האופטימיות שאפיינה את השווקים מתחילת השנה נטלה באפריל פסק זמן
האופטימיות שאפיינה את השווקים הגלובליים מתחילת השנה נקטעה בחודש אפריל עם ירידות שאפיינו חלק ניכר ממדדי המניות בעולם. כך בסקירה שפרסמה חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח ופיננסים.
הירידות שהתרכזו בעיקר במדדי המניות האמריקאים הובילו לירידה של כ-3.3% במדד MSCI ACWI כאשר השווקים המתעוררים הצליחו לסיים חודש ירוק. הפער בין מניות השווקים המתעוררים (MSCI EM) לבין השווקים המפותחים (MSCI DM), ובראשם כאמור שוק המניות האמריקאי, הגיע במהלך אפריל לרמה כ-4% לטובת ה-EM, רמה שלא נראתה תקופה ארוכה.
אם במהלך מרץ הובילו את מדדי המניות סקטורים סייקליקלים על רקע נתונים כלכליים שהעידו על כלכלה שמצליחה להישאר חזקה גם בסביבת הריבית הגבוהה, באפריל מבנה ההובלה בשוק השתנה. בלטו באפריל סקטורים שמאפיינים יותר תקופות של סטגפלציה, בהם אנרגיה, תשתיות וצריכה בסיסית. "בעוד שתרחיש הבסיס של השווקים ממשיך להיות עדיין נחיתה כלכלית רכה, נתוני האינפלציה בחודשים האחרונים מעידים כי הגענו לרמה שהירידה ממנה הופכת ליותר ויותר מאתגרת (כ-3.5%), במיוחד כאשר שוק התעסוקה נמצא עדיין במגמה חיובית, גם אם בעוצמה שהולכת ופוחתת".
לדברי חטיבת ההשקעות, התוצאה העיקרית של הפנמה זו התבטאה באפריל בדחיית תחזית הפחתות הריבית של השוק מחודשי הקיץ אל עבר שלהי הסתיו. הדבר הוביל למהלך חד בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב אשר הגיעו מתשואה של 4.2% בסוף מרץ לרמה של כ-4.7% בסוף אפריל. "מהלך זה השפיע כמובן על שווקי המניות בכללותם, אך בעיקר על סקטורים של צמיחה כדוגמת סקטור הטכנולוגיה וסקטורים מוטי הריבית כדוגמת הנדל"ן אשר היו החלשים בביצועיהם במהלך החודש".
הדיווחים הכספיים לרבעון הראשון של 2024 נמצאים לקראת הישורת האחרונה כאשר כ 80% מהחברות כבר דיווחו. "סך הכל מדובר על עוד עונת דוחות טובה ביחס לציפיות עם הפתעה חיובית שמאפיינת את כל הסקטורים במדד. סקטור שכן הצליח להעלות מעט את מפלס החששות של המשקיעים הוא סקטור הצריכה. ראינו חברות צריכה גלובליות מובילות שמדברות על צרכן שהופך לסלקטיבי הרבה יותר מה שלא אפשר לחברות לעמוד בתחזיות הצמיחה של השוק", נכתב בסקירה.
עוד מצוין בסקירה כי "התקררות מסוימת בנתונים הכלכליים לצד נאום של יו"ר הפד שעדיין לא שינה לחלוטין את התקליט בהקשר לאינפלציה ולריבית, הובילו לירידה בתשואת אגרות החוב האמריקאיות וכנגזר לעליה במדדי המניות מתחילת מאי".
מדדי המניות המובילים ירדו, תשואות האג"ח הממשלתיות עלו
באשר לישראל, חודש אפריל הסתיים עם ירידות של 4%-3% במדדי המניות המובילים בשוק המניות המקומי ועלייה בתשואות אגרות החוב הממשלתיות. השוק המקומי המשיך לסבול מתנודתיות עודפת על רקע הכותרות הגיאופוליטיות והביטחוניות שנעות מעסקה לתקיפה איראנית, להתגברות עוצמת הלחימה בצפון וכו'.
אלו מצטרפים למגמות הגלובליות בשווקים שלא פסחו גם על ישראל – עלייה בשיעור האינפלציה מ-2.5% בפברואר ל-2.7% בחודש מרץ לצד המשך העלאת תחזיות הגרעון, הובילו את בנק ישראל לשמור על הריבית במקומה (למרות תחזיות להפחתה נוספת). אלו התבטאו כמובן בעלייה בתשואת אגרות החוב הממשלתיות גם בישראל לרמה של 4.7% באגרות החוב הממשלתיות השקליות. "את העלייה בסיכון ראינו כמובן גם בשער החליפין כאשר שער הדולר זינק לרמה של 3.8 שקלים במהלך החודש וחזר לקראת סופו ל-3.7 שקלים בו התחיל את אפריל.", נכתב בסקירה.
סקטורים בפוקוס בשוק המניות מקומי
למעט שני סקטורים בשוק המקומי, כל יתר המדדים הסקטוריאליים סיימו חודש אדום. הבולט ביותר בעוצמת הירידות (עם ירידה של כ-11%) היה מדד הביומד עם שלוש מניות קטנות יחסית שירדו בשיעורים של 50%-20% ולא למשהו סקטוריאלי נרחב. עוד בלט בירידות מדד התקשורת וה-IT שירד מעל 5.5% על רקע מה שנראה כמימוש רווחים והשפעת הירידות בסקטור הטכנולוגיה בארה"ב.
בצד החיובי – מדד היתר 60 שסיכם חודש ירוק עם עלייה של מעל 1%, כשההסבר לכך נעוץ בעיקרו בעדכון מדדים.
מסלולי השקעה
לדברי חטיבת ההשקעות במגדל, חודש אפריל מהווה תמונת ראי לתשואות חודש מרץ – כל מסלולי ההשקעה, מניות ואג"ח, ישראל וחו"ל, הניבו תשואות שליליות למעט מסלולי מסלול שקלי טווח קצר אג"ח אשר הניבו תשואות חיוביות של כ-0.25%, כפונקציה של העלייה ברמת הסיכון הכללית שהובילה לרווחי הון בטווח הקצר.
מסלולי ההשקעה הכלליים רשמו באפריל תשואות שליליות של כ-1.3% מה שמוביל את התשואה לארבעת החודשים הראשונים של 2024 לרמה של כ-3.3% בממוצע.
שוק המניות הגלובלי וזה הישראלי רשמו במהלך אפריל ירידות זהות, אך היחלשות של השקל ביחס לדולר בשיעור של כ-1.6%, הובילה לכך שתשואת מסלולים עוקבי מדד S&P500 הייתה מעט טובה יותר עם ירידה של כ-1.9% מול תשואה שלילית של 3%-2.5% במסלולים עוקבי המניות.
מסלולי האג"ח השונים רשמו אפריל מוצלח יותר עם תשואה חיובית במסלולי השקליים לטווח הקצר ותשואה שלילית של כ-0.5% בממוצע במסלולי האג"ח הכלליים יותר.
מה בהמשך?
אפריל היה חודש חלש בשווקים עם ירידות ברוב מדדי המניות העולמיים לצד המשך עלייה בתשואות, שילוב מאתגר למנהלי השקעות. נראה כי מספר גורמים העיבו על שוק המניות. ראשית, עלייה חדה בחשש הגיאופוליטי עקב ההסלמה בין ישראל לאיראן התבטאה בקפיצה של מחירי הזהב והנפט ותרמה לסנטימנט השלילי. שנית, קריאת האינפלציה בארה"ב לחודש מרץ יצאה פעם שלישית ברציפות מעל הצפי ופגעה שוב בציפייה להורדות ריבית בטווח הקרוב.
אך בהסתכלות קדימה, מוסבר בסקירה, נראה שהשאלה המרכזית חוזרת לתשואות ובאיזו מידה המהלך הנוכחי קרוב למיצוי. מן הסתם קריאות האינפלציה והציפיות בנוגע לריבית יקבעו אם אכן המהלך הנוכחי קרוב לסופו, מה שיקל על ביצועי שוקי המניות. "אפשר לשאוב מידה מסוימת של אופטימיות בתחילת חודש מאי עם התקררות מסוימת בנתונים בארה"ב ומסר יוני ביחס לצפי הריבית מפגישת הפד האחרונה", מסכמת חטיבת ההשקעות במגדל את הסקירה.
כתבות נוספות
כ-100 סוכני מחוז שרון בלשכת סוכני הביטוח התארחו במפגש על הבר של מנורה בשיתוף עדיף
שת"פ של עוגן ומנהלת תקומה לסיוע לחקלאים ביישובי העוטף
בצל המלחמה: ביצועי חסר לבורסה בתל אביב ביחס לארה"ב ולשווקים נוספים בתשפ"ד
מנורה מבטחים בשיתוף עדיף יארחו מחר למפגש על הבר את סוכני מחוז שרון בלשכת סוכני הביטוח
צבי סטפק: המפתח בשאלת הריבית נמצא בתקציב המדינה
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות קוד חד פעמי)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת