מערכת הפנסיה הישראלית מדורגת במקום הרביעי בעולם
במסגרת הדוח השנתי של מדד הפנסיות העולמי של מרסר לשנת 2024, ישראל מדורגת במקום הרביעי מתוך 48 מדינות. הדוח, שמבוסס על שלושה תתי-מדדים עיקריים – מספקות (Adequacy), קיימות (Sustainability), ומהימנות (Integrity) – משקף את החוזקות והחולשות של מערכות הפנסיה בעולם, תוך בחינה מקיפה של יותר מ-50 פרמטרים שונים.
הישגי ישראל במדד
הציון הכולל של ישראל במדד עומד על 80.2, מה שממקם אותה בין ארבע המערכות המובילות, יחד עם הולנד, איסלנד, ודנמרק. מדינות אלו קיבלו ציון "A", המציין מערכת פנסיונית חזקה ואמינה שמספקת הטבות איכותיות ותשמר את יציבותה לאורך זמן. בישראל, הציונים המשמעותיים ניתנים בעיקר במדדים של מהימנות וקיימות, שני תחומים בהם ישראל מדורגת גבוה ומציגה יציבות מתמשכת.
מספקות (Adequacy)
המדד בוחן את היכולת של מערכת הפנסיה לספק הכנסה מספקת לפנסיונרים. הוא מתייחס להטבות שמקבלים הפנסיונרים כיום, לשיעור ההחלפה (Replacement Rate) – המהווה את ההכנסה לאחר הפרישה יחסית לשכר לפני הפרישה – ולמידת הכיסוי של האוכלוסייה. ציון ישראל במדד זה הוא 75.7, מה שמעיד על כך שיש מקום לשיפור, במיוחד כשמשווים להולנד, שמדורגת ראשונה עם ציון כולל של 84.8. ההטבות בישראל מספקות תמיכה משמעותית, אך יש לשפר את המנגנונים עבור שכבות מוחלשות.
קיימות (Sustainability)
מדד זה בוחן את היכולת של מערכת הפנסיה להמשיך ולספק הטבות לאורך זמן, תוך התמודדות עם שינויים דמוגרפיים וכלכליים. ישראל מקבלת ציון של 82.6 במדד זה, מה שמעיד על יכולתה להתמודד עם הזדקנות האוכלוסייה ועלייה בתוחלת החיים. בהשוואה למדינות כמו איסלנד ודנמרק, שגם הן קיבלו ציונים גבוהים בתחום זה, ישראל ממוצבת היטב ותמשיך לספק תמיכה פנסיונית יציבה גם בעתיד.
מהימנות (Integrity)
המדד השלישי, מהימנות, מתמקד ברמת האמון שהציבור נותן במערכת הפנסיה ובאופן ניהול הקרנות והפיקוח עליהן. ישראל מדורגת עם ציון של 84.1 במדד זה, המצביע על רמת רגולציה גבוהה, פיקוח קפדני, ומנגנוני בקרה אפקטיביים. ישראל נהנית מרמת שקיפות גבוהה בכל הנוגע לניהול קרנות הפנסיה שלה, והאמון הציבורי במערכת חזק במיוחד.
השוואות עולמיות: מה עושים אחרת במדינות המובילות?
הולנד, שדורגה במקום הראשון עם ציון כולל של 84.8, מציגה מערכת פנסיה שכוללת איזון בין תרומות פרטיות לציבוריות, עם רגולציה חזקה וממשל תקין. הולנד, כמו גם איסלנד (שקיבלה ציון כולל של 84.4) ודנמרק (ציון של 81.6), מצליחות לשמור על רמת קצבאות גבוהה יחסית לשכר הממוצע, הודות למנגנוני חיסכון פרטיים וציבוריים מאוזנים. מדינות אלו מציגות מערכת המאפשרת לפנסיונרים להמשיך וליהנות מרמת חיים גבוהה לאחר הפרישה.
אוסטרליה, המדורגת חמישית, מציגה מערכת חיסכון פנסיונית פרטית ברובה, אך עם תמיכה ממשלתית חזקה, בעוד שבריטניה (מקום 11) מציגה מערכת יציבה אך עם פערים בין שכבות שונות באוכלוסייה.
כיווני שיפור אפשריים לישראל
למרות הדירוג הגבוה, הדוח מצביע על הצורך של ישראל לשפר את מדד המספקות שלה. אחד הכיוונים הוא חיזוק מנגנוני ההגנה על פנסיונרים, במיוחד עבור שכבות מוחלשות. נוסף לכך, נדרשת הרחבת ההגנה מפני סיכונים כלכליים ושיפור תמריצים לחיסכון ארוך טווח. על ישראל ללמוד מהמודלים של הולנד ואיסלנד ולהתאים את מערכות הפנסיה כדי להבטיח יציבות ושיפור נוסף ברמת התמיכה בפנסיונרים.
הדוח שפורסם לראשונה בשנת 2009 נבנה מתוך מטרה לספק כלי למדידת יעילות מערכות הפנסיה בעולם. בשנת 2024 הדוח הורחב ל-48 מדינות, והוא כולל למעלה מ-50 מדדים הבוחנים את איכות מערכות הפנסיה, יציבותן והיכולת שלהן להתמודד עם אתגרים עתידיים. ישראל ממשיכה להיות אחת המובילות העולמיות, אך עליה להמשיך ולבצע רפורמות כדי לשפר את איכות החיים של אזרחיה הפנסיונרים.
להלן הדירוג (נא להפוך ולהתחיל מהראשון לאחרון)
- שבדיה (ציון: 74.3)
- צ'ילה (74.9)
- נורבגיה (75.2)
- פינלנד (75.9)
- אוסטרליה (76.7)
- סינגפור (78.7)
- ישראל (80.2)
- דנמרק (81.6)
- איסלנד (83.4)
- הולנד (84.8)
כתבות נוספות
בלעדי – סוכני הביטוח זועמים על מיטב בשל בטחונות "הזויים" שהיא דורשת מסוכנים שמקבלים ממנה מקדמות
הסתיימה העברת הקופות המסלוליות של סלייס לניהולה של הפניקס
לראשונה מאפריל 2024: תשואות שליליות לקופות הגמל
תקלה במסלקה הפנסיונית מתחילת השבוע משבשת את עבודת סוכני הביטוח
הפינה המקצועית: מצב רפואי חדש בהקשר של תקופת אכשרה
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת