החלה הספירה לאחור
בכנס MDRT שהתקיים השבוע נדונה בהרחבה כוונתו של המפקח על הביטוח, פרופ' עודד שריג, להורות על הגבלת שיווק מקדמי הקצבה המובטחים החל מ-2013 למבוטחים שגילם עולה על 55 בלבד.
אריק יוגב, משנה למנכ"ל וראש חטיבת לקוחות במגדל, אמר כי הוראה זו מייצרת עולם פנסיוני חדש. "בעוד כחודשיים תגיע השנה לסיומה ועדיין קיימת אי ודאות וכל הענף בסימן שאלה לגבי המוצרים שניתן יהיה לשווק ב-2013". יוגב סבור שבעקבות ההוראה החשיפה לתיק עד לסוף השנה תהא נמוכה יותר, והיקף הניודים יהיה דומה לזה שבמוצרים הוותיקים, בהם התזוזה דלה. "החל מ-2013 מוצר הפנסיה יהיה המוצר המוביל, ומדובר בשינוי דרמטי עבור המפיצים והחברות".
אורן אל-און, משנה למנכ"ל ומנהל חטיבת לקוחות בהפניקס, אמר כי לא קיים דיאלוג רציני לגבי המוצר העתידי. "האוצר קבע תנאים לגבי המוצר החדש שלא ניתן לעמוד בהם. לא ניתן להיערך בתקופה כל כך קצרה ליציאה עם מוצר חדש. הצגנו בפני האוצר כמה חלופות, אך באגף טוענים שהחברות לא מביאות מספיק יצירתיות". גם בהראל הלינו על כך שלמרות שהציגו עשרות פתרונות יצירתיים, האוצר דחה את כולם. "האוצר לא מצייד אותנו בכלים יעילים לבניית מוצרים חדשים, אמר איציק בסון, מנהל אגף ביטוח חיים בהראל.
שלמה אייזיק, מנכ"ל יונט וסגן נשיא לה"ב, הוסיף שינואר 2013 הוא לא תאריך קדוש, ומאחר שמדובר בתקופת בחירות, ניתן לחבור יחדיו לכוח גדול ולהביא לדחיית החלת הוראת ביטול המקדמים.
"ביטול המקדמים המובטחים נועד לכאורה להגן על יציבות פיננסית של החברות, אך בפועל מחזק את ידיהם של בתי השקעות כיוון שהוא פותח את השוק לכל הגופים שאינם מבטחים", אמר רמי דיין, משנה למנכ"ל וראש חטיבת חיסכון ארוך טווח בכלל ביטוח, אמר כי "האוצר קבע סדרת כללים שמייצרים מגבלות קשות שמתנגשים עם כללים אחרים או יוצרים עיוותים לא הוגנים. מה יעלה בגורלו של בן 54, למשל, שיהיה מנוע מרכישת מקדם מובטח, ולאחר שנה יהיה מעוניין לרכשו? מהו יועץ הוגן ו'הבסט אדוייס' הנכון עבורו?".
דיין אמר כי האתגר של חברות הביטוח החל מ-2013 הוא לייצר את הרובד המשלים של הפנסיה, והוסיף כי האטרקטיביות של הפנסיה תגדל מאחר שהעלייה בתוחלת חיים מביאה להוזלת ביטוח אובדן כושר עבודה במסגרתה.
דני קהל, מנהל אגף חיסכון ארוך טווח באיילון, מתח ביקורת על הרגולציה על כך שננקט מהלך רחב ורדיקלי ללא דיאלוג והתייעצות עם אלו שיש להם ניסיון בתחום, לשם השקיפות. "אנו טועים בהתמודדות מול האגף", אמר. "אני לא חושב שאפשר לצאת בינואר 2013 בלי שיהיה מקדם לכל הגילאים, והמשוואה הזו של האוצר איננה ניתנת ליישום. לא ניתן למכור את המקדם המובטח כרכיב נפרד וכרובד משלים לפנסיה, כיוון שההשקעות משתנות בין הקרנות ולא ניתן לעשות את ההתאמה.
אם הענף ייעמד על הרגליים האחוריות, ניתן יהיה לשכנע את האגף לשנות את עמדתו. בריסק אין מספיק רווח, ולכן הפתרון הוא כמו בעבר, כלומר פרט עם חיסכון".
צ'יקו זכריה, משנה למנכ"ל חטיבת לקוחות במגדל, הביע חשש מכך שיהיה מוצר פנסיוני אחד בלבד החל מ-2013, והטיל ספק אף הוא ביכולת החברות להתארגן לשיווק מוצר חדש בזמן כה קצר. "מה שמתרחש בענף הביטוח דומה למתרחש בחברות הסלולר", אמר זכריה. "זהו חלק מהשינוי במדינה וכולם צריכים ללמוד לשרוד".
עקיבא קלימן, יו"ר הוועדה לביטוח פנסיוני, טען כי קרן פנסיה הינה מוצר נחות מביטוח חיים פרטי, ושהסוכנים עוסקים בטפל. "כיום אין לכך מודעות", אמר. "בדקתי את העניין עם אקטואריים, והקצבה תהיה בעתיד הרבה יותר נמוכה. זהו מוצר קיבוצי, ולא ידוע מה הולך להיות".
0
כתבות נוספות
איילת כמיליאן כהנא, סגנית מנהל אגף פרט באיילון ביטוח, מסיימת את תפקידה
נכסים דיגיטליים יוכרו כנכסים החייבים במס רווחי הון
הראל תמכה בפצועי צה"ל במסעם לפסגת הקילימנג'רו
AIG ציינה 400 ימים לחטופים בעזה באירוע לעובדיה
ביטוח ישיר העניקה לג'ודוקאית ענבר לניר מענק בסך 55 אלף שקלים
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת