מחלוקת באוצר: האם להוציא את הבנקים מתכנית חיסכון לכל ילד
ועדת הכספים של הכנסת קיימה היום (ג') ישיבה שלישית על הצעת החוק אותה יזמו חה"כ ינון אזולאי (ש"ס) ומשה ארבל (שמונה מאז לשר הפנים ושר הבריאות) בשיתוף פעולה עם לובי 99, ולפיה הורים לא יוכלו להפקיד כספים בבנקים במסגרת תכנית חיסכון לכל ילד, אלא בקופות גמל/בתי השקעות בלבד. הדיון היה במסגרת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית.
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי מוצע לקבוע כי החיסכון ינוהל רק בקופות גמל להשקעה ולא בפיקדונות בבנקים שנושאים תשואה נמוכה יותר. כמו כן, מוצע לקבוע כי אם הורה לא יבחר היכן יופקדו כספי החיסכון, בתוך שישה חודשים מיום לידתו של הילד הזכאי לחיסכון, יופקדו הכספים במסלול השקעה בסיכון מוגבר בקופת גמל להשקעה.
בדיון הקודם אמר מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ אזולאי: "החוק יחוקק, ברירת המחדל תהיה בקופות הגמל בסיכון המוגבר, וכן תהיה אפשרות לנייד את הכספים. אני נותן זמן חשיבה לשאלה האם להוציא לגמרי את הכספים מהבנקים או לא". אזולאי ביקש מהאוצר לחזור עם עמדה ברורה.
נציג אגף התקציבים באוצר אמר בדיון היום, כי לאחר שהנושא נבדק לעומק, הבנקים לא צריכים להיות חלק ממסלול חיסכון לכל ילד". הוא הוסיף כי "פיקדונות בנקאיים הם מוצר נחות ביחס לקופת גמל. מה שטוב לפנסיה ולחיסכון ארוך טווח צריך להיות טוב גם לילד". עוד לדבריו, המוטיבציה של הבנקים להציע מסלולים אטרקטיביים היא מאוד נמוכה.
באגף החשב הכללי באוצר מתנגדים לעמדת אגף התקציבים, ונציג האגף אמר בדיון היום: "כן, יש מחלוקת בתוך האוצר. באגף החשב הכללי תומכים בהשארת הבנקים בתכנית, אבל להטיל תנאים על הבנקים שיפתחו מסלול נוסף למזעור הסיכון כמו אג"ח מדינה ומק"מים".
נציג המוסד לביטוח לאומי חזר על נתוני המוסד ולפיהם נכון לשנת 2022, כ-15% מהתוכניות במסגרת חיסכון לכל ילד נפתחו בבנקים, ו-85% בקופות גמל.
נציגות בנק ישראל הודיעו כי עמדת הבנק היא אין סיבה לשלול מהציבור את האפשרות לחסוך בבנקים, אבל הבנק לא יתנגד להחלטת ועדת הכספים אם יוחלט להוציא את הבנקים מהתכנית.
בדיון עלתה גם שאלת ניוד מאות אלפי תכניות החיסכון הקיימות בבנקים אל קופות הגמל, אם הצעת החוק תתקבל. מכיוון שכספי תכנית חיסכון לילד סגורים בפיקדון הבנקאי ל-18 שנה, הניוד מהווה למעשה שבירת פיקדון. באוצר טענו שמבחינה טכנית לא תהיה בעיה להעביר את המלאי הקיים בבנקים לקופות הגמל, אך יידרשו שנים כדי לבנות פלטפורמה לניוד כסף חדש.
הצעת החוק מציעה גם לשנות את מנגנון ברירת המחדל. לפי נתוני הביטוח הלאומי, כ-55% בממוצע מההורים לא בחרו אקטיבית היכן להפקיד את כספי תכנית החיסכון.
כתבות נוספות
דיון סרק נוסף בוועדת הכלכלה
הראל תפצה מבוטחים של שירביט שמידע שלהם דלף באירוע הסייבר ב-2020
אושרה הגשת ייצוגית נגד ביטוח ישיר
המלצה: לאפשר לבנקים קטנים לעסוק בתיווך, ביטוח אלמנטרי וייעוץ פנסיוני דיגיטלי
הרגולציה מתאימה את עצמה לתופעה הגוברת של חברות ציבוריות ללא גרעין שליטה
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת