"המדינה צריכה לספק את ביטוח המשנה לקרנות הפנסיה הקטנות"
בעוד כחודשיים יתקיים הכינוס השנתי לשנת 2024 של מבטחות המשנה בעולם בבאדן-באדן, גרמניה. גם חברות ביטוח מישראל יגיעו לשם לסגור עסקים לשנה הבאה, כשברקע המצב הביטחוני שעלול להקשות על קבלת חוזים טובים.
בשבוע שעבר פורסם בתקשורת הכלכלית ובכלל זה בעדיף, כי ענקית ביטוח המשנה סוויס רי, מפסיקה להעניק את שירותיה לקרנות הפנסיה הקטנות (הקרנות הנבחרות – בשמן הראשון קרנות ברירת מחדל) – מיטב גמל ופנסיה, אלטשולר שחם גמל ופנסיה, מור גמל ופנסיה ואינפיניטי. ההודעה לקרנות נתנה לפני מספר חודשים ולפיה היא לא תחדש את החוזים עמן.
גורמים שונים בעולם הפנסיה העריכו כי הפסקת ההתקשרות קשורה למצב הביטחוני בישראל. בסוויס רי עצמה טוענים, שאין למלחמה קשר ישיר להפסקת ההתקשרות עם הקרנות הקטנות, וכי מדובר בשיקולים עסקיים בלבד.
היקף הנכסים של שוק הפנסיה הוא כ-840 מיליארד שקלים, והוא נשלט בעיקרו על ידי חמש חברות ביטוח, כאשר נתח השוק של בתי השקעות הוא בשיעור של כ-10%. עם זאת, ב-2023 כבר הופנו כ-15% מההפקדות לקרנות ברירות המחדל. הקרנות הגדולות לא מבוטחות בביטוחי משנה בחו"ל, כי הן גדולות דיין בהיקף נכסיהן. הקרנות הקטנות נדרשות לביטוחי משנה, בעיקר לטובת כיסוי תביעות אובדן כושר עבודה ותביעות שאירים.
ממיטב, שהחוזה שלה עם סוויס רי מסתיים ב-30 בספטמבר, נמסר כי הקרן שלה גדולה והוחלט שאין לה עוד צורך בביטוח משנה. "מבטח המשנה סוויס רי החליט משיקולים עסקיים להקטין את החשיפה שלו לשוק הישראלי ובהתאם להקטין את החשיפה שלו בתחום ביטוחי המשנה בקרנות הפנסיה. מיטב גמל ופנסיה מנהלת קרנות פנסיה בהיקף של למעלה מ-46 מיליארד שקלים וכקרן גדולה ויציבה מבחינה אקטוארית קיבלה החלטה לפיה היא אינה נזקקת לביטוח משנה. בהתאם, החל מה-30.9 יסתיים הכיסוי הביטוחי בקרן המקיפה והצדדים יגבשו את המנגנונים התחשיביים בתקופת הביניים", הסבירו במיטב.
גם אלטשולר שחם הודיעה לסוכניה, כי היקף הנכסים של קרן הפנסיה המקיפה מאפשר לה להתמודד עם סיכוני הביטוח ועם מצב של ריבוי תביעות, וזאת ללא צורך במבטח משנה. במכתב שנשלח לסוכניה נכתב: "קרן הפנסיה המקיפה של אלטשולר שחם מנהלת נכסים בהיקף של כ-30 מיליארד שקלים, לכ-375,000 עמיתים. היקף הנכסים של קרן הפנסיה המקיפה מאפשר לה להתמודד עם סיכוני הביטוח ועם מצב של ריבוי תביעות, וזאת ללא צורך במבטח משנה.
"אקטואר הקרן, ערך בדיקה מעמיקה אודות השפעת עזיבתו של מבטח המשנה על יכולת ההתמודדות של קרן הפנסיה המקיפה עם אירוע ביטוח בהיקף חריג ובמקרה של תרחיש קיצון (שהסתברותו להתממש אפסית). מסקנת האקטואר, כפי שהוצגה לחברה המנהלת, הינה שקרן הפנסיה המקיפה יציבה ואירוע ביטוח אף בהיקף חריג ו/או במקרה של תרחיש קיצון לא צפויים להשפיע בצורה מהותית על יציבות הקרן, בסדר גודלה הנוכחי".
מור הצטיידה מראש בשני מבטחי משנה – סוויס רי ו-TOA RE היפנית, כך שהיא תחפש מחליף לסוויס רי. "מור הוא בית ההשקעות היחיד שמהקמתו בחר בשני מבטחי משנה, כך שגם לאחר הודעת סוויס על צמצום הפעילות בתחום ביטוח המשנה לקרנות פנסיה בישראל, ההסכם נותר בתוקף עד סוף שנת 2024, וזאת במקביל להסכם עם חברת TOA RE היפנית, שממשיכה את ההסכם כרגיל. במקביל, אנחנו במגעים מתקדמים עם גופים מובילים להחליף את סוויס רי", מציינים במור.
במסמך פנימי שכתב רוני ריבקינד, מנהל מקצועי במור גמל ופנסיה, דוחה ריבקינד טענות לפיהן העמיתים ישלמו יותר: "העמיתים משלמים את עלות הכיסוי הביטוחי בדיוק לפי הוראות הממונה. למור יש מבטח משנה, ויהיה לה מבטח משנה שיספק רשת ביטחון. בכל מקרה, גם אם נקבל החלטה אחרת, לא צפויה להיות השפעה מהותית על העמיתים שלנו".
באינפיניטי מתחדש החוזה עם המבטחת השוויצרית רק ב-31 בדצמבר ועד תחילת 2025 אין לה בעיית ביטוח משנה. אגב, אינפיניטי שהיא הקטנה בין הקרנות הנבחרות מכוסה בביטוח משנה של 100%. "בשלב זה ועד לתחילת 2025 לא יהיה שינוי. להבנתנו מהחברה, הבדיקה וההחלטה תהינה לאחר סיום בחינה כלכלית של פעילותה, בין היתר לאור עדכון תעריפי הביטוח שנעשו על ידי הממונה לא מכבר, לצד שיקולים עסקיים אחרים. אינפיניטי נמצאת במגע רציף עם מספר חברות אחרות שהביעו עניין להחליף ביחד או לחוד את סוויס רי, ותמשיך לקיים ביטוח משנה בשיעור של 100% עבור עמיתיה", נמסר מאינפיניטי.
"הקרנות הקטנות עוד לא סופגות תביעות משמעותיות כי הן צעירות"
אבל שמעון גונן, יועץ פנסיוני וביטוח, שותף בחברת צבירן, סבור שהמדיניות של מבטחת המשנה בהחלט קשור למצב הלא יציב ביטחונית בישראל, וכי הבעיה שנוצרה צריכה להיות בעיה לפתחה של המדינה.
"מדינת ישראל החליטה שעובד שלא בוחר איפה לחסוך את כספי הפנסיה שלו, ישים את הכסף שלו היכן שהמדינה תקבע, כשהיא נותנת עדיפות לקרנות הקטנות ביותר", מסביר גונן. "בטיוטת המכרז הנוכחי שפרסמה רשות שוק ההון ב-30 ביוני, היא אף מקשיחה עמדה זו ומציעה הליך אוטומטי: 'מוצע לקבוע הוראות לעניין המנגנון על פיו יצרף מעסיק לאחת מהקרנות הנבחרות את כל אחד מעובדיו שלא מימשו את זכותם לבחירת קופת גמל לאחר שניתנה להם הזדמנות לעשות כן'. וזאת כדי להגדיל את מספר המצטרפים לקרנות ברירת מחדל, והוא מדגיש שהכוונה לקבוע מכסות מינימליות לצירוף לקרנות הקטנות ביותר".
גונן מדגיש, כי הקרנות הקטנות עוד לא סופגות תביעות משמעותיות כי הן צעירות. "אבל לאחר תקופת האכשרה של 5 שנים למחלות קיימות, הן צפויות לספוג תביעות, ואם יהיה פה אירוע דרמטי, הרי שהתביעות עלולות להיות קריטיות לקרן הפנסיה ולפגוע ביתר העמיתים בקרן. לכן, אני סבור, שאם הקרנות הקטנות עלולות להיות בבעיה בעתיד, ומנגד המדינה היא שמנחה את המעסיקים להפנות את עובדיהן (אלה שלא בחרו בעצמם) אליהן אוטומטית, ויש בעיה של מבטחי משנה שהמדינה מודעת לה כבר חודשים רבים, הרי שהמדינה היא שצריכה לבטח בביטוח משנה את הקרנות הקטנות. ובכל מקרה היא צריכה לשנות את התנאים שפורסמו בטיוטת המכרז הנוכחי", טוען גונן.
ביטוח כללי: צפי להגדלת הקיבולת בשל התוצאות הטובות ברכב
"בתחום הביטוח הכללי פועלים בישראל בדרך כלל כ-20 מבטחי משנה, בעיקר בחבויות רכוש וכיסויי קטסטרופה כמו רעידת אדמה", מסביר בכיר בחברת ביטוח.
לדבריו, "בגלל ההפסדים הגדולים ברכב, מבטחות המשנה הקטינו את החשיפה שלהן בשלוש השנים האחרונות, כשחלקן הגיעו לקיבולת של פחות מ-30%, 30-35% חשיפה בלבד בשנת 2024 כשבנוסף, הן החריגו את כיסוי נזקי מלחמה מפוליסות רכוש".
"אני מאמין, שלמרות האווירה הלא פשוטה עקב המלחמה בישראל, לאור השיפור המשמעותי בתוצאות בביטוח רכב, בעיקר, שהציגו חברות הביטוח, מבטחי המשנה יעלו את הקיבולת בישראל ל-40% ואולי קצת יותר", הוסיף אותו בכיר.
ביטוח בריאות: "התערבות יתר של הרגולציה מרחיקה את מבטחי המשנה"
"מה שקרה ב-2019 בביטוחי הסיעוד, כשמבטחת המשנה הגדולה סקור החליטה לצאת מישראל, ומאז שוק ביטוחי הסיעוד הפרטי נעלם כמעט וביטוחי הסיעוד בקופות החולים במשבר – יכול לקרות גם בביטוחי הבריאות. גם אז זה היה בעקבות התערבות רגולטורית שבאה להקל על הגדרת מיהו סיעודי וביום אחד התביעות הוכפלו; מבטחי המשנה אוהבים לעבוד בצורה מדויקת, עם נתונים חזויים מדויקים ככל האפשר".
כך טוענת נחמה גולדוסר, יו"ר ועדת הבריאות והסיעוד בלשכת סוכני הביטוח. לדבריה, "התערבות יתר של הרגולציה הרחיקה את מבטחי המשנה מביטוחי הסיעוד ותרחיק אותם גם מתחום הבריאות. בעקבות הרפורמה, קופות החולים נמצאות בניגוד אינטרסים מובנה; הקופה יכולה להחליט להוריד את מספר המנתחים לחצי מטעמי חיסכון, אבל זה יעלה את התקורה עבור מבטחי המשנה; זהו סיכון רגולטורי שלא קיים בעולם".
גולדוסר מוסיפה: "הרפורמות הן התערבות יתר רגולטורית, ויחד עם אווירת המלחמה, גם המכירות בתחום פוליסות הבריאות והצפי למכירות יורדים. ייקח כמה שנים לראות את הנזק למערכת ביטוחי הבריאות, אבל מבטחי המשנה בהחלט מודאגים מההתערבות הרגולטורית בישראל; גם מלחמה וגם פחות כסף תזרימית, והחשש שמה שראינו בסיעוד יחזור גם בביטוחי הבריאות, הוא גדול".
כתבות נוספות
הפניקס מרחיבה את תמיכתה בתוכנית "ניצנים" במגזר הדרוזי
כ-100 סוכני ביטוח השתתפו במפגש של "Clal Academy" שעסק בכיסוי טיפולים מחליפי ניתוח
ערן צ’רנינסקי עוזב את כלל ביטוח
אגף השיקום במשרד הביטחון יממן את הלימודים של נכי צה"ל בקורס חתמים של המכללה לביטוח ופיננסים
קבוצת מטאור ונטו שכר במיזם משותף: נטו פנסיה
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת