הפינה המקצועית: מי גובר – מוטבים או זכאים בצוואה


עמית שמסר1 לחברה המנהלת הוראה למינוי מוטבים בקופת הגמל, ולא קבע כי הכספים בקופה נכללים במסגרת עזבונו, אזי המוטבים שמינה בקופה זכאים לקבל את כספי התגמולים במותו. זאת ע"פ סעיף 147 לחוק הירושה2 הקובע כי "סכומים שיש לשלם עקב מותו של אדם על פי חוזה ביטוח, על פי חברות בקופת קצבה או בקופת תגמולים או על פי עילה דומה, אינם בכלל העיזבון, זולת אם הותנה שהם מגיעים לעיזבון".
העמית יכול שלא למסור הוראת מינוי מוטבים לחברה ולבחור להסדיר את חלוקת כספי קופת הגמל במסגרת צוואתו על ידי הגדרתם כחלק מהעיזבון או להתייחס בצוואתו באופן ספציפי לחלוקת כספי קופת הגמל, כך שהצוואה תהווה הוראת מינוי מוטבים. במקרה זה, ובהעדר רישום מוטבים בקופה, הקופה תשלם את התגמולים לזכאים לפי הצוואה. באם לא מונו מוטבים בקופה ולא קיימת צוואה – ישולמו הכספים ליורשים החוקיים על פי דין, לפי צו ירושה.
אולם, מה קורה כאשר העמית מינה מוטבים בקופה ובנוסף קבע מינוי מוטבים בצוואתו? מי גובר על מי במקרה זה?
הנושא של קביעת מוטבים באמצעות הצוואה מוסדר בתקנון התקני של קופת הגמל. ככל ועמית קבע בצוואתו הסדרים באשר לחלוקת הכספים בקופת הגמל, אזי יראו בהוראת הצוואה כהוראת מוטבים ונכסי העמית בקופה יחולקו למוטבים הקבועים בצוואה בהתאם להוראות הצוואה, בהתקיים כל התנאים הבאים:
(1) תאריך הצוואה מאוחר לתאריך האחרון בו נתן העמית הוראת מוטבים לחברה המנהלת, ככל שנתן.
(2) העתק מצוואתו של העמית הנפטר נמסרה לחברה המנהלת לפני חלוקת הכספים. חשוב לשים לב כי אין בתקנון התקני התניה כי הצוואה תימסר לחברה המנהלת עוד בחיי העמית ובטרם פטירתו, אלא התקנון קובע כי על העתק הצוואה להתקבל אצל החברה המנהלת בטרם שילמה את הכספים למוטבים שנרשמו בקופה.
(3) הצוואה שנמסרה היא מקורית או נאמנה למקור, בהתאם לנהלי החברה המנהלת, ואושרה על ידי צו קיום צוואה.
חובת הנאמנות לעמיתי הקופה, ובכלל זאת הצורך לכבד את רצון העמית המנוח, מצריכה מהחברה המנהלת לוודא שהכספים ישולמו לזכאים ובהתאם לקביעת העמית. מסיבה זו, במקרה שבו העמית מסר לחברה המנהלת הוראה למינוי מוטבים, ישנן חברות אשר לפני ביצוע התשלום למוטבים, פונות באופן יזום לרשם לענייני ירושה על מנת לבדוק האם ישנה אינדיקציה להגשת בקשה לצו קיום צוואה. במקרה וקיימת אינדיקציה כאמור, יכול והחברה המנהלת תבקש להמתין עד לקבלת העתק של הצוואה וצו קיום צוואה, על מנת לוודא שאין בצוואה כדי לסתור את הוראת מינוי המוטבים.
הערות משפטיות: המאמר מתייחס לנשים וגברים כאחד. המידע לעיל מוגש כמידע כללי בלבד וכשירות לציבור הסוכנים ונכון ליום 3.4.2025. המידע ערוך באופן תמציתי ומנוסח בלשון פשוטה, לפיכך לא מכסה את כל המקרים והנסיבות שייתכנו. המידע מתבסס על המצב המשפטי הידוע נכון למועד זה, ואולם אין כל וודאות כי המצב המשפטי לא ישתנה בעתיד. המידע לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי המותאמים לצרכי הלקוח ו/או תחליף להם. האמור לעיל כפוף להוראות התקנונים הרלוונטיים, להוראות ההסדר התחיקתי ולנהלי החברות. השימוש במידע המפורט לעיל הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. ט.ל.ח
1. אופן מסירת הוראת מינוי המוטבים לחברה המנהלת וכן המידע והפרטים אודות המוטבים שיש למסור לקופה, בהתאם להוראות ההסדר התחיקתי, תקנון קופת הגמל ונהלי החברה, כפי שיהיו מעת לעת.
2. חוק הירושה, התשכ"ה-1965.
כתבות נוספות
על ישראל, ארה"ב וביטוח, בהקשר הימים הללו
המובילות במדד הפנדינג לשנת 2024: ילין לפידות בשתי קטגוריות, מנורה מבטחים וכלל ביטוח
דיון סרק נוסף בוועדת הכלכלה
תקרת 35% למרכיבי ביטוח בחיסכון דרך קופות גמל
סוכן ביטוח – מתכנן פיננסי – מנהל פמילי אופיס: 4 השלבים שיעזרו לך לבנות מערך הפניות
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת