ההוצאות הישירות במוצרים פנסיוניים: "ההר הוליד עכבר יקר?"
במשך שנים הוגבל גובה ההוצאות הישירות שגופים מוסדיים יכלו לגבות בניהול כספי החוסכים במוצרי הגמל בנוסף לדמי הניהול, ל-0.25% מהצבירה בכל שנה. הנחיה זאת הוארכה מספר פעמים בהוראת שעה עד לבחינת הנושא. ב-2021 פרסמה ועדה בראשות פרופ' ישי יפה את מסקנותיה לרשות הפיקוח על שוק ההון. הוועדה המליצה בין היתר על מספר שינויים במבנה דמי הניהול:
• מעבר למחיר ידוע מראש של דמי ניהול הכולל את כל סוגי ההוצאות (מחיר ידוע מראש הצגתי).
• הקמת מסלולי השקעה פסיביים בעלי הוצאות נמוכות.
• שיפור השקיפות לחוסך.
• אפשרות להציע מסלולי השקעה עם דמי ניהול מבוססי ביצועים.
• הגברת הפיקוח של רשות שוק ההון לעניין אפיקי השקעה לא סחירים.
המטירה הייתה, ששילוב של דמי ניהול פשוטים יותר, שקופים יותר, עם אפשרויות הוזלה במסלולים פסיביים – כל אלו ייטיבו עם החוסך.
בשנת 2023 החלו הגופים המוסדיים להציע לחוסכים מסלולים המאופיינים בהשקעות סחירות בלבד וכן מסלולים עוקבי מדדים (פסיביים). מסלולים אלה אמורים להתאפיין בהוצאות ישירות נמוכות מה שמתבטא בדמי ניהול כוללים נמוכים.
בינואר 2024 נכנס לתוקף חוזר של רשות שוק ההון הקובע את אופן הצגת העלות השנתית הצפויה לעמית או למבוטח. בחוזר נקבע כי גוף מוסדי יציג לכל מצטרף לקופה או למסלול השקעה את העלות השנתית הצפויה שישלם בצורה פשוטה ושקופה. בנוסף תוצג לחוסך השוואה של כל מסלולי ההשקעה המפורטים במסמך ההנמקה.
העלות השנתית הצפויה היא תחשיב משוקלל של כל סוגי דמי הניהול שהלקוח ישלם: דמי ניהול מהפקדה, דמי ניהול מצבירה, הוצאות ישירות מסוג עמלת ניהול חיצוני והוצאות ישירות שאינן עמלת ניהול חיצוני. לבסוף, כל גוף מוסדי יחויב בפרסום ברור של תחזית ההוצאות הישירות לכל מסלול השקעה.
"נושא ההוצאות הישירות של גופים מוסדיים בניהול כספי החוסכים במוצרי הגמל היה תפוח אדמה לוהט במשך מספר שנים", מציין יורם לביאנט, מ"מ יו"ר הוועדה הפנסיונית בלשכת סוכני הביטוח, שלדבריו "העסק קצת התפרק" עם כניסת החוזר החדש לתוקף – ומפרט את הסיבות.
סיבה ראשונה לדבריו היא ש"יישום החוזר לוקה מאוד. ישנם גופים מוסדיים שפשוט לא מיישמים את החוזר. אין פרסום באתר האינטרנט או שהפרסום חבוי בגיליון אקסל אי שם ואין יישום של החוזר בעת הצטרפות חוסך לעניין טבלת דמי הניהול. מדוע אין פיקוח?", תוהה לביאנט.
עוד הוא טוען בעניין זה כי "צורת הצגת המידע על פי החוזר מבלבלת. החוסך רואה טבלה של סוגים שונים של דמי ניהול, חלקם משמעותיים שלא הכיר בעבר. במקרים רבים המידע נמסר רק בעת ההצטרפות ולא לפני".
סיבה נוספת אותה הוא מציין היא "חוסר הסברה לציבור. אם עושים שינוי צריך להסביר אותו. מדובר בחסכון העיקרי של הציבור".
הסיבה השלישית היא "גידול משמעותי במגבלת דמי הניהול הנובעים מהוצאות ישירות כמעט בכל הגופים. וזה אולי מה שהכי מעצבן. במקרים רבים דמי הניהול החיצוניים החזויים עולים על דמי הניהול הרגילים. החוסך מכיר את רק דמי הניהול הרגילים ורגיל להתמקח עבורם. אם בעבר נגבו דמי ניהול חיצוניים בגובה עד 0.25 אחוז, הרי היום ברוב המסלולים אנו רואים קפיצה משמעותית, במקרים מסוימים פי כמה מהמגבלה הקודמת. נכון שמדובר בתחזית בלבד ובפועל יתכן שייגבו דמי ניהול נמוכים יותר אולם מי יערוב לכך?".
הסיבה האחרונה אותה הוא מציין: "אנו רואים גידול במגבלת דמי הניהול החיצוניים גם במסלולים סחירים ופסיביים. הכיצד? הרי אלה נוצרו במטרה להקטין עלויות".
לביאנט מציג דוגמאות: "הראל גמל תוכל לגבות 1.04% (!) דמי ניהול חיצוניים במסלול משולב סחיר, למרות שהוא סחיר לחלוטין; כלל גמל תוכל לגבות 0.35% דמי ניהול חיצוניים על מסלול מדדי מניות, למרות שהוא פסיבי לחלוטין; מיטב גמל תוכל לגבות 0.37% דמי ניהול חיצוניים על מסלול פסיבי כללי. פסיבי; למנורה פנסיה יש מסלול קיימות חדש שבו תוכל לגבות 0.68% דמי ניהול חיצוניים. יש עוד דוגמאות רבות".
עוד הוא טוען: "מה קורה במסלולי ברירת המחדל בקרנות הפנסיה שם נמצא רוב הכסף הפנסיוני של הציבור? ובכן, מרבית הגופים העלו את מגבלת דמי הניהול החיצוניים במסלולים תלויי הגיל מעבר למגבלה הקודמת של 0.25%. במילים אחרות: הן רשאיות לגבות מהציבור עשרות מיליונים של דמי ניהול מעבר למה שגבו עד כה".
"מתחילים להבין את הרעיון? המהפכה שאמורה הייתה להגדיל שקיפות ולהקטין עלויות לא הגדילה שקיפות וכנראה לא תקטין עלויות. להיפך", טוען לביאנט ומוסיף: "ההר הוליד עכבר יקר?".
"כדי לתקן את הבלגן שנוצר יש לנקוט במספר צעדים", אומר לביאנט ומפרט:
1) ראשית, יש לפקח על גופים מוסדיים שלא מפרסמים את הנתונים בצורה שקופה ונגישה.
2) יש ליישם את המלצת ועדת יפה בתהליך מעבר מלא לדמי ניהול "הכל כלול", שקופים, בלי קונצים ובלי מידע חבוי. רצוי שעד המעבר עדיין תחול מגבלת דמי ניהול חיצוניים.
3) עד אז יש לחייב את כל הגופים לפרסם בפורמט אחיד וברור באתר האינטרנט את טבלת דמי הניהול החיצוניים החזויים. צריך לשאוף להציג לציבור באופן ברור את העלויות שהוא משלם. לא מעניין את החוסך באמת ממה נובע כל סוג של עלות. המידע יוצג גם באתר רשות שוק ההון.
4) יש להטמיע את טבלאות דמי הניהול השונים בסימולטורים של בעלי הרישיון. חברה שלא תשלח מידע עדכני לתוכנות ההנמקה תיענש.
5) יש לפרסם את כל המידע על סוגי דמי הניהול ועל דמי הניהול הכוללים באתרי גמל נט, פנסיה נט וביטוח נט.
6) יש לעדכן תקרת דמי ניהול כוללים לכל מוצר.
7) יש לשקול קביעת תקרת דמי ניהול חיצוניים למסלולים סחירים ומחקי מדדים.
8) יש לצאת בהסברה לציבור על סך העלויות שהוא משלם שהן שונות מדמי הניהול "הרגילים" כדי שידע להשוות בצורה נכונה".
כתבות נוספות
סוכנויות הביטוח ויועצים פנסיונים המוגדרים תאגידים ידרשו לדווח על השקעות שאינן מפוקחות
בלעדי – סוכני הביטוח זועמים על מיטב בשל בטחונות "הזויים" שהיא דורשת מסוכנים שמקבלים ממנה מקדמות
הסתיימה העברת הקופות המסלוליות של סלייס לניהולה של הפניקס
"להמלצות הוועדה עלולה להיות השפעה הרסנית על מוצרי הטווח הארוך והחיסכון הפנסיוני"
רשות שוק ההון מהדקת הפיקוח על פעילותם של בעלי רישיון פנסיוני
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת