השפעת בינה מלאכותית על אשראי צרכני


באחד המאמרים הקודמים התייחסתי לרפורמת הבנקאות הפתוחה והשפעתה על ענף הביטוח הן מהיבט מוצרי/מכירתי והן מההיבט הטכנולוגי. המאמר התמקד בכלים ובשחקנים המובילים היום בנושא, מתוך הענף ומבחוץ. בתוך רפורמת הבנקאות הפתוחה ישנה נישה מאוד ייחודית, גדולה וחשובה עבור כל השחקנים וזו הנישה של האשראי הצרכני.
מכיוון שחברות ביטוח התחרו ביניהן על רכישת חברות כרטיסי אשראי, מכיוון שבתי סוכן וסוכנויות גדולות הודיעו על שיווק כלי אשראי וחיסכון של הבנקים, אנו למדים שישנה מגמה וענף הביטוח כנראה יעמיק את מעורבותו בתחום האשראי הצרכני אשר יש לו מאפיינים ייחודיים ושונים מענף הביטוח, הן בתהליך המכירה והן בכלים שמסייעים לקבלת החלטות ולניהול הסיכון.
כמו בכל ענף שני הכלים המשמעותיים לקידום הענף הינם רגולציה וטכנולוגיה. במאמר זה אשתמש במחקר "בינה מלאכותית בחיתום אשראי צרכני: הזדמנויות, אתגרים והצעת הסדרה", מאת רות פלאטו-שנער ומעיין פרל ממרכז חת לחקר התחרות והרגולציה במסלול האקדמי מכללה למינהל – במטרה להתמקד בצד הטכנולוגי (מודלי שפה ובינה מלאכותית) וכיצד הוא יכול לסייע בהתפתחות השיווק של חברות וסוכנים של אשראי צרכני.
"שוק האשראי הצרכני הוא שוק פיננסי חשוב ההולך ומתפתח בקצב מואץ בשנים האחרונות. הפיקוח על הבנקים צופה שלאור התאוששות המשק ממשבר הקורונה, מגמה זו תוסיף ותימשך. השחקנים הראשיים בתחום הם הבנקים, שבשנת 2021 תפסו 70.7% מהיקף הפעילות בתחום. שחקנים משמעותיים נוספים הם הגופים המוסדיים (חברות ביטוח וקופות גמל) עם 13.7% נתח שוק וחברות כרטיסי אשראי עם 11.6%. משקלם של נותני אשראי אחרים המכונים בעגה המקצועית 'גופים חוץ-בנקאיים' נמוך למדי ומגיע ל־1.9% בלבד. 34 הבנקים וחברות כרטיסי האשראי כפופים לפיקוח על הבנקים, ואילו שאר השחקנים כפופים לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון", נכתב במחקר.
המימד הכי חשוב במתן אשראי צרכני הינו הסיכון ולכן החיתום מהווה פקטור חשוב בתהליך האשראי הצרכני. העמדת אשראי נתפסת כעסקה מסוכנת מבחינתו של נותן האשראי, שכן מרגע שהלווה את הכסף ללקוח, הוא חשוף לסיכון של אי-פירעון החוב.
כיום, הערכת הסיכון נלמדת מתוך נתוני מיידעים אישיים של אודות הלקוח: מידע שלילי המעיד על אי עמידתו בהתחייבויותיו, לצד מידע חיובי המעיד על עמידתו בהתחייבויות. בעבר, הערכת סיכון האשראי של לקוחות נעשתה ישירות על ידי המלווים, על בסיס התרשמות אישית ישירה מהלקוח ואיסוף ידני של מידע על אודותיו. אולם בעקבות מהפכת המידע ופיתוחן של טכנולוגיות ניתוח נתוני עתק מתקדמות, יותר ויותר נותני אשראי מבצעים חיתום אלגוריתמי, לעיתים ללא כל מעורבות אנושית.
התקדמות הטכנולוגיה ובמיוחד כלי למידת מכונה (LLM) משנה את התפיסה והיכולות הקשורות לחיתום וניהול הסיכון. להבדיל מהשיטות המסורתיות, השיטות המתקדמות, מבוססות הבינה המלאכותית, לפיתוח מודלים לחיתום, כרוכות במעורבות אנושית מינימלית, שכן הן אינן נשענות על הגדרה מראש של המשתנים שאותם יש לשקלל. כמו כן, ובניגוד לשיטות המסורתיות, השיטות המתקדמות משקללות גם מידע שאינו פיננסי. כלומר, השימוש בטכנולוגיות למידת מכונה מוביל לכך שגם נתוני מידע שאינם פיננסיים גרידא כגון: נתונים סלולריים על אודות תדירות גלישה ברשת, פעילות גופנית, מיקום והיסטוריית רכישות ברשת, פעילות ברשתות חברתיות, טיולים ורכישות הופכים להיות רלוונטיים לניבוי סיכון האשראי של הלקוח באמצעות בינה מלאכותית ומודלים חכמים.
המחקר מציין מספר יתרונות בשימוש בכלי בינה מלאכותית באשראי צרכני לצד סיכונים. נקודות אלה חשובות לשחקנים בענף שמעוניינים להיכנס לתחום ולהבין את היתרונות והחסרונות של המהלך.
היתרונות שבמהלך
1. יעילות. חוקרים שונים הראו כי השימוש בדירוג אשראי אלגוריתמי מגביר את יעילות שוקי האשראי הצרכני על ידי הפחתת העלות והזמן שנדרשים למלווה כדי להשיג את המידע על אודות הלקוח. במקום לדלות את המידע הרלוונטי על אודות הלקוח, לאחסנו ולנתחו באופן ידני ומסורבל, חיתום אלגוריתמי מבוסס על מידע שנאסף אוטומטית ממגוון מקורות ומעובד ללא התערבות אנושית ולכן מהיר ומדויק יותר. אפליקציה כזו בסין מתבססת על כ-5,000 פרמטרים ומפיקה חיתום תוך 8 שניות.
2. דיוק. עקב הסיכון שתיארתי בתחילת המאמר, לדיוק יש חשיבות קריטית בהצלחת ניהול הסיכון, שכן הערכת סיכון מדויקת לגבי לקוח מסוים משפיעה הן על גובה הריבית שתשולם על ידו והן על גובה הריבית שתשולם על ידי לקוחות אחרים. נמצא כי שימוש במודלים מבוססי למידת מכונה מפחית ב-75% את מספר כשלי האשראי.
3. הגברת התחרות ועידוד חדשנות. כאשר בשוק האשראי הצרכני שולטים הבנקים עם נתח שוק של 70% ישנה חשיבות קריטית להגברת התחרות והוזלת המחירים לצרכנים. זאת לאור כניסת הכלים המתקדמים והאפשרות לבצע חיתום ומתן אשראי שלא נשען על פרמטרים נטו של אשראי והיסטורית, נתונים שיש רק לגופים הוותיקים והגדולים. לכן כלים חדשים אלו מאפשרים לשחקנים חדשים להצטרף לתחום ולהציע חדשנות ותחרות ללקוחות. חברות אלה הן בעיקר טכנולוגיות ומבוססות רק על כלים דיגיטליים. חוקרים הראו כי שני שלישים מהלקוחות בארצות הברית מעדיפים לקבל שירותים פיננסיים מחברות טכנולוגיה פיננסית (פינטקים) על פני הבנקים הגדולים.
4. צמצום פערים חברתיים. לקבוצות אוכלוסייה שסבלו בעבר מקושי בקבלת אשראי מהשכבות החלשות בגין פעילותן הפיננסית הדלה, ללא פעילות פיננסית משמעותית, לא היו בנמצא מספיק נתונים פיננסיים כדי להרכיב מהם דירוג האשראי, ובהיעדר דירוג – נמנעו מלווים ממתן אשראי ללקוחות אלו. באמצעות הכלים והחיתום המבוסס כלי בינה מלאכותית קבוצות אלה יכולות לקבל אשראי ובתנאים יחסית טובים יותר מבעבר. לצד היתרונות הן החברתיים והן העסקיים/טכנולוגיים יש גם סכנות.
הסכנות שבמהלך
1. פרטיות. כתמיד, נושא הפרטיות הינו קריטי הן מבחינה רגולטורית והן מבחינת הלקוחות. בימינו, שאיסוף המידע על הלקוח הוא רב ומגיע מכמה מקורות, אין ללקוח שליטה ויכולת לדעת מהיכן וכיצד התקבלו ההחלטות. כאשר הגופים אוספים גם מידע פיננסי (שכבר הוסדר ויש ת.ז פיננסית) וגם מידע אישי רב מהרשתות ומרכישת דאטה, הלקוח מרגיש שאין לו שליטה והוא נמצא בדיסוננס כיצד להתנהל בפלטפורמות השונות. החשש הינו גם מזליגה או ממכירת המידע האישי לחברות צד ג'.
2. אפליה. ישנו סיכוי שעקב למידת המכונה המתבססת על מידע עבר והחלטות עבר, שהאלגוריתם ייצר אפליה – למשל בין גברים לנשים. אם בעבר היו נשים נחשבות למסוכנות יותר ולכן קיבלו ריבית גבוהה יותר, קיים סיכוי שהשפעה זו תהיה גם במודלים החדשים עד שיתיישרו.
3. טעויות. כמו בכל מודל ומוצר טכנולוגי קיימים, יש אפשרות לטעויות במודל המבוססים על מידע לא אמין או מדויק, מודלים ישנים ולא נכונים אשר ישפיעו על איכות החיתום ועל ההצעות שהלקוחות יקבלו. גם כאן רצוי לבדוק מי הגוף שעומד מאחורי ההצעה.
לסיכום, אפשר לומר שתחום האשראי הצרכני נמצא בתחילתם של שינויים והאצה קדימה, דבר שיכול לסייע מאוד לשחקנים בענף הביטוח להתחיל לחבור לגופים ולחברות טכנולוגיות כדי להנגיש את המידע ללקוחות ולשווק להם אשראי צרכני מבוסס כלי בינה מלאכותית, שיוזיל להם את העלויות. יש כאן אוקיאנוס כחול כפול לסוכנים – גם לקוחות שלהם שזקוקים לאשראי ועד היום פנו בעיקר לבנק, ולקוחות קיימים וחדשים שלפני כן לא יכלו לבקש אשראי והיום ניתן לפנות אליהם ולשווק להם אשראי באופן מהיר, קל ופשוט. חברות הביטוח ישקללו את המודלים ואת החוויה ללקוח כנותנות ההלוואות בעצמן, הן מהחסכונות והן מחברות אשראי שנרכשו בשנים האחרונות על ידי חברות הביטוח.
כתבות נוספות
תרבות הכנה לרציפות תפקודית ומצבי חירום

דוח החדשנות 2024 של INSA: כיצד יכול ענף הביטוח בישראל ליישם את התובנות
משבר האקלים אינו "בעיה של הסביבה", אלא אתגר מערכתי
"הקיץ הקרוב עלול להיות קיץ של אסונות טבע עצומים"
רעידת אדמה במיאנמר ובתאילנד – תזכורת לנו
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת