הפינה המקצועית: מס על בעלי הכנסות גבוהות
האם במקרה בו אדם מושך כספים מקופת גמל להשקעה או מפוליסת חיסכון, המס שחל על הרווח הריאלי עומד על 25% או שיתכן מצב שבו המס שיחול יהיה גבוה יותר? ואם נרחיב את השאלה, האם במקרה בו נמשכו כספים מקופת גמל במסגרת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה (היוון קצבה מוכרת) יתכן ושיעור המס על הרווחים יהיה גבוה מ-15% נומינלי?
בסעיף 121ב לפקודת מס הכנסה נקבע שיחיד אשר הכנסתו החייבת בשנת המס עלתה על 721,560 שקלים (נכון לשנת 2024) יהיה חייב במס נוסף על חלק מהכנסתו החייבת העולה על הסכום הנ"ל, בשיעור של 3%, וכי מס כאמור, אשר מוכר בשם "מס יסף" או "מס עשירים", יחול על אף האמור בכל חיקוק. משמעות הדבר הינה שהמס הנוסף יחול גם על הכנסות החייבות בשיעור מס סופי ומוחלט, וכן על הכנסות החייבות בשיעור מס מוגבל, כגון רווחים בשוק ההון, רווחים מקופת גמל להשקעה, פוליסת חיסכון, היוון קצבה מוכרת ועוד.
לדוגמה, במידה ולאדם יש כבר הכנסה חייבת בשנת המס 2024 בסך העולה על 721,560 שקלים, אזי על הרווחים הנוספים שימשוך מקופת הגמל להשקעה או פוליסת החיסכון במהלך אותה שנה, יחול מס כולל בשיעור של 28%. החברה המנהלת תנכה מס בשיעור של 25% על הרווח הריאלי כברירת מחדל, ובמסגרת הגשת הדוח השנתי (שבעל הכנסה העולה על 721,560 שקלים בשנת המס מחויב להגיש) ישולם המס הנוסף בשיעור של 3%.
על כן, עשויה להיות קיימת חשיבות לתכנון מועדי משיכת הכספים, וכן לנושא המיסוי הנוסף על הרווחים בשל הכנסות גבוהות.
חשוב לציין, כי במסגרת טיוטת התכנית הכלכלית לשנת 2025 1, הוצע לקבוע מס נוסף בשיעור של 2%, שיוטל רק על יחיד אשר הכנסתו החייבת ממקורות הוניים בשנת המס עלתה על הסכום הקבוע בסעיף 121ב לפקודת מס הכנסה (721,560 שקלים נכון לשנת 2024). הכנסה חייבת ממקורות הוניים היא הכנסה שלא הופקה מעבודה או מעסק של היחיד, ובכלל זאת, הכנסה מדיבידנד, מריבית (כמו לדוגמה: מרווחים מקופת גמל להשקעה ופוליסת חיסכון), מרווח הון, מדמי שכירות, וממכירת זכויות במקרקעין.
כך לדוגמה, אם ליחיד יש הכנסה חייבת ממקורות הוניים בגובה 500 אלף שקלים, והכנסה חייבת ממקורות לא הוניים בגובה 500 אלף שקלים נוספים, יוטל עליו המס הנוסף בשיעור של 3% (על הכנסה חייבת מעל 721,560 שקלים, קרי – המס יחול על הכנסה חייבת בסך 278,440 שקלים). אולם המס הנוסף בשיעור 2% שמוצע בטיוטת התכנית הכלכלית לשנת 2025 לא יוטל, מכיוון שגובה ההכנסה החייבת ממקורות הוניים נמוכה מסף המס שנקבע. אולם ככל וההכנסה ממקורות הוניים תעלה מעבר ל 721,560 שקלים, על ההכנסה החייבת ממקורות הוניים העולה על הסכום האמור יחול מס נוסף בשיעור כולל של 5% (3% + 2%).
הערות משפטיות: המאמר מתייחס לנשים וגברים כאחד. המידע לעיל מוגש כמידע כללי בלבד וכשירות לציבור הסוכנים ונכון ליום 21.11.2024. המידע ערוך באופן תמציתי, מנוסח בלשון פשוטה, ואינו מכסה את כל המקרים והנסיבות שייתכנו. המידע לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח ו/או תחליף להם. האמור לעיל כפוף להוראות התקנונים הרלוונטיים, להוראות ההסדר התחיקתי ולנהלי החברות. השימוש במידע המפורט לעיל הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. ט.ל.ח.
1. כפי שפורסמה להערות הציבור על ידי משרד האוצר ביום 14.10.2024
כתבות נוספות
העליון קבע: אין חובת גילוי לחברות הביטוח בנוגע למעבר מדרגות גיל בפוליסות רכב
ניהול סיכונים חדשני: התקדמות מעבר לביטוח המסורתי
התשואה הממוצעת של קופות הגמל הכלליות בנובמבר: 2.1%
"תפקידו של הסוכן הפנסיוני עבר מהפכה"
שיקולים למכירת תיק ביטוח: מורה נבוכים למוכרים פוטנציאליים
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת