"הפער בין המעמדות בישראל יגדל"
ענף הבריאות עובר טלטלה. בחודש שעבר פורסמה הטיוטה הראשונה של חוק ההסדרים, בה הציע משרד האוצר להטיל מס בשיעור של 20%-40% על ביטוחי הבריאות הפרטיים ועל שירותי הבריאות הנוספים של קופות החולים.
התגובות בענף היו סקפטיות לחלוטין וההצעה הוגדרה על ידי גורמים בענף כ"עז" שהוכנסה לטיוטה ותצא ממנה במהרה. מאוחר יותר פורסמה הטיוטה השנייה שבה בוטלה יכולת התמרון בטווח האמור והוחלט לדבוק ברף המקסימלי בשיעור של 40% על כלל ביטוחי הבריאות. ביום ב' בשבוע שעבר תקציב המדינה אושר והתגלה כי בחוק ההסדרים נעשתה הבחנה בין חברות הביטוח לקופות החולים. בעוד שעל ביטוחי הבריאות הפרטיים נקבע כי יחול היטל מס בשיעור של 30% הוחלט כי ההיטל על השב"ן יעמוד על 10% בלבד.
לקראת כנס הבריאות והסיעוד ה-18 של עדיף, שיתקיים ב-19 באוקטובר 2021 במתכונת היברידית, התראיין כפיר לוי, מנכ"ל עדיף תקשורת, אודות הנושאים העומדים על הפרק בעולם הבריאות והרגולציה בתכנית "השתתפות עצמית" עם ליאור רוזנפלד ששודרה אתמול (א') ברדיו צפון.
האם אנשים מבינים היום יותר בנושא שוק ההון וביטוח?
"אין ספק שהדור הצעיר, דור ה-Y, הרבה יותר מודע היום למה שקורה אצלו ברמת ניהול הכספים וניהול הסיכונים, רק הוא הרבה יותר מודע מהדור של פעם, אך תמיד יש לאן לשאוף ולאן להשתפר".
מה אתה אומר על הטלת מס על תוכניות הבריאות הפרטיות – האם זה יפגע ברכישות של הביטוחים הפרטיים על ידי ציבור המבוטחים?
"זו שאלת השאלות, אנחנו כתבנו על כך הרבה בתקופה הזו וגם נעסוק בכך בכנס הבריאות הקרוב שלנו", אמר לוי והסביר כי "כמעט כל הפרשנים מעריכים שתהיה גם כאן פגיעה גם בביטוח הפרטי וגם בביטוח המשלים של קופות החולים.
מנכ"ל עדיף תקשורת התעמק בסוגיה: "מגיעים פקידי האוצר, במקרה הזה מאגף התקציבים, ואומרים שהם רוצים לעודד את הצריכה הציבורית של האזרחים לשירותי קופות החולים, אך מבינים שישנה בעיה בכך שהרופאים במגזר הציבורי מעדיפים לעשות לביתם יותר דרך המגזר הפרטי. הם טוענים שעל ידי כך שהם יטילו מס בגובה של 30% על הביטוחים הפרטיים ו- 10% על השב"ן של קופות החולים, הם יעודדו רופאים לתת יותר שירות במגזר הציבורי", לוי הסביר כי ישנה כאן טעות של אגף התקציבים שיפגעו אך ורק באזרחים. "ברגע האמת, אדם שנפגע ונזקק לרופא מומחה מסוים שיש לו את האפשרות להשתמש בטכנולוגיה שלא ניתן להשתמש בה במגזר הציבורי, הוא יגיע אליו מתוך מטרה להציל את חייו ולהקל על כאביו", ציין לוי.
עוד הסביר לוי כי "מה שיקרה פה זה רק הגדלת הפער בין המעמדות במדינת ישראל. ביטוח בריאות פרטי לעשירים בלבד", מדובר כאן בפגיעה ביכולת של הפרט במדינת ישראל לקבל טיפול רפואי לו ולמשפחתו". לוי העלה חשש נוסף: "קיימת כאן סכנה ממשית אפילו לבריחת מוחות ממדינת ישראל. רופאים שירגישו איום על הפרנסה שלהם יכולים ללכת לחפש אותה מעבר לים – דבר שכבר כיום קורה. לכן במקרה של הטלת המס תופעה זו רק תתגבר ויהיה מעניין לבחון אותה בהמשך".
עברה החלטה להקטין את הרגולציה בישראל בתחומים רבים אבל לא בשוק ההון – מה אתה אומר על כך?
"ראשית, צריך להבין שהרגולציה בשוק ההון, ביטוח וחיסכון היא מאוד משמעותית ורשות שוק ההון היא רגולטור דומיננטי שהוביל ומוביל בשנים האחרונות רפורמות דרמטיות בעלות השפעה ניכרת הן על הצרכנים והן על השחקנים בענף הביטוח. יחד עם זאת, עדיין לא ניתן לדעת מה יקרה בנושא הזה".
עוד הסביר לוי כי "ממש לאחרונה יש לנו כאן דרמה, במסגרת חוק ההסדרים אמורה לקום ועדה שתבחן את מבנה הרגולציה הפיננסית בישראל. במסגרת הגופים בבדיקה נכללים: בנק ישראל, הרשות לניירות ערך ורשות שוק ההון ביטוח וחיסכון. את הוועדה היה אמור להוביל מנכ"ל משרד האוצר אך בעקבות לחץ של נגיד בנק ישראל, צירפו את המשנה לנגיד בנק ישראל לוועדה והוא יהיה חלק מהמבקרים של פעילות הרשות. יש כאן מצב די מעניין שבו גוף מבוקר שולח נציג לוועדה המבקרת – אני מדבר פה כמובן על בנק ישראל. לכן כמו שאמרתי, לא ניתן לדעת עדיין מה יהיה בנושא. מכיוון ששום דבר עדיין לא הוחלט, לא ברור אם רשות שוק ההון תיכנס לרפורמה".
סגן השר אביר קרא טען שהוא ירסק את השליטה הבלתי מוגבלת של הרגולציה על השחקנים בשוק הון. כאחד שמלווה את השוק הזה כל כך הרבה שנים, אתה חושב שיש סיכוי לאמירה כזו?
"לא כל רגולציה היא רעה", מדגיש לוי, "המילה רגולציה הפכה לשם נרדף של משהו מעיק. רגולציה שיודעת למלא את תפקידה בתור האח הגדול שמפקח מלמעלה על הנעשה בתוך התחום שבו היא פועלת היא אפילו רגולציה מבורכת, כל עוד היא יודעת לדאוג לכל האינטרסים של בעלי העניין באופן מאוזן".
לוי הסביר כי "אם נסתכל על רשות שוק ההון, יש שם את היצרנים – חברות הביטוח ובתי ההשקעות, מפיצים שהם סוכני הביטוח, היועצים שהם יועצים פנסיונים וכדו' ונותני שירותים כמו חברות נותני שירות דרך – כל אלו פועלים כמקשה על מנת לתת ערך לאזרח בניהול הסיכונים שלו. מצב כזה מחייב רגולטור חזק שיתפקד כמעין אח גדול. לגבי דברי סגן השר קרא, מניסיוני הרגולטור מספיק חזק על מנת לדעת לעמוד על שלו כשהוא צריך. מצד שני, מגיע עכשיו מס הבריאות וגם ברשות שוק ההון נעים באי נוחות על הכסא מהמס הזה".
עור אמר לוי כי "לזכותו של סגן השר אביר קרא ייאמר שהוא מודע למציאות בשטח, אך יחד עם זאת הוא עלה למגרש הפוליטי ולכן רק ימים יגידו".
כתבות נוספות
אתגרי מקצוע האקטואריה בעידן המודרני יידונו בכנס יום האקטואר הבינלאומי
אחריות בית הסוכן על התנהלות הסוכן הבודד
אמיר בירן רוכש את תיק הביטוח של הסוכן הוותיק עודי חרמוני
עובדי הראל פיננסים התנדבו בניקוי חוף פלמחים
ירדן פלד הצטרף לכוורת המומחים של מטאור כמומחה AI
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות קוד חד פעמי)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת