בקשה לייצוגית: חברות הביטוח אינן כוללות כיסוי על מחלות נפשיות בביטוח נסיעות לחו"ל
תביעה ובקשה לאישורה כייצוגית הוגשה לאחרונה לבית המשפט המחוזי תל אביב נגד חברות הביטוח פספורטכארד, הראל, ביטוח ישיר, מגדל והפניקס. התובע טוען לאפליה לרעה במתן שירותים או מוצרים בפוליסות לביטוח נסיעות לחו"ל, אשר אינן כוללות כיסוי ביטוחי מפני מה שהוא מגדיר בבקשת האישור "מחלות נפשיות". נתבע נוסף הוא הממונה על שוק ההון, שכמתואר בבקשה "הינו מפקח על ביטוחים רפואיים והינו נותן רישיונות לחברות הביטוח ועל כן יש לו אשם תורם".
לדברי התובע הוא נפגע נפש שמרבה לטוס לחו"ל; לטענתו, רכש בעברו ביטוח נסיעות לחו"ל אולם ללא כיסוי נפשי, שכן חברות הביטוח בישראל אינן מספקות פוליסות ביטוח נפשי המכסה טיפולים פסיכיאטריים.
התובע טוען להפליה במתן שירותים או מוצרים לרעה בפוליסות הביטוח, שכן יש מאות אלפים נפגעי נפש אשר רוצים לטוס לחו"ל ואף לפעמים יוצאים בקבוצות לטיול בחו"ל ובכך אם אותו נפגע נפש זקוק לאשפוז, הרי שלא יהיה לו כיסוי רפואי ובכך מפלות חברות הביטוח בין מטופלים ובין מחלות ובין מתן שירותים ומוצרים.
מספר חברי הקבוצה בשמה מוגשת בקשת האישור מוערך על ידי התובע בכ-600 אלף אנשים עם מוגבלות נפשית נפגעי נפש.
התובע דורש תיקון הפוליסות כך שיכללו גם כיסוי נפשי
הסעדים העיקריים אותם הוא מבקש: צו עשה המורה למשיבות לתקן את הפוליסות אשר יכללו גם כיסוי נפשי בביטוח נסיעות לחו"ל, לרבות אשפוז בעת הצורך והטסה ארצה לטיפול נפשי, וכן לפסוק פיצוי כספי למבקש ולחברי הקבוצה בסך כולל של 250 אלף שקלים, ופיצויים עונשיים בסך של 26 מיליארד שקלים.
עד היום, רק מגדל דיווחה לבורסה על התביעה. מהחברה נמסר, כי בשלב ראשוני זה, נלמדות בקשת האישור והתובענה, אולם בכל הקשור לסעד המבוקש בגין פיצויים עונשיים, מגדל מציינת כבר עתה כי עמדתה היא שהוא חסר בסיס. ממגדל נמסר לעדיף כי החברה תגיב במסגרת ההליך המשפטי.
מפספורטכארד נמסר בתגובה: "בהמשך לפנייתכם, אנו לומדים את הנושא ונגיב במסגרת ההליך המשפטי". מהפניקס נמסר כי החברה טרם קיבלה את כתב התביעה.
"הנושא של בריאות נפש מורכב; גם בתחומי הביטוח האחרים הוא לא קיים"
לדברי דורון הורנפלד, מומחה לביטוחי נסיעות לחו"ל, מדובר ב"סערה בכוס מים ותו לא".
קיימים בעולם ביטוחי נח"ל שמכסים פגיעות נפשיות?
"למיטב ידיעתי, גם בעולם לא מבטחים פגיעות נפשיות, גם אין סיבה ואין גם מספיק ביקוש כנראה. הנושא של בריאות נפש הוא מורכב; גם בתחומי הביטוח האחרים, באובדן כושר עבודה וביטוחי בריאות, הוא לא קיים. כשמדובר בפגיעה/מחלה גופנית, יש תסמונות גופניות מובהקות, יש בדיקות, יש מדדים, אבל מה הם המדדים של פגיעה נפשית? גם מה ההסתברות שמישהו יגיע לתאילנד, ויגיע למצב של הפרעה נפשית שמחייבת אשפוז, שלא משימוש מסמים, שהם מוחרגים בפוליסת נח"ל? אני מתקשה לראות מצב כזה".
נושא הפגיעות הנפשיות מתחדד יותר בימים אלו על רקע אירועי ה-7 באוקטובר. מה הסיכוי שבישראל יוסיפו את הכיסוי הביטוחי הזה?
"לדעתי, גם אם חברות הביטוח יוסיפו כיסוי נפשי, הן יתמחרו את זה בתוספת של 2-3 דולר ליום. אנשים לא עושים היום כיסוי למטען בחצי דולר ליום, לא עושים כיסוי לספורט אתגרי בחצי דולר-דולר ליום, אז ישלמו על כיסוי נפשי יקר יותר?
"הגישה של הציבור אומרת – אני רוצה ביטוח נסיעות זול. כמי שביטח למעלה משני מיליון ימי ביטוח נסיעות בקריירה שלי, הסיכוי שמישהו יוסיף שני דולר ליום על כיסוי נפשי הוא אפסי; הוא יוסיף 10 דולר ליום על שדרוג חדר עם נוף לבריכה או לים, אבל הוא לא יקנה כיסוי נפשי בתוספת של שני דולר ליום".
גם מה זה אירוע נפשי? האם מישהו שהוא בדיכאון? האם מישהו שהוא במצב רוח רע? פוליסות ביטוחי נסיעות לחו"ל מאושרות על ידי הממונה על הביטוח, שהוא הרגולטור; רוצה הממונה, הוא יכול לחייב את החברות להרחיב את הפוליסה לכיסוי נפשי," מסכם הורנפלד.
כתבות נוספות
מגדל תקצר באוקטובר את תקופת האכשרה לבדיקות סקר גילוי מוקדם ב"מזור לסרטן"
מגבלות חדשות והרחבת מיסוי: הצעדים שהממשלה מתכננת להבטחת היציבות הפיסקלית
AIG ופמי מחדשות את מיזם הסיוע הנפשי לכלל הציבור
למרות שנה מאתגרת ומורכבת: תמונה חיובית של המשך צמיחה בענף ביטוחי הבריאות
ביקורת קשה של יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן על רשות שוק ההון
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות קוד חד פעמי)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת