המלצה: לאפשר לבנקים קטנים לעסוק בתיווך, ביטוח אלמנטרי וייעוץ פנסיוני דיגיטלי


צוות משרד האוצר והפיקוח על הבנקים פרסם את דוח הביניים שלו בנושא הגברת התחרות בתחום הפיקדונות והאשראי.
צוות העבודה הבינמשרדי הוקם בחודש נובמבר 2024 בראשותם המשותפת של המפקח על הבנקים בבנק ישראל דניאל חחיאשוילי, והממונה על התקציבים במשרד האוצר יוגב גרדוס. בצוות חברים גם ראש הרשות לניירות ערך עו"ד ספי זינגר, הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון עמית גל, הממונה על רשות ההתחרות מיכל כהן, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, ראש האגף ליציבות פיננסית בבנק ישראל ומנהלת יחידת רישוי ובנקים חדשים בפיקוח על הבנקים.
מטרת עבודת הצוות היא קידום התחרות במערכת הבנקאית ובשירותים שמעמידים תאגידים בנקאיים למגזר הקמעונאי, משקי הבית, עסקים קטנים ובינוניים, זאת תוך הסרת חסמים שיאפשרו כניסה של שחקנים נוספים למערכת הבנקאית.
על פי דוח הביניים, סך האשראי הצרכני שניתן למשקי הבית נכון לחודש דצמבר 2024 עמד על 165 מיליארד שקלים, בנוסף להלוואות לדיור העומדות על כ-652 מיליארד שקלים נוספים, כאשר 68% מהאשראי הצרכני למשקי הבית מקורם במערכת הבנקאית. עוד מציין הדוח כי כ-92% מהאשראי לעסקים קטנים ובינוניים מקורם במערכת הבנקאית.
בנוסף, השירות של קבלת פיקדונות, בניגוד לאשראי, ניתן כמעט רק על יד המערכת הבנקאית, כאשר היקף הפיקדונות של משקי הבית במערכת הבנקאית הסתכם בכ-737 מיליארד שקלים נכון לחודש דצמבר 2024, לפי נתוני בנק ישראל.
הדוח קובע עוד, כי חרף חשיבותה של המערכת הבנקאית לפעילות התקינה של המשק כבסיס למרבית הפעילות העסקית, שירותי הבנקאות הניתנים למגזר הקמעונאי בישראל סובלים מתחרות נמוכה המיוחסת למגוון רחב של סיבות הנוגעות הן לצד הביקוש לשירותים בנקאיים והן לצד ההיצע. במסגרת עבודתו התמקד הצוות אך ורק בצד ההיצע, מתוך מטרה להגדיל את התחרות תוך הרחבת מספר השחקנים במערכת הבנקאית.
רישיון חדש יאפשר למבחר גופים פיננסיים להציע אשראי מכסף שיגויס מהציבור
על פי המלצות הביניים, יש להעניק למוסדיים (בתי השקעות וחברות ביטוח), לחברות כרטיסי האשראי, חברות אשראי חוץ בנקאי ואף תאגידים ריאליים דוגמת רשתות שיווק וחברות אנרגיה, את האפשרות לגייס פיקדונות מהציבור ובמקביל להציע אשראי מהכסף המגויס. התאגידים יצטרכו חברה בת נפרדת שתרכז את פעילות זו.
הכוונה לייצר רישיון בנק "בנק מדרגה 1", שבה ייכללו גופים פיננסיים שמנהלים נכסים בסך של עד 50 מיליארד שקלים. תאגיד בנקאי קטן ייחשב ככזה שמחזיק בעד 2.5% מסך הנכסים במערכת הבנקאית. בהמשך ההגבלה עשויה לגדול לכדי 5% מסך הנכסים באישור שר האוצר ונגיד בנק ישראל. הצוות צופה כי תוספת של תאגידים פיננסיים וריאליים לבנקים הקיימים בכל הקשור לפיקדונות, יאפשר להם להציע ריבית גבוהה יותר מזו הקיימת בבנקים כיום, וגם תוזיל את עלויות הגיוס.
עוד מציע הצוות לאפשר לבנקים קטנים לעסוק בתיווך ביטוח אלמנטרי (ביטוח כללי), בכפוף להמלצות הסופיות של הצוות לעניין ההגבלות שיחולו על בנק העומד במגבלת הנכסים הנשלט על ידי חברת החזקות פיננסית השולטת גם בגוף מוסדי לעסוק בתיווך בביטוח. מדובר בהמלצה שהייתה חלק מהצעת חוק ההסדרים 2023-4, לה התנגדו לשכת סוכני הביטוח בעיקר, ומאז היא לא קודמה.
על פי דוח הביניים: "בעת דיוני הצוות עלה הצורך לאפשר לבנקים קטנים לעסוק בעיסוקים נוספים שאינם כלולים היום ברשימת העיסוקים המותרים של תאגידים בנקאיים, על מנת לייצר יתרון תחרותי לבנקים קטנים מול הבנקים הגדולים במערכת, כהגנת ינוקא ובין היתר לאור היתרון לגודל הקיים בפעילות בנקאית. למען הסר ספק, יובהר כי העיסוק בתיווך ביטוח אלמנטרי כפוף לקבלת רישיון בידי רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. בהקשר זה, יובהר כי הצעת הצוות נוגעת לתיווך מוצרי ביטוח אלמנטרי בלבד. הצוות אינו סבור שיש להרחיב הצעה זו למוצרים נוספים".
החוק הקיים לא מאפשר לבנקים דיגיטליים לעסוק בייעוץ פנסיוני
בנוסף, מציע צוות האוצר והפיקוח על הבנקים לגבי כך שיותר לבנקים קטנים לעסוק בייעוץ פנסיוני דיגיטלי. "בשל מורכבות מוצרי החיסכון הפנסיונים, מרבית המוצרים הפנסיונים משווקים לציבור בידי מתווכים, המקשרים בין היצרנים (הגופים המוסדיים) ללקוחות – ציבור החוסכים. הרגולציה מבטיחה את האובייקטיביות של היועץ הפנסיוני בשיווק מוצרי פנסיה ללקוחות ובהתאם לכך את האפקטיביות של הייעוץ ביחס לחיסכון ארוך הטווח של החוסך. לאור זאת, יש ערך רב לחיזוק היועצים הפנסיונים ולהגדלת מספר הלקוחות שלהם.
החקיקה הקיימת מתירה לבנקים לעסוק בייעוץ פנסיוני, אך נקבע כי בנקים יוכלו להעניק שירות זה בין כותלי סניפי הבנק בלבד. הנימוק מאחורי הגבלה זו נבע מהרצון לאפשר התפתחות תחרות בתחום הייעוץ הפנסיוני ולמנוע מהבנקים הגדולים לרכז בידם את כלל הפעילות בתחום. עם זאת, מאז חקיקת החוק בשנת 2005 חלו התפתחויות טכנולוגיות משמעותיות המאפשרות ללקוחות הבנקים לקבל שירותים רבים בדרך מקוונת. בנקים חדשים ובנקים קטנים הם לרוב בנקים עם נוכחות דיגיטלית משמעותית יותר מנוכחות פיזית, כאשר חלקם ככל הנראה לא יפעלו עם סניפים פיזיים כלל. במצב כזה, בנקים דיגיטליים מנועים מלעסוק בייעוץ פנסיוני". הצוות מציין שהצעת חוק דומה עברה קריאה ראשונה לפני כשנה.
כתבות נוספות
דיון סרק נוסף בוועדת הכלכלה
הראל תפצה מבוטחים של שירביט שמידע שלהם דלף באירוע הסייבר ב-2020
אושרה הגשת ייצוגית נגד ביטוח ישיר
הרגולציה מתאימה את עצמה לתופעה הגוברת של חברות ציבוריות ללא גרעין שליטה
הצעת חוק: מס נוסף על פנסיות תקציביות גבוהות
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת