הפינה המקצועית: תקרת הפקדה לקופת גמל במסגרת תיקון 190


בתיקון 190 לפקודת מס הכנסה נקבע בין היתר, כי "קצבה מוכרת" הינה קצבה הנובעת מתשלומים פטורים (כהגדרתם בסעיף 9א לפקודה), ובהתייחס להפקדה בקופת גמל מדובר בסכומים שאינם מעניקים הטבת מס או שהחוסך חויב בגינם במס בעת ההפקדה. משיכה כדין בסכום חד פעמי של סכומים שהופקדו בקופת הגמל תחת הקצבה המוכרת (היוון), תתאפשר בהתקיים שני התנאים הבאים: (1) גילו של העמית במועד המשיכה עולה על 60 (2) העמית מקבל קצבה מזערית (5,183 שקלים נכון לשנת 2025). במשיכה כאמור חל מס על הרווחים בשיעור של 15%.
במסגרת תיקון 190 לא נקבעה תקרה להפקדת סכומים לקצבה מוכרת (תשלומים פטורים) בקופת גמל.
האפשרות של קופת הגמל לשלם לעמית את הכספים תוך ניכוי המס על הרווחים הוסדרה בתקנות מס הכנסה (ניכוי ממשכורת ומשכר עבודה) – תשנ"ג 1993, כאשר בסעיף 6(י) נקבע כי קופת גמל המשלמת לעמית סכום בשל היוון קצבה מוכרת, תנכה בעת התשלום מס בשיעור של 15% ממרכיב הרווח היחסי כהגדרתו בסעיף 9א לפקודה.
בחודש מאי 2015 פרסמה רשות המסים החלטת מיסוי1 המסדירה את אופן המשיכה מקופת הגמל. בהחלטה נקבע כי לצורך המשיכה על העמית להציג לקופה 3 תלושי קצבה עדכניים לצורך בדיקה כי קצבתו עולה על הקצבה המזערית. בהחלטה נקבעה תקרה לסכום ההפקדות לקצבה מוכרת שחריגה ממנה לא מאפשרת לקופה לשלם את הכספים לעמית בניכוי מס, אלא דורשת מהעמית להציג לקופה אישור ניכוי מס מפקיד השומה לצורך המשיכה. כלומר ניתן להפקיד לקופה סכומים מעבר לתקרה, והמגבלה חלה רק לגבי המשיכה והצורך (או אי צורך) בהצגת אישור מפקיד שומה.
לצורך משיכה מהקופה ללא אישור פקיד שומה, על העמית לחתום במסגרת בקשת המשיכה על הצהרה כי הוא הפקיד סכומים כתשלומים פטורים עד לתקרה שיחד עם הסכומים הצבורים לקצבה מוכרת בכל חשבונותיו (לרבות כאלה המנוהלים על ידי חברה אחרת) ובתוספת סכומים שכבר משך בדרך של קצבה מוכרת או בדרך של היוון קצבה מוכרת – לא יעלו על התקרה.
כיצד מחושבת התקרה? בהחלטת המיסוי קבעה הרשות כי עד גיל 67 התקרה הינה הסכום הדרוש לקבלת קצבה בגובה 4 פעמים השכר הממוצע במשק (כהגדרתו בסעיף 3(ה3) לפקודה). החל מגיל 67 התקרה תהיה הסכום הדרוש לקבל קצבה בגובה 5 פעמים השכר הממוצע במשק כאמור. לצורך החישוב נקבעה טבלת מקדמים זהה לגברים ונשים, אשר באמצעותה מחושבת התקרה. השכר הממוצע במשק לשנת 2025 עומד על 13,316 שקלים.
דוגמה: המקדם לגיל 67 הינו 180. 5 פעמים השכר הממוצע במשק (66,580) כפול המקדם מייצר תקרה לגיל 67 בסך 11,984,400 שקלים. עמית בן 67 שיפקיד מתחת לסכום זה יוכל למשוך את הכספים ישירות מהקופה ללא צורך באישור פקיד שומה. הפקיד העמית כספים מתחת לתקרה, אולם בשל תשואה חיובית הצבירה בקופה עלתה על התקרה – יוכל לבצע את המשיכה ללא צורך בהצגת אישור פק"ש.
יובהר כי במקרה שבו נפטר עמית שהפקיד כספים לקופת הגמל העולים על התקרה שנקבעה בהחלטת המיסוי, יוכלו הזכאים למשוך את הכספים או להעבירם לחשבון חדש2 על שמם ללא צורך בהצגת אישור לניכוי מס מפקיד השומה.
להלן טבלה לשנת 2025 הכוללת את התקרה להפקדת תשלומים פטורים שניתן למשוך ישירות מקופת הגמל במס על הרווחים בשיעור של 15%, ללא צורך בהצגת אישור פקיד לקופה. הטבלה מציגה את הסכום לאחר חישוב של הכפלת 4 או 5 פעמים השכר הממוצע במשק במקדם ההמרה לפי גיל העמית:
הערות משפטיות: המאמר מתייחס לנשים וגברים כאחד. המידע לעיל מוגש כמידע כללי בלבד וכשירות לציבור הסוכנים ונכון ליום 6.2.2025. המידע ערוך באופן תמציתי ומנוסח בלשון פשוטה, לפיכך לא מכסה את כל המקרים והנסיבות שייתכנו. המידע לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח ו/או תחליף להם. האמור לעיל כפוף להוראות התקנונים הרלוונטיים, להוראות ההסדר התחיקתי ולנהלי החברות. השימוש במידע המפורט לעיל הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. ט.ל.ח
1. החלטת מיסוי: 6849/15 בנושא: הסדר ניכוי מס במקור בעת היוון קצבה מוכרת – החלטת מיסוי בהסכם.
2. חשבון חדש כהגדרתו בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה 2005.
כתבות נוספות
קרנות הפנסיה המקיפות התקבצו בפברואר משני עברי קו האפס
תשואות ביטוחי המנהלים הציגו בפברואר מגמה מעורבת
הפינה המקצועית: תיקון סיווג כספים
"מעבר לפינה מצפה לנו רעידת אדמה ואיננו מוכנים"
בלעדי – סוכני הביטוח זועמים על מיטב בשל בטחונות "הזויים" שהיא דורשת מסוכנים שמקבלים ממנה מקדמות
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת