טיפול ושיקום ביתי: חזרה לסביבה הטבעית
העלייה בתוחלת החיים מלווה בזינוק במספר החולים במחלות כרוניות, כמו גם בהזדקנות האוכלוסייה הכללית. מגמות אלו מביאות לעומס הולך וגובר על מערכות האשפוז ברחבי העולם, ובפרט במדינת ישראל. למרות המאמצים והמשאבים המוקדשים להגדלת מספר מיטות האשפוז, אנו עדים לצפיפות הולכת וגוברת בבתי החולים, תופעה שעלולה לפגוע באיכות ובבטיחות הטיפול הרפואי. המערכת נדרשת להתמודד עם מציאות מורכבת, שבה התשתיות הקיימות מתקשות לספק את הצרכים הרפואיים העולים.
הפתרון המוצע לבעיה זו הוא יחידת הטיפולים הביתיים, המהווה חלופה איכותית, נגישה ובטיחותית לאשפוז ושיקום במוסדות הרפואיים. במסגרת הטיפול הביתי, המטופלים זוכים למענה מקצועי ומיומן מצד צוות רפואי, סיעודי ופרא-רפואי, המתמחה במתן טיפול בתנאי בית. הטיפול מותאם לאנשים אשר אינם זקוקים לשהייה נוספת בבית החולים, וניתן להתאימו לבית המטופל, כולל תמיכה מלאה מצד בני המשפחה.
הטיפול הביתי מציע יתרונות רבים בהשוואה לאשפוז בבתי החולים, בהם הפחתת הסיכון לסיבוכים רפואיים כמו זיהומים, נפילות, מצבים של בלבול ועוד. יתרה מזאת, הטיפול הביתי מאפשר למטופל לשהות בסביבה המוכרת והנוחה שלו, מה שיכול לתרום רבות לתהליך השיקום ולהפחתת לחצים נפשיים.
נתונים סטטיסטיים על מערך האשפוז בישראל
בכדי להבין את היקף הבעיה, נבחן את הנתונים הקיימים במערך האשפוז הכללי והשיקומי במדינת ישראל:
• סך מיטות האשפוז הכללי. נכון לסוף שנת 2023, עמד מספר מיטות האשפוז הכללי על 16,938 מיטות, מהן 16,808 בבתי חולים כלליים ו-130 בבתי חולים גריאטריים. מדובר על שיעור של 1.72 מיטות לכל 1,000 תושבים – נתון המצביע על ירידה של 1% ביחס לשנה הקודמת, וירידה של 6% בהשוואה לשנת 2015. למעשה, מאז שנת 2010 חלה ירידה מצטברת של 10% במספר מיטות האשפוז ביחס לאוכלוסייה.
• מספר האשפוזים והמאושפזים. בשנת 2022 נרשמו 295 אלף אשפוזים במחלקות פנימיות, ו-205 אלף מאושפזים. זהו נתון המצביע על ירידה של 3% במספר האשפוזים ו-2% במספר המאושפזים בהשוואה לשנת 2010. חשוב לציין כי כרבע מהמאושפזים במחלקות הפנימיות במהלך השנה נזקקו לאשפוז נוסף.
• גיל המאושפזים. הגיל הממוצע של המאושפזים במחלקות הפנימיות בשנת 2022 עמד על 68 שנים, כאשר הגיל החציוני היה 72 שנים.
• משך שהייה ממוצעת. משך השהייה הממוצעת של מאושפזים בבתי החולים במחלקות הפנימיות עמד בשנת 2022 על 6.4 ימים, ירידה מ-7 ימים בשנת 2017. משך השהייה הממוצעת עולה עם הגיל: בגילאי 45-54 מדובר על שהייה ממוצעת של 4.7 ימים, ואילו בגילאים 75-84 השהייה הממוצעת היא 7.6 ימים. בגילאי 85 ומעלה, השהייה הממוצעת מגיעה ל-7.8 ימים.
• מיטות אשפוז שיקומי. מספר מיטות האשפוז השיקומי, נכון לסוף שנת 2023, עמד על 1,001 מיטות, הכוללות תחומים מגוונים כגון שיקום כללי, שיקום ילדים, שיקום אורתופדי, שיקום נוירולוגי, שיקום נשימתי וטיפול נמרץ שיקומי למטופלים מחוסרי הכרה. שיעור המיטות עמד על 0.10 מיטות לכל 1,000 נפש, עליה של 3% ביחס לשנה הקודמת, אך ירידה של 1% ביחס לשנת 2015.
אשפוז ושיקום ביתי: פתרון מותאם אישית
כפי שניתן להבין מהנתונים, מערך האשפוז והשיקום בבתי החולים מעניק מענה רפואי טוב, אך הוא נתון ללחצים מרובים ולעומסים גוברים. עבור מטופלים המעוניינים לקבל טיפול בסביבה הטבעית והביתית שלהם, קיים פתרון מותאם המציע שירותי אשפוז ושיקום ביתי.
היחידה לטיפולי בית של חברת Femi מספקת מעטפת רפואית רחבה ומקיפה, המותאמת אישית לכל מטופל בהתאם למצבו הרפואי. היחידה מציעה שירותים של צוות רב-מקצועי הכולל רופאים מומחים, אחיות מוסמכות וצוותים פרא-רפואיים. השירותים כוללים גם בדיקות אבחנתיות, ייעוץ פרמקולוגי, וכן סיוע במיצוי זכויות בהתאם למצב הרפואי של המטופל.
השירותים הניתנים על ידי היחידה נגישים וזמינים, ומותאמים למטופלים הזקוקים לטיפול תומך בביתם. הטיפול הביתי מתאים למגוון רחב של מצבים רפואיים, כגון טיפול במחלות כרוניות, מחלות זיהומיות, החלמה מניתוחים, וכן בעיות אורתופדיות או נוירולוגיות כמו אירועים מוחיים.
חשוב להדגיש כי הצלחת הטיפול הביתי תלויה בהתאמת המטופל לתנאים אלו, ובהתאמת ביתו להענקת טיפול הולם. בנוסף, נדרשת סביבה תומכת מצד בני המשפחה או מטפלים אחרים, המסוגלים לסייע למטופל בתהליך השיקום בביתו.
שירותי חטיבת טיפולי הבית של Femi
חטיבת טיפולי הבית של חברת Femi מציעה מגוון רחב של שירותים המותאמים לצרכים הרפואיים של המטופלים:
• ביקורים פרונטליים. ביקורים של רופאים ואחיות בבית המטופל, כולל מתן טיפול תרופתי, אנטיביוטיקה IV, והחלפת חבישות.
• שירותים פרא-רפואיים. צוות רב-מקצועי המספק שירותים פרא-רפואיים המותאמים אישית.
• רפואה מקוונת. מוקד רפואי הפועל 24/7 בטכנולוגיית טלה-מדיסין, כולל ייעוץ מקוון עם צוות רב-מקצועי, ייעוץ רוקחי אונליין ודיאטנית מקוונת
• ניהול רפואי בכיר. מנהל רפואי בכיר מלווה את תהליך הטיפול, כולל בקרה רפואית הנעשית בכל אירוע אשפוזי או שיקומי. בנוסף, התהליך מלווה על ידי Case Manager המתכלל עבור המטופל את ניהול האירוע הרפואי.
מעבר לטיפול הרפואי, השירות כולל גם ליווי רגשי על ידי עובדת סוציאלית המספקת מענה רגשי למטופל ולבני משפחתו. העובדת הסוציאלית מסייעת בתהליך ההחלמה, בבחינת התהליכים המעכבים את השיקום, ומעניקה ידע וסיוע במימוש זכויות החולה.
יחידת טיפולי הבית של Femi מספקת שירותים אלו למשרד הביטחון, כמו גם לארגונים גדולים המעוניינים להעניק לעובדיהם מעטפת רפואית ורגשית מלאה ותומכת באירועים רפואיים קשים.
(המאמר מבוסס על נתוני משרד הבריאות משנים 2010-2023)
• הכותבת הינה סמנכ"ל שיווק ופיתוח מוצרים ב-Femi
כתבות נוספות
באילו נסיבות ניתן לערער לבית הדין בתביעה לקצבת נכות למול קרן פנסיה?
האם יש לרשות שוק ההון אינטרס לפגוע בעמיתי קרנות הפנסיה לטובת החברות המנהלות?
יורדים מהאולימפוס ומשקיעים בשלומי
האם השקעות אלטרנטיביות כדאיות?
הפינה המקצועית: מקסום של הטבות מס לעצמאים
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת