגם במיקרו. נשים חיות היום יותר שנים. לגבי סוגית חוק ההסדרים, מעטים הנושאים שהיה בהם עיסוק ציבורי, פוליטי, פרלמנטרי כמו הסוגיה הזו. לא מדובר בסוגיה פשוטה, אבל היא נדונה לעומק. חוק ההסדרים זה אמנם שם דמוני, אבל בסוף זו התכנית הכלכלית. אין שום כוונה לעשות מחטף אלא דיון מעמיק ורציני. נוטים להציג את זה כביטול קצבת הזקנה, אני לא כופר שיש את בגילים מסוימים. לפי המחקרים שלנו ומחקרים שנעשו בעולם, למהלך יש משמעויות רחבות יותר. צריך למקד את המאמצים למציאת פתרונות לבעיות הקונקרטיות".
ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) העיר: "ובזה אתה רוצה לדון בוועדת כספים שהיו"ר שלה הוא ממפלגתו של שר האוצר?".
ח"כ יעל רון בן משה (כחול לבן): "לא נוכל לאשר את זה בדחק. ראוי לעצור ולחשוב האם להמשיך במסלול של חוק ההסדרים. לא להכניס לתוכו רפורמות כל כך משמעותיות. אנחנו במציאות חברתית וכלכלית אחרת. גם אם יהיה עיכוב של מספר חודשים". ח"כ נירה שפק (יש עתיד) הוסיפה: "אנחנו לא חותמת גומי".
יו"ר הוועדה תומא סלימאן אמרה בסיכום הדיון: "נפנה ליו"ר הכנסת להוציא את זה מחוק ההסדרים. מטילים את נטל השוויון המגדרי דווקא על הקורבן במקרה הזה. מקומם אותי שנתנו לנושא הזה את הכותרת שוויון. מה שיש שם זה אנטי תזה של שוויון מגדרי. זה נושא שמחייב דיון מעמיק והוא מסועף. יש לנו צורך בתשובות לשאלות רבות. יתקיים דיון המשך. ניאבק להוציא אותו מחוק ההסדרים, ונחתים את כלל חברי וחברות הכנסת בבקשה שזה ייצא מחוק ההסדרים, ושיעבור חקיקה נפרדת".
"מהלך ציני של קיצוץ קצבאות אימתני מנשים שאין להן"
ח"כ מיכל רוזין (מרצ) שלחה עם ח"כ לזימי מכתב לשר האוצר אביגדור ליברמן מכתב ובו בקשה לפיצול הרפורמה להעלאת גיל הפרישה לנשים מחוק ההסדרים. רוזין מציינת כי המכתב כולל חתימות של חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה.
"משרד האוצר הכניס לחוק ההסדרים את העלאת גיל הפרישה לנשים תחת הכותרת הצינית של צמצום פערים מגדריים בשוק העבודה. אם יש לאוצר רצון אמיתי לצמצם פערים מגדריים – שלא יפגע בגיל הזכאות לקצבת זקנה של נשים קשות יום, נשים שממילא קיבלו כל חייהן שכר נמוך יותר ממקביליהן הגברים ונאלצו להיאבק מאבק יום יומי על מקום עבודתן לצד גידול משפחה", מסבירה רוזין.
"שיהיה ברור", מציינת רוזין, "אין לי בעיה עם העלאת גיל הפרישה, יש לי בעיה קשה בלדחות לנשים האלה את הקצבאות. זה אומר לקחת מהנשים האלה את הכסף שאין להן. במקרים רבים זה כסף שנועד לקיום. תקציב זה חשוב, אבל לא על חשבון השקלים האחרונים של נשים ומשפחות במצוקה".
רוזין מציינת כי כאשר היא וחבריה במרצ החליטו להיות חלק מהממשלה הזאת, הם ידעו שיהיו לכך מחירים. "ניחמו אותנו ואמרו: כולם מוותרים פה קצת, לא רק אתם. אבל אנחנו לא יכולים לעמוד מנגד כשאנחנו רואים מהלך ציני של קיצוץ קצבאות אימתני מנשים שאין להן, קיצוץ שמתבצע תחת הכותרת 'העלאת גיל הפרישה'".
"אני פונה לחברי באוצר: הרפורמה לא תעבור בחוק ההסדרים. יש לחוקק בנפרד ולהכניס לחוק מנגנונים הוגנים שיגנו על הנשים האלה, נשים שקצבת הזקנה הזאת זה כל מה שיש להן, נשים שנפלטו משוק העבודה, נשים שעבדו במקצועות שוחקים, נשים שנזקקות להשלמת הכנסה כי השכר שהן מרוויחות נמוך מאוד. אם יש בכם מינימום סולידריות חברתית אל תתנו יד לפגיעה הזאת, אל תיקחו את כבשת הרש. אני פונה אליך שר האוצר ואל כל חברי בקואליציה, את הסעיף הזה יש לפצל מחוק ההסדרים לאלתר", מסבירה רוזין.
בצד הביקורת, מציעה רוזין: "יש לארגן חבילה משמעותית לסיוע לנשים האלה. להאריך את תקופת דמי האבטלה, לקדם מנגנונים שיצרו שוויון בשוק התעסוקה, כמו חופשת לידה לאבות וחינוך חינם לגיל הרך ולהעלות את גיל הפרישה באופן יותר הדרגתי".
כתבות נוספות
הממונה על שוק ההון בטיוטת עמדה: אין להפלות מבוטחים ומועמדים לביטוח בביטוחי רכב על בסיס מיקום גיאוגרפי
שלמה אייזיק: "סוגיית אפליית הסוכנים מהחברה הערבית רק החריפה"
הוועדה הגישה את המלצתה לממשלה: שינוי מודל התגמול של סוכני הביטוח
רשות התחרות אישרה את רכישת סוכנות נטו בידי ארבע עונות מקבוצת IBI
רשות ני"ע: בשנת 2024 נרשם גידול של פי שניים במספר העיצומים והיקפם לעומת שנים קודמות
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת