חברות הפורקס יוצאות נגד הרגולציה שמקדמת הרשות לני"ע


עתידן של תקנות ניירות ערך המסדירות לראשונה את פעילותן של חברות הפורקס (מסחר במט"ח) בישראל עדיין לוטה בערפל. לפני חודשים אחדים החלו לדון בנושא על רקע גל תביעות משפטיות של אזרחים נגד חברות הפורקס.
חברות הפורקס מאפשרות מסחר במט"ח במינוף גבוה ובהיקפים רחבים, ומכאן שקיים חשש כבד להפסדים כספיים עצומים בתוך זמן קצר. בניגוד לתעשיית ההימורים האסורה על פי חוק, אין כל התייחסות בחוק לזירת הפורקס.
במהלך דיון שהתקיים אתמול (ב') בנושא בוועדת הכספים, פנה יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, לנציגי הרשות לניירות ערך ולנציגי החברות ואמר כי עליהן להגיע להסכמה על ההסדרה הנכונה של התחום, "שמחד תגן על ציבור משקיעים, ומאידך לא תבריח אותם להשקעות בזירות מסחר בחו"ל. יש להגיע לאיזון, שתהיה רגולציה, אבל שזירת המסחר תמשיך להתקיים".
גפני הביע תמיכה בכוונת הרשות לני"ע להסדיר את התנהלות זירת המסחר האלטרנטיבית במט"ח, אך אמר כי רמת הרגולציה המוצעת נוקשה מדי, "השאלה אם לא שופכים את התינוק עם המים". גפני העלה את החשש שהתקנות החדשות יגרמו לאנשים לברוח לחברות פורקס בחו"ל. "יש להגיע לאיזון, שתהיה רגולציה אך שזירת המסחר תמשיך להתקיים".
יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, אמר בתגובה: "אם יש תחום שאין בו שום פיקוח ורגולציה ובעל דחיפות זה תחום חברות הפורקס. ברוב השווקים המתוחכמים בעולם הנושא כן מוסדר. התקנות מבוססות על מה שנעשה באירופה, ארצות הברית ואוסטרליה עם התאמות לישראל. זירות מסחר הן גם ללקוחות לא מתוחכמים עם מכשירים פיננסיים כן מתוחכמים. כיום ההשקעות בפורקס נעשות במינופים גבוהים, אפילו פי 100. המינוף יוצר רמת סיכון גבוה מאוד. מטרת התקנות ליצור תו תקן לפעילות הזו".
יועצת משפטית ברשות לניירות ערך, עו"ד דניאל רימון, הוסיפה כי "בשווקים רבים בארץ ובעולם פועלות זירות אינטרנטיות שקוראות לשחקנים לבוא ולהשקיע דרכן במכשירים פיננסיים מתוחכמים על בסיס הערכות של שינויים בשיעורי מט"ח. התחום פרוץ לחלוטין וכיום יש תביעות רבות שמתבררות לא רק בישראל ואין להן במה להיאחז כי אין דין שמבהיר איך להתנהג, גבולות מינוף, הון עצמי מזערי של החברות על-מנת שיעצדו בהתחייבויותיהן, שקיפות, החובה להתנהל באופן הוגן וכו'. מטרת התקנות ליצור הסדרה ולחייב את החברות ברישיון שיינתן ע"י רשות ני"ע, לאסור הטעיה בפרסום ועוד".
יו"ר איגוד זירות מסחר בשוק ההון, טל זוהר, העלה את החשש שהרגולציה המוצעת תגרום לחברות להפסיק לפעול עקב חוסר אטרקטיביות של הזירות בהתקיים המגבלות הרבות. "הגבלת המינוף תבריח משקיעים, שכן דרך האינטרנט ניתן בקלות רבה לסחור בזירות מט"ח בחו"ל מבלי לשאול ומבלי להתייעץ עם איש", אמר זוהר. "מינוף נמוך בתוספת למיסוי הקיים כאן ועוד מגבלות יביא לכך שלא נצליח לגייס ולו לקוח אחד. לטובת הלקוחות יש לשמר על אטרקטיביות זירות המסחר במט"ח בישראל תוך הסדרה מאוזנת".
אורן אלדד, מנכ"ל חברת ATRADE, דווקא הביע תמיכה ברגולצתיה, אך טען כי זו המוצעת מחמירה מדי. "אנחנו חוששים שמגבלות המינוף הדרקונית יבריחו את המשקיעים. מאפס רגולציה ל100% הסדרה המרחק גדול ויש לאזן", אמר אלדד.
0
כתבות נוספות
לשכת סוכני הביטוח תוקפת את דוח הביניים של הצוות לצמצום הפערים במכשירי השקעה וחיסכון
דיון סרק נוסף בוועדת הכלכלה
הראל תפצה מבוטחים של שירביט שמידע שלהם דלף באירוע הסייבר ב-2020
אושרה הגשת ייצוגית נגד ביטוח ישיר
המלצה: לאפשר לבנקים קטנים לעסוק בתיווך, ביטוח אלמנטרי וייעוץ פנסיוני דיגיטלי
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת