למרות ההתנגדויות: ועדת הכספים תתכנס ביום ראשון כדי לאשר את השינויים המוצעים בטיוטת תיקון תקנות הפיקוח על קופות גמל
ועדת הכספים של הכנסת תדון ביום ראשון הקרוב באישור טיוטת תיקון תקנות הפיקוח על קופות גמל. על הטיוטה חתום שר האוצר בצלאל סמוטריץ'.
6 חברי האופוזיציה בוועדה, בראשות ח"כ נעמה לזימי (עבודה), שלחו אתמול מכתב דחוף אל יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לקיים דיון דחוף לפני ההצבעה על התקנות. מדובר על שליש מחברה הוועדה.
על פי המכתב: "לאחרונה פרסם הממונה על רשות שוק ההון טיוטת תקנות לפיהן חברות מנהלות יידרשו ליישם הבטחת תשואה בשיעור של כ-30% לחוסכים בני 50 ומעלה, אך רק במסלולים תלויי גיל. זאת, בניגוד להוראות החוק שנחקק בשנת 2017, המחייב הבטחת התשואה לכלל מסלולי ההשקעה. החלטה זו מהווה פגיעה בחופש הבחירה וההשקעה של 26% מהמשקיעים בקרנות הפנסיה, במיוחד באוכלוסיית בני ה-50 ומעלה, ומצמצמת את גמישותם להשקיע במסלולים שאינם תלויי גיל.
"החוק המקורי תוכנן להיכנס לתוקף בינואר 2025 לאחר ציפייה כי כמות החוסכים מקבלי הקצבאות תגדל באופן דרמטי, מה שיביא לצורך בהעלאת שיעור הבטחת התשואה לפנסיונרים. בפועל, הערכה זו התבררה כשגויה, ומאז נחקק החוק, עמד לרשות החברות פרק זמן ניכר להתכונן ליישומו, אך למרות זאת ההיערכות שביצעו איננה מספקת.
"טיוטת התקנות החדשה מבקשת לדחות את תחולת החוק בשנה ולהכניס שינויים נוספים להקלת היישום. דחייה זו, המוצעת על חשבון הפגיעה בזכויות המשקיעים, פוגעת באופן ישיר בחופש הבחירה של העמיתים ובפנסיה העתידית שלהם".
יועץ הפרישה אלון ספונרו, מסביר כי ב-6 במרץ 2017 נקבעה רפורמה בקרנות הפנסיה החדשות שמנעה, מחד גיסא, את כוונתה של רשות שוק ההון להפחית את הפנסיה בעשרות אחוזים, ושיפרה, מאידך גיסא, את הפנסיה של הציבור.
בין היתר, קבעה הרפורמה שהחל מינואר 2025 תתחלק הבטחת התשואה לחוסכים באופן שאינו שווה. לחברות המנהלות של קרנות הפנסיה היו כמעט 8 שנים להיערך לשינוי שנקבע ל-1 בינואר 2025, אך הן לא נערכו לו. כתוצאה מכך, הממונה על שוק ההון פרסם ב-15 באוקטובר 2024 טיוטת תקנות, במסגרתה:
- השינוי שנקבע לינואר 2025 יידחה בשנה (והיות ושינוי זה אינו משמעותי בשנים הקרובות, לפחות, דחייה זו אינה בעייתית כלל ועיקר).
- החברות המנהלות יהיו פטורות מליישם את השינוי שנקבע בתקנות במלואו, ותחתיו ייקבע מודל שונה, המקל על החברות המנהלות, אך פוגע באופן אנוש בחוסכים בקרנות הפנסיה.
"כלומר, הממונה על רשות שוק ההון בחר להקל על החברות המנהלות ביישום השינוי שנקבע לפני קרוב ל-8 שנים ולא בוצע על ידן, במחיר של פגיעה קשה בעמיתי קרנות הפנסיה.
ספונרו מוסיף כי כחלק מההתנגדות הקשה לתיקון המוצע של רשות שוק ההון, הוא שלח ב-4 בדצמבר 2024 ליו"ר ועדת הכספים ולחברי הוועדה, מכתב המסביר באופן מפורט את הנזק הרב שגלום בתיקון, וקרא לעצור אותו. מכתב זה נשלח, לדבריו, בתיאום עד גורמים בקואליציה.
לדבריו, הפנייה אתמול של חברי האופוזיציה מחייבת קיום דיון. הוא הוסיף כי גם אגף הפנסיה בהסתדרות מתנגד לשינוי המוצע על ידי רשות שוק ההון, ואף הציג את עמדתו בנושא בפני הרשות.
"מכל האמור עולה כי מדובר בשינוי מיותר שיפגע בעמיתי קרנות הפנסיה, לו קיימת התנגדות חריפה וחוצת גבולות – גם מצידה של הקואליציה, גם מצדה של האופוזיציה, גם מצדה של ההסתדרות, וגם מצד אנשי מקצוע מובילים בענף. למרות זאת, קיים סיכוי שתיקון מזיק זה יעבור עד ל-31 בדצמבר 2024", אמר ספונרו.
כתבות נוספות
הוועדה הגישה את המלצתה לממשלה: שינוי מודל התגמול של סוכני הביטוח
זינוק בתשואות ביטוחי המנהלים ב-2024
2024 האירה פנים לקרנות הפנסיה המקיפות
רשות התחרות אישרה את רכישת סוכנות נטו בידי ארבע עונות מקבוצת IBI
רשות ני"ע: בשנת 2024 נרשם גידול של פי שניים במספר העיצומים והיקפם לעומת שנים קודמות
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת