כיצד למנוע נזקים במערכות פוטו-וולטאיות?


יותר ממיליון מערכות פוטו-וולטאיות קיימות על גגות הבתים בגרמניה. לעיתים קרובות שומעים שמערכות אלו פוסקות לפעול כיוון שהן אינן מתוכננות ומותקנות כראוי.
איגוד חברות הביטוח הגרמני (GDV) הפיק לאחרונה מדריך טכני למערכות פוטו-וולטאיות (סולאריות). המדריך הוכן על ידי חברת הבת של האיגוד VdS Schadenverhütung GmbH. חברה זו הוקמה במקור על ידי חברות ביטוח הרכוש (לשם מניעת נזקים) וכיום היא נמצאת בבעלות איגוד חברות הביטוח הגרמני. התעודה VdS שהיא מחלקת היא בלעדית, ששמה 'אמון באמצעות ביטחון' VdS- Vertrauen durch Sicherheit.
המציאות מצביעה על כך שנעשות טעויות רבות בתכנון והתקנת מערכות פוטו-וולטאיות: הסטטיקה של הגגות מוערכת באופן שגוי ביחס ליכולת הנשיאה שלהן של שלג מצטבר ושל גודל מסגרות הנשיאה הנדרשות.
להבטיח מתן הגנה ביטוחית
תכנון והתקנה נכונים מאפשרים למנוע נזקים רבים. חשוב לשמור על התקנים הטכניים עבור מערכות סולאריות המייצרות חשמל. כאמור, המציאות מראה שאין הקפדה על תקנים אלו ולכן הפיק איגוד חברות הביטוח הגרמני את המדריך האמור. המדריך מיועד למתכנני מערכות, למתקינים, לבוחנים ולמפעילי מערכות סולאריות המייצרות חשמל.
מטרת המדריך היא לאפשר תכנון, בנייה והפעלה של מערכות שתפעלנה ללא תקלות, ללא תקופות של הפסקת פעילות, כל זאת, במטרה לצמצם או כלל למנוע נזקי רכוש. התקנה קלוקלת וחסרת הגנה של מערכת מעמידה בשאלה לא רק את הכדאיות הכלכלית של הפעלת המערכת אלא גם את יכולת מתן ההגנה הביטוחית.
מומחי האיגוד מציינים שאם מערכות סולאריות גדולות אינן נבנות בהתאם להנחיות ולתקנים, אזי חברות הביטוח מוכנות לתחם את הסיכון רק תחת סעיפים הגבלות ו/או החרגות או אינן מציעות כלל הגנה ביטוחית. המלצת מומחי האיגוד למפעילי מערכות פוטו-וולטאיות היא לצרף את חברות הביטוח כבר מתהליך התכנון של המערכות. בחירת המתכננים והמתקינים עצמם,גם היא קריטית – מערכת פוטו-וולטאית צריכה להיות מתוכננת ומותקנת על ידי אנשי מקצוע שהוסמכו לכך, כיוון שלא כל עסק המתמחה באלקטרוניקה יש לו את הידע הנדרש להתקנת מערכת סולארית.
מומחי האיגוד מדגישים שלהפסקת פעילות של מערכת סולארית יש משמעות כלכלית. לא אחת כועסים בעלי בתים שהתקינו מערכות כמו גם מפעילים מסחריים של מערכות בעת שהמערכות שלהם 'נופלות'. הסיבה לכך היא, כאמור, כלכלית. מיד כשהמערכות פוסקות לפעול ולהזרים חשמל לרשת החשמל הארצית, מפסיקה גם התמיכה הכספית הממשלתית במערכות הסולאריות. כידוע, מפעילים רבים של מערכות פוטו-וולטאיות נזקקים לתמיכה הממשלתית כדי לשלם בגין האשראי שנלקח עבור מערכות אלו. התמיכה למערכות 'חוזרת' רק כשמהערכות הסולארית המייצרות חשמל חוזרות לתפקד ולהזרים חשמל לרשת החשמל הארצית.
סטנדרטים מתאימים
ובישראל…. מערכות סולאריות רבות מותקנות על גגות בתים פרטיים, תחנות דלק, רפתות, בתי-ספר ועוד. קיימים גם מתקנים סולריים מסחריים רבים בגדלים ובהיקפים שונים. חברת סולריס הישראלית הפועלת בשיתוף עם חברות הביטוח הישראליות, קושרת וממגנת את הפנלים הסולאריים יחד עם מערכות אלקטרוניות. גם מספר חברות שמירה מקומיות זיהו את הפוטנציאל העסקי ומציעות שירותי שמירה לשדות סולאריים (מפני גניבה של פנלים ומפני גניבות של סוחרי ברזל).
לדעתי, אין אנו נדרשים ל'המציא את הגלגל'. מספיק שחברות הביטוח, כאלו אשר מזהות את הפוטנציאל הכלכלי, תדאגנה לקביעת סטנדרטים מתאימים בעברית להקמת מתקנים כאלו [בגדלים שונים]. אומנם חוץ מאשר בחרמון ובירושלים אין יורד שלג, אך יש להתחשב בתנאי מזג האוויר האופייניים המקומיים.
רשימת תיוג לבדיקה עבור טעינה נכונה של חשמל מהשמש:
* בחר חברה מוסמכת ומנוסה. בקש רשימת המלצות של פרויקטים שבוצעו וחפש את חותם האיכות של RAL-Solar. החברה הגרמנית לאנרגיית השמש – עמותה רשומה.
* שוחח על האמצעים הנדרשים למתקן ליד הבית/האתר עצמו בו צריכה המערכת להיות מותקנת. הקפד שהגורמים המשתתפים מתואמים היטב ביניהם בתכנון ובהתקנה.
* עדכן את חברת הביטוח המבטחת את המבנה לגבי התקנת המערכת. ברר וודא איזה סיכונים בדיוק מבוטחים. לנזקי גניבה וונליזם קיים, בדרך כלל, צורך בתוספת לביטוח המבנה.
* תעד בעת העברת המערכת הפוטו-וולטאית מהמתקין את כל האמצעים והפעילויות שננקטו על ידי המתקינים באמצעות ההנחיות המופיעות בבירור רב ב'פס המערכת הפוטו-וולטאית' www.photovoltaik-anlagenpass.de. דרוש הסבר מפורט וברור של כל הפונקציות במערכת.
* בדוק, במו עיניך, באופן סדיר את המערכת וראה שהיא תקינה. במידה וגילית נזקים דווח מיד לחברת הביטוח ופנה לבעל מקצוע מוסמך.
פרק גניבות – תמצות הפרק מתוך המדריך
יש לסכם את ההגנה מפני הגניבה עם המבטח בעת תהליך התכנון. חברות רבות המפעילות אתרים סולאריים מציגות באתר האינטרנט שלהן מידע על האתרים, כולל כתובות והכנסות. מידע זה מנוצל גם על ידי הגנבים. כדי להקשות את מכירת המערכות לאחר הגניבה יש להטביע מספרים על החלקים. יש לחזק את חלקי המערכת לחלקים סטטיים גדולים. כשמערכות ממוקמות על גגות יש למנוע מלהשאיר בסביבה סולמות ופחים אשר עשויים לסייע בטיפוס לגג. אמצעי מיגון נוספים הם אמצעי מיגון אלקטרוניים.
מסמכים רלוונטיים שמומלץ לתרגמם לעברית (בתיאום עם גורמים הרלוונטיים ובאישורם):
מדריך טכני למערכות פוטו-וולטאיות [של איגוד חברות הביטוח הגרמני]
Photovoltaikanlagen – technischer Leitfaden (VdS 3145:2011-07(01
גניבה של מערכות פוטו-וולטאיות-המלצות לבטיחות [משטרת מדינת בוואריה]
Diebsthal von Photovoltaikanlagen- Sicherungsempfehlungen 09/2007
כתבות נוספות
סוכנות ג'ינג'ר משיקה פלטפורמה דיגיטלית ומיתוג חדש
גיל שגיב מונה לסמנכ"ל שיווק וחוויית לקוח בעוגן
לשכת סוכני הביטוח קיימה את כנס האביב של מחוזות המרכז והשפלה
"יש לאפשר לבנקים קטנים להיכנס לעולם הביטוח כיצרנים"
עו"ד רני נויבואר מונתה לסגנית בכירה לממונה על שוק ההון ומנהלת חטיבת חא"ט ברשות
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת