התנ"ך של הבינה המלאכותית
אנחנו בתחילתה של שנה ונחשפים ללא מעט דוחות, סיכומים ותחזיות לעתיד, הכוללים בעיקר טכנולוגיות חדשות ופלטפורמות שישנו את העתיד הקרוב והרחוק. אחד הכלים המדוברים ביותר והמשפיעים ביותר בשנה האחרונה הינו "הבינה המלאכותית", אשר מהווה את אחד מהזינוקים הגדולים בטכנולוגיה בתוך זמןל קצר. ולראיה – כמות המשתמשים ב-ChatGPT שבר כל שיא אפשרי ובתוך כמה ימים הגיע לעשרות מיליוני משתמשים. בנוסף אם נבחן את החברה המדוברת ביותר בתחום – OpenAI, נראה שהיא שברה שיא הכנסות לחברה בשנה אחת (חלק בזכות מיקרוסופט), ובשנה אחת היא עברה את סך ה-1.3 מיליארד דולר הכנסות ושווי חברה שמתקרב כבר ל-100 מיליארד דולר. אלו שיאים שכבר הרבה שנים לא התרחשו, ובמיוחד על רקע שנה קשה בהשקעות והמצב הכלכלי בעולם עקב עליית הריבית ואירועים גלובליים נוספים.
כדי להבין מדוע הבינה המלאכותית היא הדבר הבא וכיצד היא הולכת לשנות את העולם, הלכתי למחקר של חברת CBinsight שחקרה וכתבה את התנ"ך של הבינה המלאכותית (The Bible of AI) וכיצד רואים שם את האירוע שמבחינה טכנולוגית קיים כבר עשרות שנים ובשימושים שונים, אך רק בשנתיים האחרונות פרץ קדימה ולא עוצר לרגע.
בעזרת הדוח ננסה להבין את ההיסטוריה וההתפתחות שחלה עם השנים – של היכולות, סוגי הבינה המלאכותית הקיימים וכמה ומי משקיע הרבה כסף בסטרטאפים מתחום הבינה המלאכותית, ומדוע לישראל יש כרגע רק נציגה אחת. ונסיים בדוגמאות ליכולות הקרובות של הבינה המלאכותית וכיצד היא תשפיע על הביטוח.
אין ספק שהטכנולוגיה קיימת ובכל יום מגלים יכולות וכלים חדשים. רק השבוע התבשרנו על פתיחת חנות האפליקציות של OpenAI ובה כבר אלפי אפליקציות מבוססות בינה מלאכותית. אם לפני כשנתיים מומחים חזו כי יכולות הבינה המלאכותית יחליפו לחלוטין בני אדם בעוד כ-60 שנה, המומחים מדברים היום על כ-8 שנים.
אנתח את התקדמות הבינה המלאכותית, מה הם האזורים שבהם משקיעים את מרבית הכסף ומי משקיע. לסיום, אנסה להבין לאן כל זה לוקח אותנו גם בענף הביטוח.
התפתחות היכולות לאורך הזמן
היכולות של הבינה המלאכותית נמצאות אתנו כבר כמה שנים טובות וההגדרה להתפתחות שלה מתאימה למשפט: "שואלים מישהו כיצד הוא פשט את הרגל, והוא עונה: זה קרה בהדרגה ואז בפתאומיות". גם הבינה המלאכותית, שרק לא מזמן התחילה לבצבץ בעולם, עברה בזמן קצר משימוש בהדרגה למצב שכולם חייבים להתחיל להשתמש בכלים מבוססי בינה מלאכותית.
אם נבחן את התפתחות הבינה המלאכותית, נראה שכבר ב-2014 היו כלים מבוססי בינה מלאכותית, ולראשונה רק ב-2018 הציגה גוגל אתBARD שהיווה קפיצת מדרגה בהבנת שפה והקונטקסט של השפה. באותו הזמן שחררה OpenAI את ChatGPT, אבל המפנה הגיע בשנת 2019 שבה היא שחררה את ChatGPT 2 שהיה הראשון לייצר תוכן ולא רק להבין תוכן. ב-2020 היא כבר השיקה אתChatGPT 3 ושנה לאחר מכן את יכולות טקסט לתמונה שהביאו לעולם את DALL-E שכבר ביצע מהפכה וכל ילד יכול להיות מעצב תמונות ומפתח וידאו.
בשנת 2022 החלה קפיצת המדרגה וכלים כמו קלאוד, Midjourney, מיקרוסופט, גוגל ואפל. כמעט כל הגופים הגדולים ביצעו רכישות, מיזוגים והשקעות בחברות בינה מלאכותית.
הזרמת הכסף וההתקדמות הטכנולוגית עשו את שלהן ותור הזהב של הבינה המלאכותית התחיל. היום אנחנו בעיצומה של המהפכה, כאשר רוב הכלים כבר מחוברים לאינטרנט, רוב הכלים מסוגלים לבצע כמעט כל מטלה שתבקשו מהם – החל מיצירת טקסט, יצירת תמונה ועד כתיבת קוד לאפליקציה.
השינוי המהיר כבר משנה כיצד חושבים ופועלים עסקים, וכבר שמענו על בעל עסק שפיטר את כל השירות לקוחות שלו והחליף אותם בבוטים מבוססי בינה מלאכותית. מהלך זה הופך להיות ה"פחד" הגדול בעולם עקב קריסת הכלכלות, אם רוב האנשים ימצאו את עצמם ללא עבודה עקב החלפתם בבינה מלאכותית.
אומנם אנחנו עוד לא שם, אבל לפי קצב התקדמות הטכנולוגיה והיכולות, אני מזכיר כי הטענה היא שכבר הגיעו ליכולות מאוד מתקדמות, אך כרגע מסתירים זאת מאיתנו. חשוב להזכיר כי קצב ההתקדמות לא היה מתאפשר אם לא היו את השבבים המתאימים לביצוע החישובים המהירים. וכאן נכנסת אנבידיה לתמונה, וכאחת החברות המצליחות בשנים האחרונות עקב ההימור בייצור שבבים מהירים לטובת הבינה המלאכותית – המחיר הוא למשל בכך שחברת מיקרוסופט העלתה את צריכת המים שלה ב-33% בשנה האחרונה, וזה לא עבור מקלחות לעובדים.
השקעות ועוד השקעות
כל תחום, כדי שהוא יפרח ויממש את הפוטנציאל שלו חייבים להשקיע כסף, והרבה כסף. כל בעל עסק יודע שללא תזרים של כסף קשה לייצב את העסק. כאשר מדובר בטכנולוגיה חדשה, עם הרבה שחקנים ואפשרויות, מידת ההשקעה של השחקניות הגדולות משפיעה במיוחד על החברות הקטנות והמפתחות. האם OpenAI הייתה מצליחה כל כך ללא ההשקעה ושיתוף הפעולה עם מיקרוסופט בהיקף של 10 מיליארד דולר? הרווח של שתיהן מובן וכבר מתחיל להשפיע על כל התעשייה. לכן, כאשר אנחנו רוצים לבחון לאן הבינה המלאכותית תתפתח ואיזה מקצועות ואזורים יושפעו מהר יותר, צריך ללכת בעקבות הכסף, לבדוק היכן הוא מושקע ובאיזה חברות וכך נבין מי הגדולות שמשקיעות והיכן ובאיזה טכנולוגיות הן חושבות שצריך להשקיע.
מן הסתם, כל אחת לצרכים העסקיים שלה. מטא כמובן תרצה ללכת ולהשקיע לכיוון המטאוורס (וכבר השקיעה סדר גודל של 46 מיליארד דולר בשנה האחרונה, קצת יותר מהשווי של כמה חברות בביג פורצ'ן). בגזרת הסטרטאפים המובילים בגיוס הן – אנטרופי (האחראית לכמה מוצרים ובראשם קלאוד) גייסה כבר 580 מיליון דולר, inflection-AI גייסה 225 מיליון דולר וג'ספר גייסה 125 מיליון דולר. כולן גייסו מקרנות ההשקעה הגדולות ביותר ומהחברות המובילות בשווי שוק, כגון מיקרוסופט – 2.5 טריליון דולר, אפל – 2.7 טריליון דולר, אמזון, אנבידיה, גוגל וטסלה. הן המובילות גם בהשקעות בחברות בינה מלאכותית. בסך הכל השקיעו החברות בשנת 2023 סך של 17.4 מיליארד דולר בסטרטאפים חדשים. עיקר החברות הן מארצות הברית ויש לנו נציגה אחת ב10 היוניקורנים המובילים בעולם עם 21 labs של אמנון שעשוע.
אחת הטעויות הקשות של ישראל הינה אי ההשקעה וקידום חברות בינה מלאכותית – טעות שתהיה בכייה לדורות, כי יהיה קשה להשלים את הפער ואת היכולות כאשר אנחנו לא משקיעים ומדרגים גבוה נושא זה שהולך להשפיע בגדול על הרפואה, על החקלאות, על החינוך ועל הכלכלה.
מהן היכולות של הבינה המלאכותית?
יש לא מעט שאלות לגבי היכולות של הבינה המלאכותית ומדוע היא הולכת לשנות את העולם מכל הבחינות. אם אנו מבצעים כיום הבחנה בין בינה מלאכותית כללית (יכולת לתת מענה, תשובה ותהליך המבוסס על כמות דאטה גדולה) לבין ג'נרטיבית (אותן יכולות רק בהבדל משמעותי של יצירה של תוכן ופתרונות על סמך הדאטה הגדולה), אנו לקראת בינה מלאכותית סופר אינטליגנטית שתחליף את האדם כמעט בכל הבחינות.
כדי להבין לאן הולך העולם של הבינה המלאכותית, אנו צריכים לבחון היכן מושקע הכסף. אנו רואים שעיקר ההשקעות בתחום הולכות לחברות המייצרות פתרונות בתשתיות, כלומר שדרוג התשתיות הארגוניות כדי שיתמכו ויוכלו לבצע פעילויות בינה מלאכותית, בין אם במחשוב ענן, כלי בינה מלאכותית ואבטחת מידע לבין השקעה ברפואה – פתרונות מהירים לעולם הרפואה, ובישראל כבר הצילו אדם שיצא מבדיקת רופא לגבי תצלום MRI לראש שלא מצא כלום, עד שהעביר את התצלום בבינה מלאכותית והמכשיר הראה בעיה במוח והוא חזר מיד לצנתור שהציל את חייו. הבינה המלאכותית גם תסייע לקידום מחקרים שיקצרו את הזמן למציאת תרופות וטיפולים מצילי חיים.
אנו רואים השפעות נוספות בתחום המשפטי, שבו יש כבר תחליפים לעורכי דין בתיקים עם ניירת רבה, פסקי דין ומידע. כאן יש לבינה המלאכותית יתרון ברור לעומת האדם שזקוק לקרוא, להבין ולנתח – וזה לוקח זמן.
בבינה מלאכותית אנו כבר רואים כיצד תחום זה משתנה ומתייעל. עיקר ההשקעה נמצא גם בצד הטכנולוגי של MML – ניתוח והבנת שפה, ששם הבסיס ליכולות הבינה המלאכותית וקריאה והבנה של תמונות כדי להפוך דאטה לא מובנת לדאטה מובנת שמקילה על הבינה המלאכותית בפעולות שלה.
תחזית לעתיד וההשפעה על הביטוח
כשאנו באים לבחון את ההשפעות של בינה מלאכותית, מן הסתם היא תשפיע בכל היבט בענ,. כאשר אני מחלק לשלושה רבדים חשובים: מכירה/שיווק, תפעול ושירות. יש כמובן הבדל בין חברות הביטוח והשחקנים הגדולים שיכולים להשקיע ולהתנסות, כולל טעויות, לבין סוכנים וסוכנויות הביטוח. כמוכן יש להבדיל בין הטווח הקצר לטווח הארוך, כאשר אנו כבר חווים שימוש בכלי בינה מלאכותית על ידי חברות הביטוח שהכניסו את הכלים לאזורי התפעול והשירות ובמקומות שכרגע לא "יפריעו" לפעילות השוטפת או השירות ללקוחות.
הכלים הוכנסו למחלקות המשפטיות עם דגש לתביעות ולסינון מסמכים. סוכני הביטוח יכולים כרגע בעיקר להיעזר בכלים למכירות/שיווק ושירות. כבר יש כמה סוכנויות שמפתחות אפליקציות שיאספו את הדאטה של הלקוחות ועם כניסת הבנקאות הפתוחה, אף יהיה להן יותר דאטה ויכולות להציע ללקוחות את המוצר המתאים עבורם, וגם יוכלו לאפשר ללקוחות להתנהל יחסית עצמאית באפליקציה ולקבל תובנות ופעולות מבוססי בינה מלאכותית.
כיצד הבינה המלאכותית תשנה את הענף בטווח הארוך? אני מעריך כי הכלים החדשים בשנים הבאות כבר יוטמעו כולם במערכות ולכן ביחד עם עליית טכנולוגיה חדשה בשם "עוזרים אישיים מבוססי בינה מלאכותית", הם יהיו נחלת הכלל. אנו כבר נחווה רבולוציה בתחום הביטוח, כאשר העוזר האישי יבצע את המשא ומתן, את ההחלטות איזה מוצרים לרכוש בהתאם לאורך חיי, יכולותיי הכספיות ומצבי האישי, והוא יבצע את זה אונליין ובכל רגע. זה כמובן יצריך חשיבה מוצרית ושירותית אחרת לענף הביטוח וביחסים בין החברות, הלקוחות וסוכני הביטוח.
• הכותב הינו מנהל קהילת עדיףTech
כתבות נוספות
תרבות הכנה לרציפות תפקודית ומצבי חירום
דוח החדשנות 2024 של INSA: כיצד יכול ענף הביטוח בישראל ליישם את התובנות
משבר האקלים אינו "בעיה של הסביבה", אלא אתגר מערכתי
"הקיץ הקרוב עלול להיות קיץ של אסונות טבע עצומים"
רעידת אדמה במיאנמר ובתאילנד – תזכורת לנו
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת