בעין הסערה
המצב הכלכלי הקשה במשק גורר יותר ויותר התמוטטות של עסקים, המתקשים לעמוד בפירעון חובותיהם. "אפשר להיפטר מחובות הרבה לפני שטבעת החנק של הנושים מאיימת להרוס סופית את העסק", אומר עו"ד דב קיידנוב, המייצג חייבים מול ההוצאה לפועל. "להיחלשותו של מעמד הביניים ולמשבר הכלכלי בכלל יש השפעה נכבדת על תופעה זו של פשיטת רגל של יחידים ומשפחות שנקלעים לחובות, מה שאני מכנה 'חייבי מכולת', ואפשר לעצור את כדור השלג הזה בזמן ולהימנע מצבירת חובות גדולים".
לדברי קיידנוב, על אף שיותר ויותר אנשים פרטיים ובעלי עסקים קטנים מגיעים לאחרונה למצב של פשיטת רגל, ניתן למנוע את הגל הבא. אחד הגורמים לריבוי המקרים של פשיטות רגל הוא אי הכרת החוקים שתפקידם להגן על החייבים. "לדאבוני רבים מפושטי הרגל אינם מודעים לאפשרויות ההגנה שמקנה להם החוק", הוא אומר. "במקרים רבים, החוק מגן על החייב כך שניתן לפטור אותו מחובותיו, הרבה לפני שנצברו חובות גדולים שלעתים קשה עד בלתי אפשרי להחזיר לנושים".
מבחן ה-20%
עו"ד קיידנוב מציין שתי נורות אזהרה משמעותיות שיש לתת אליהן את מלוא תשומת הלב במטרה להימנע משקיעה אל חובות כבדים. הראשונה היא כאשר בוחנים את יכולת ההחזר החודשית של אדם או עסק, ומגלים שהיא מכסה רק כחמישית מההחזר החודשי של חובותיו. "במקרה כזה המשמעות היא אחת: צפויה קריסה כלכלית, השעון מתקתק, וזה הזמן לפנות אל כינוס נכסים, ורצוי באמצעות עורך דין המתמחה בתחום", הוא מסביר "נורת האזהרה השנייה, שמעידה על בעיה כלכלית חמורה, היא מצב שבו נושים רבים נושפים בעורפך. ככל שמספר הנושים הוא רב יותר והחובות עומדים מול אנשים וגופים שונים רבים, כדאי לעצור על פי תהום ולמהר ולפנות לכינוס נכסים".
הליך פשיטת הרגל
הליכי פשיטת הרגל בישראל מהווים דרך לגיטימית המאפשרת מוצא של כבוד ל"חייבים" הקורסים תחת חובות כבדים. לאחר תהליך של כינוס נכסים והחזר חובות חלקי לנושים, יכולים החייבים לנשום לרווחה ולפתוח דף חדש בחייהם הכלכליים.
כיצד עושים זאת ולמי צריך לפנות? עו"ד קיידנוב מסביר כי הליך פשיטת הרגל מצוי בסמכותו של בית המשפט המחוזי וכדי להתחיל בו, על החייב לפנות אל בית המשפט בבקשה להכריז עליו כפושט רגל.
בשלב הבא מתמנה לחייב "כונס נכסים", שבוחן את כלל הנכסים של החייב במטרה למכור אותם. התמורה שמתקבלת ממכירת הנכסים מחולקת בין הנושים, להם חייב פושט הרגל כספים והמכונים בשפה משפטית "זוכים".
הגשת הבקשה לבית המשפט למתן צו כינוס נכסים ולהכרזה על פשיטת רגל, מעכבת את כל ההליכים שנפתחו על ידי הנושים נגד החייב, כדוגמת תביעות והליכי הוצאה לפועל, ומאפשרת לו מרווח נשימה והתאוששות ממצבו הכלכלי.
בשלב הבא, לאחר שנפרעו החובות, או במידה שהחייב הגיע להסדר חוקי המאושר מול נושיו, הוא יכול להגיש בקשה לפטור אותו מחובותיו. הפטור נקרא בשפה משפטית "צו הפטר", ופוטר למעשה את החייב מכל חובותיו בעבר. את ההפטר לא מקבלים מיד. לדברי עו"ד קיידנוב, חולפת על פי רוב תקופה של כארבע עד חמש שנים מתחילת כינוס נכסים ועד מתן צו ההפטר.
כדי לקבל מעמד של פושט רגל, חובותיו של החייב צריכים לעלות על 16,910 שקלים; על החייב לצרף לבקשתו דו"ח הוצאות והכנסות; על החייב לספק לבית המשפט תצהיר המגולל את סיפור הסתבכותו הכלכלית, ואליו מצורף גם כתב ויתור על סודיות; יש לשלם אגרה לבית המשפט.
עם זאת, חוב למזונות, חוב לרשויות המדינה או חוב שנוצר כתוצאה מקנס או מעבירה על החוק הינם חובות שלא ניתן למחקם, אלא רק להגיע להסדר פריסת החוב מול אותן רשויות.
0
כתבות נוספות
סוכנות ג'ינג'ר משיקה פלטפורמה דיגיטלית ומיתוג חדש
גיל שגיב מונה לסמנכ"ל שיווק וחוויית לקוח בעוגן
לשכת סוכני הביטוח קיימה את כנס האביב של מחוזות המרכז והשפלה
"יש לאפשר לבנקים קטנים להיכנס לעולם הביטוח כיצרנים"
עו"ד רני נויבואר מונתה לסגנית בכירה לממונה על שוק ההון ומנהלת חטיבת חא"ט ברשות
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת