הנחיות חדשות לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו
רקע
ב-2022 התגרשו בישראל 15,196 זוגות. אמנם שיעור הגירושים בישראל נמוך ביחס למדינות המערב, אך מדובר באירוע נורמטיבי ושכיח. עם זאת, רק ב-2014 נחקק החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו (2014).
החוק נחקק לאחר שנים רבות של קושי לפתור בעיה פשוטה עקרונית אך מורכבת לביצוע: מצד אחד החיסכון הפנסיוני הוא נכס או זכויות לשימוש עתידי שבני זוג מייחסים אותו לעתידם המשותף באריכות ימים. מצד שני מאפייניו הם אישיים ותפורים אישית לכל אחד מבני הזוג. במילים אחרות, אין דרך מעשית באמצע החיים לפרק את החיסכון הפנסיוני של אחד ולהעבירו לאחר. את הקושי הזה פתר החוק בצורה של אוסף כללים אדמיניסטרטיביים המסדירים חלוקת חיסכון פנסיוני בין אם מבוסס זכויות או מבוסס צבירת כספים בין בני זוג שנפרדו.
בשעה טובה יכולים בני הזוג להיפרד איש איש לדרכו ולנתק את התלות הכלכלית העתידית אחד בשני. בכך הביא החוק ברכה רבה.
הלכה למעשה
לשם חישוב איזון הנכסים הפנסיוניים נעזרים בני הזוג לרוב באיש מקצוע, יש שיקראו לו אקטואר למרות שאין הגדרה רגולטורית לתואר כזה או הנחיה רגולטורית להיעזר בכזה.
מניסיוני אציין שקשה לבצע איזון כזה ללא הבנה פנסיונית ומיסויית מעמיקה ולכל הפחות על ידי בעל רישיון פנסיוני, מה גם שיש מגוון דרכים לאזן חיסכון פנסיוני.
במקביל לצד האדמיניסטרטיבי הפנסיוני, שונתה גם פקודת מס הכנסה על מנת להסדיר את ענייני המיסוי החל בעת החלוקה על בני הזוג.
בין היתר נקבע כי כספים שהועברו לקופה לקצבה של בן הזוג המקבל במסגרת החלוקה, יחויבו במס לפי מדרגת המס ה-III, כלומר 20%. מדובר בשיעור קבוע שחל על כולם. כאן אנו רואים את הגישה הקלאסית של החקיקה המיסויית. קודם כל יש חבות מס. לאחר מכן, ניתן לבחון ולשקול הקלות, שאותן יש לבקש כמובן. ואכן, יש קריטריונים להקלה במס במועד החלוקה עד כדי פטור מלא.
בקצרה: 1) תשלומים "פטורים", כלומר כספי קצבה מוכרת אינם חייבים במס בחלוקה. כנ"ל תגמולים הוניים לסוגיהם. 2) אם יתרת הכספים הקצבתיים (לקצבה מזכה) של בן הזוג המעביר קטנה מתקרת קצבה מזכה כפול 180 (כ-1.7 מיליון) אז החלוקה פטורה. ואם היתרה הזאת גבוהה מהסף, אז החלוקה תהיה חייבת במס חלקי או מלא (עד 20%). לקוראינו המעמיקים – אשלח את התחשיב למי שיבקש.
מה החידוש?
למרות שהחוק חגג עשר שנים, עד כה לא הייתה פרוצדורה אחידה כיצד יש לבקש ולקבל אישור מרשות המסים לגבי חבות המס בחלוקה. הרבה זוגות עברו ויה דולורוזה בניסיון לספק לפקיד השומה המקומי נתונים שאין להם שמץ מה הם אומרים וכיצד להשיגם. זה יצר שילוב קטלני של תסכול, טרטור, תשלומי מס מיותרים ועומס על פקידי השומה אשר לאחד היה נוהל שונה ממשנהו. מי שהתייאש חטף את המס המלא שנוכה על ידי הגוף הפנסיוני וסייע בכך להגדלת הקופה הציבורית.
כעת, בחודש סיון תשפ"ד, יצאה רשות המסים בהנחיה כתובה כיצד יש להסדיר את בקשת חישוב המס בחלוקה. הבשורה הגדולה בהנחיה החדשה היא שהיא פוטרת זוגות רבים מהצורך לגשת לפקיד השומה ומאפשרת לקופה לבצע חלוקה פטורה ממס אם מוכיחים לה באמצעות דוח רשמי מהמסלקה הפנסיונית בו מצוין ש"סכום הצבירה לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו", נמוך מהתקרה שציינתי לעיל (כ-1.7 מיליון).
אם ברשות הזוג המסמך העומד בתנאי, זכה הזוג המאושר במזל טוב ובקול ששון ושמחה בפטור מביקור אצל פקיד השומה. זאת כמובן ברכה גדולה, גילה, רינה, דיצה וחדוה לרבים וח,סכון של כאב ראש לא קטן.
עם זאת, המצב עוד לא מושלם. ראשית, יש עוד הרבה זוגות שכן יבקרו אצל פקיד השומה ויצטרכו לספק לו את הנתונים המפורטים בטבלה מייגעת (ט' 159ב) לצורך חישוב חבות המס. מומלץ מאוד להיעזר בבעל רישיון פנסיוני ולמנוע תקלות.
בנוסף, התחשיב מהמסלקה באותו מסמך נכסף יכול שיכיל כספים שאינם אמורים להיכלל ביתרה הצבורה החייבת במס בחלוקה, למשל כספי קצבה מוכרת. במילים אחרות, יתכן שבני הזוג ייאלצו ללכת במסלול הארוך ולבקר אצל פקיד השומה למרות שלמעשה החלוקה שלהם פטורה.
לצערנו, המידע המסופק בידי הגופים הפנסיוניים בין אם דרך המסלקה או באופן ישיר לגבי תשלומים פטורים אינו מדויק וזאת תקלה חמורה שצריכה לקבל תשומת לב גבוהה יותר מהרגולטור שכן היא פוגעת בציבור.
סיכום
תודה לרשות המסים על פרסום ההנחיה שתקל על חלק מציבור המתגרשים ותפנה את פקידי השומה לתת שירות לציבור בנושאים אחרים.
• הכותב הינו מומחה לפנסיה, מ"מ יו"ר הוועדה הפנסיונית בלשכת סוכני הביטוח
כתבות נוספות
על ישראל, ארה"ב וביטוח, בהקשר הימים הללו
תקרת 35% למרכיבי ביטוח בחיסכון דרך קופות גמל
סוכן ביטוח – מתכנן פיננסי – מנהל פמילי אופיס: 4 השלבים שיעזרו לך לבנות מערך הפניות
הפינה המקצועית: מי גובר – מוטבים או זכאים בצוואה
האזהרה שלא ניתן להתעלם ממנה: התחזית המטלטלת של האקטוארים
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת