ועדת הכספים האריכה בשנה את הוראת השעה הקובעת את חלוקת הבטחת התשואות בקרנות הפנסיה
ועדת הכספים של הכנסת האריכה היום (א') בשנה את הוראת השעה הקובעת את חלוקת הבטחת התשואות בקרנות הפנסיה.
חוק ההתייעלות הכלכלית 2021-2022 קבע כי מנגנון "איגרות החוב המיועדות" לקרנות הפנסיה החדשות ולקרנות הפנסיה הוותיקות, יוחלף במנגנון חדש של "הבטחה להשלמת תשואה". בתקנות האוצר הוצע לבצע התאמה של הוראות התקנות, ולקבוע כי ההקצאה של 30% הבטחת תשואה תחול רק לגבי עמיתים בני 50 ומעלה החוסכים במסלול תלוי גיל המותאם לגילם והמסלול הכללי. כך הקצאת התשואות תחולק באופן הבא: 60% למקבלי קצבאות, 30% למסלולים לעמיתים בני 50 ומעלה שהם אחד מאלה: מסלול תלוי גיל ומסלול כללי ו-10% למסלולים לעמיתים בני 50 ומטה שהם אחד מאלה: מסלול תלוי גיל, מסלול כללי או מסלול מתמחה.
בנוסף להשלמת המהלך, קובעות התקנות כי לא יתאפשר לחוסך לבחור במסלול תלוי גיל שאינו מותאם לגילו, וכי כספו של חוסך שנכון להיום משקיע במסלול תלוי גיל שאינו מותאם לגילו יועבר למסלול המותאם לגילו.
במסגרת התקנות נקבעה הוראת שעה לפיה הקצאת האג"ח המיועדות לקבוצת העמיתים בני 50 ומטה ולקבוצת העמיתים בני 50 ומעלה תהיה זהה עד לסוף 2024 ולאחר מכן ייכנס לתוקף ההסדר האמור, עם זאת במסגרת התקנות שהוגשו לוועדה ואושרו היום כאמור, נקבע כי תחול דחייה בשנה "לצורך היערכות השוק לתיקון המוצע", וכי הוראת השעה הנוכחית תוארך עד לסוף 2025.
טענות נגד השינוי המוצע
במהלך הדיון בוועדה הועלו טענות שונות לעניין השינוי המוצע ועלתה הסכמה כי יש לדחות את כניסתן לתוקף עד לקיום דיון מקיף לעניינן. בין השאר נטען כי ישנם מסלולים שלא יזכו כלל לרשת ביטחון לפי לשון התקנות הללו, כי מבוצע שינוי עמוק דרך תקנות ולא דרך חקיקה ראשית, כאשר חלק מהנדבכים הנדרשים לא קודמו בשל כך, זאת משום שבבסיס התקנות עמדה ההנחה שמספר הפנסיונרים יגדל משמעותית וכי זה לא קרה בפועל.
כן נטען כי החברות המנהלות גררו רגליים במשך שמונה שנים ולא קידמו את הצעדים הדרושים ליישום הצעד וכי מטרת הדחייה היא רק לסייע להן, וכי התיקון המוצע יביא אף לפגיעה בתחרות. עוד עלו טענות כי יש צורך בשינוי משמעותי יותר מהמוצע; נציגת ההסתדרות ציינה כי הן אינן נותנות מענה מספק, באיגוד בתי ההשקעות טענו אף כי לא ידעו להפעיל את המודל המוצע.
מיכל היימן, מנהלת מחלקת הפנסיה, רשות שוק ההון: "התקנות הן תולדה של דוח ועדת באב"ד, ההקצאה תישאר 30% בסך הכל, אבל תחול לפי גיל. התקופה של הוראת השעה עומדת להסתיים, במהלך השנה הזו הגופים נערכים לאירוע הזה, צריך להכפיל את כל המסלולים של החוסכים היום, כצורך תפעולי. זה לגבי החוסכים. אנחנו עשור אחרי הדוח, קרו הרבה אירועים במהלכו, יש הרבה יותר מסלולים גם. בראייה שלנו הדבר עלול לבלבל מאוד את העמיתים, אנחנו רוצים כמה שיותר לפשט, לכן הצענו את התקנות האלה כפתרון שמצד אחד מאפשר את היישום, מצד שני מתאים עצמו למצב השוק".
עוד ציינה היימן: "קיבלנו הערות ואנחנו בשיח מול הגורמים, ואנחנו זקוקים לעוד שהות של זמן לפני שהתקנות נכנסות לתוקף, ואנחנו רוצים להאריך את הוראת השעה הקיימת כעת. היו גורמים שביקשו שנתיים, לעמדתנו השנה שקיימת בתקנות מספיקה".
ח"כ יצחק פינדרוס שניהל את הדיון ציין: "נרצה לקיים את הדיונים כמה שיותר מוקדם ולא לחכות לסוף השנה הבאה, אנחנו רוצים להגיע למודל אופטימלי דרך שיח, אין הרבה נושאים שנוגעים כמעט לכל אזרח במדינת ישראל כמו הנושא הזה. לכן נבקש לדון במכלול הנושא ולא רק בתיקון, ולהבין את מלוא התמונה וההשלכות והתיקונים הדרושים".
"ההצעה שהביאה רשות שוק ההון היא לא הפתרון"
רועי מימרן, יו"ר פורום החוסכים לפנסיה, מסר בתגובה: "אני מבין שכרגע לא הייתה ברירה כי המערכת לא ערוכה לשינוי (למרות שהתאריך היה ידוע מראש). אבל, כמו שאמרתי בישיבת ועדת הכספים, ההצעה שהביאה רשות שוק ההון היא לא הפתרון, כי היא משאירה את רשת הביטחון רק במסלולים מבוססי גיל. אם אני מעל גיל 50 ומעוניין להשקיע במסלול מניות או ב-S&P500 או שאני גם שומר מצוות ומעוניין להשקיע במסלול הלכה או שאני לא רוצה שהכסף שלי יושקע בחברות מזהמות ולכן אני במסלול קיימות – האם זה אומר שלא מגיעה לי רשת ביטחון? זה לא נכון ולא סביר".
מימרן הוסיף: "אנחנו דחפנו בתחילת העשור הקודם לקידום המודל הצ'יליאני למסלולים מבוססי גיל וגם לחלוקה דיפרנציאלית של האג"ח המיועדות לפי גיל, ולקח לנו חמש שנים לשכנע את משרד האוצר בנושאים האלה. ואולם, ההצעה הנוכחית לוקחת את הנושא לקיצוניות, אם נותנים רשת ביטחון רק למסלולים מבוססי גיל. הזכרתי גם שבשנת 2024 רשת הביטחון למעשה הכניסה למדינה כסף, כי היא נותנת תשואה של 5.15% לשנה צמודה למדד, והשנה התשואות היו מעל 10%, ובמסלולי המניות מעל 20% – עודף התשואה חוזר לקופת המדינה (ויוכל לשמש למימון רשת הבטחון בשנה חלשה יותר)".
עו"ד נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי השקעות, מסר: "בתי ההשקעות הם מחוללי התחרות בשוק הפנסיה, שכניסתם לתחום הביאה להגברת התחרות וירידה משמעותית בדמי הניהול לטובת כלל החוסכים. אמרנו בעבר שלא ניתן יד לשום מהלך שייפגע בחוסכים.
"כבר לפני למעלה משנתיים התרענו על כך שמודל היישום הנוכחי של מסקנות ועדת באב"ד אינו ישים. על כן אנו מברכים על הדחייה וחוזרים על הצורך בגיבוש מודל פשוט וישים", ציין ספיר.
כתבות נוספות
הוועדה הגישה את המלצתה לממשלה: שינוי מודל התגמול של סוכני הביטוח
זינוק בתשואות ביטוחי המנהלים ב-2024
2024 האירה פנים לקרנות הפנסיה המקיפות
רשות התחרות אישרה את רכישת סוכנות נטו בידי ארבע עונות מקבוצת IBI
רשות ני"ע: בשנת 2024 נרשם גידול של פי שניים במספר העיצומים והיקפם לעומת שנים קודמות
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת