ביטוחי הבריאות והסיעוד בצל רפורמות, מלחמה וחוסר יציבות


הדוחות הכספיים השנתיים של חברות הביטוח מספקים הזדמנות אמיתית להתעמק ולהבין את המתרחש בענף ביטוחי הבריאות והסיעוד, לנתח את התוצאות ולנסות להפיק מהן תובנות בנוגע לפעילות החברות ולמגמות לעתיד. וכתמיד מתגלה סיפור משמעותי ומרתק.
הדוחות לשנת 2024 מעניינים עוד יותר על רקע השינויים העמוקים שנכנסו לתוקף בתחום הבריאות והסיעוד וביניהם הרפורמה בביטוחי הבריאות שכללה מעבר לפוליסות אחידות ורבדים מוגדרים, חוק ההסדרים שהטיל על חברות הביטוח חובת תשלום ראשון וכמובן העברת מבוטחים רבים לפוליסות ניתוחים משלים שב"ן.
אמנם מבחינות רבות, שינויים אלה עדיין לא באים לידי ביטוי במלואם ובצורה משמעותית מאוד בדוחות השנה הזו וקשה להעריך את השפעתם העתידית המלאה, אולם הם בהחלט השפיעו ונוכחים בהם.
בתחום הסיעוד כבר ניכרת השפעה גדולה ומשמעותית של השינויים בביטוחי הסיעוד הקבוצתיים לחברי קופות החולים, ובראשם המעבר ממציאות בה חברות הביטוח נושאות בחלק מהסיכון הביטוחי למודל של ניהול ותפעול הביטוחים בלבד. שינוי זה לבדו יצר טלטלה ותמונה חדשה בכל הנוגע להיקף הפרמיות שהורווחו, תמהיל התיק של החברות וכמובן בנתח השוק ומפת התחרות.
אולם מעבר לרפורמות ולשינויים המשמעותיים האלה, יש לזכור שהרווחים של חברות הביטוח אינם נובעים רק או בעיקר מהתוצאות החיתומיות (בהן נרשם השנה שיפור במרבית החברות) והפעילות הביטוחית הטהורה שלהן, אלא מושפעים, כאמור, מתוצאות השקעותיהן ומגוון רחב נוסף של נתונים ומגמות כלכליים. לרגולציה, להתפתחויות טכנולוגיות ורפואיות, נתונים כלכליים שונים כדוגמת סביבת הריבית וביצועי שוק ההון, יש פעמים רבות השפעה מכרעת על תוצאותיהן העסקיות של החברות, שינויים בהעדפות ובדרישות הצרכניות והפסקת שיווקם של מוצרי ביטוח שונים בתחום. לאלה מתווספות כמובן המציאות הביטחונית והמלחמה המתמשכת על השלכותיה השונות.
ניתוח עומק של נתוני הדוחות הכספיים לשנת 2024 של שש חברות הביטוח העיקריות הפעילות בתחום הבריאות מגלה כי על אף הרפורמות והמציאות המאתגרות, המשיך ענף ביטוחי הבריאות והסיעוד לגלות יציבות ועוצמה ולהיות ענף מרכזי ומשמעותי בפעילותן של חברות הביטוח, הן במונחי פרמיות והן מבחינת תרומתו לרווחיות.
23% מסך הפרמיות שהורווחו על ידי חברות הביטוח בכל תחומי פעילותן
היקף הפרמיות שהורווחו בשנת 2024 בחברות שנסקרו עמד על למעלה מ-14 מיליארד שקלים, ירידה משמעותית של כ-17% אל מול 2023. הקיטון בהיקף הפרמיות נובע מהשינוי במודל ההתקשרות בביטוחי הסיעוד הקבוצתיים לחברי קופות החולים, בהם הן קטנו בכ-80%, ובסה"כ בכ-3.1 מיליארד שקלים, בעוד שבתחום הבריאות, לעומת זאת, נרשם גידול נאה של כ-750 מיליון שקלים, המייצגים צמיחה של כ-7%.
ביטוחי הבריאות והסיעוד היוו בשנת הדוח שיעור משמעותי של כ-23% מסך הפרמיות שהורווחו על ידי חברות הביטוח בכל תחומי פעילותן. הרווח הכולל המצרפי של שש החברות הגיע עד לכדי למעלה מ-1 מיליארד שקלים, אל מול כ-200 מיליון שקלים בלבד ב-2023, והוא היווה כ-21% מסך הרווח הכולל של החברות. נתונים אלה מהווים עדות נוספת לתרומתו, מרכזיותו וחשיבותו של הענף.
הרווח הכולל של הראל היה הגבוה בענף ועמד על 458 מיליון שקלים ואחריה הפניקס עם רווח של כ- 300 מיליון שקלים. כלל, מנורה ומגדל רשמו רווח כולל של 128, 89 ו-59 מיליוני שקלים, בהתאמה, ואילו איילון הייתה החברה היחידה שרשמה הפסד כולל, בהיקף של כ-29 מיליון שקלים.
גבי נקבלי | צילום: דרור סיתהכל
השפעת השינוי במודל ההתקשרות
סך פרמיות הבריאות בשנת הדוח עמד על למעלה מ-11.2 מיליארד שקלים, כ-70% מהן מביטוחי פרט. מקורן של 80% מהפרמיות בביטוחי בריאות, שינוי משמעותי בפילוח ותמהיל הפרמיות אל מול שנים קודמות. פרמיות הסיעוד עמדו על כ-2.9 מיליארד שקלים, בפילוח דומה בין פרט לקבוצתי. עם זאת, במהלך שנים ארוכות הייתה התמונה בתחום הסיעוד שונה בתכלית, כאשר ביטוחי הסיעוד הקבוצתיים היוו את המקור למרביתן המוחלט של הפרמיות, מציאות שהשתנתה לחלוטין בשנת הדוח, עקב השינוי במודל ההתקשרות, כאמור.
במפת התחרות ניתן למצוא שינויים, כאשר הראל והפניקס שביטחו עד לשנת הדוח את חברי הקופות הגדולות כללית ומכבי בביטוחי סיעוד בהיקפי פרמיות גדולים, איבדו מעט מהובלתן והיקף הפרמיות שלהן קטן בכ-24% וב-35%, בהתאמה. הראל ממשיכה להיות כמובן החברה הגדולה בתחום עם נתח שוק של כ-35% והיקף פרמיות של כמעט 5 מיליארד שקלים, קיטון של כ-1.5 מיליארד שקלים אל מול שנה קודמת, וזאת, כאמור, עקב השינוי במודל ההתקשרות לניהול ותפעול הביטוח הסיעודי לחברי כללית.
מנורה, שאמנם קטנה בכ-100 מיליון שקלים בפרמיות הסיעוד למרות שהחלה לבטח את חברי מכבי, תופסת את המקום השני עם פרמיות בהיקף 2.25 מיליארד שקלים ונתח שוק של 16%. הפניקס, שהפסיקה בתחילת שנת 2024 לבטח את חברי מכבי בביטוח הסיעודי ואיבדה בשל כך כ-82% מפרמיות הסיעוד שלה ונתח שוק, היא השלישית בגודלה עם היקף פרמיות של כ-2.1 מיליארד שקלים המהווים 15.3%, ומעט אחריה מגדל עם 2 מיליארד שקלים ונתח שוק של 14.5%. נתח השוק של כלל ביטוח גדל גם הוא והיא מחזיקה בכ-13% ואיילון עם 6.1%.
בהתאם, איילון וכלל היו החברות שצמחו בשיעור הגבוה ביותר השנה, 11.9% ו-7.1%, בהתאמה, מגדל צמחה בכ-4.3% ומנורה בכ-2.4%. בנטרול סיעוד, בתחום הבריאות בלבד, איילון ומנורה היו הצומחות ביותר עם שיעורי גידול של 13% ו-10% בהתאמה ואחריהן כלל עם 8% והראל ומגדל עם 6% גידול כל אחת.
על אף שמקורן של 70% מהפרמיות בביטוחי פרט, ניתן למצוא הבדלים משמעותיים בתמהיל תיק הביטוח של החברות. כך, למשל, במגדל וכלל מהווה תיק הפרט כ-88% ו-87%, בהתאמה, מסך פרמיות הענף, ואילו בהראל, הפניקס ומנורה מהווה תיק הפרט רק כ-64%-66%. התמונה דומה גם בבחינת תיק ביטוחי הבריאות ללא סיעוד, שם בעוד הראל והפניקס מחזיקות תיק ביטוחי בריאות קבוצתיים שמהווה למעלה מ-60% מסך פרמיות הבריאות שלהן, במגדל, מנורה וכלל מקורן של כ-85% מפרמיות הבריאות בביטוחי פרט. 59% מפרמיות הבריאות של איילון מגיעים מביטוחים קבוצתיים, כאשר מקורן של כ-23% מסך הכנסות החברה בענף בריאת הוא מקולקטיב יחיד, ככל הנראה, ביטוח תאונות אישיות לתלמידים.
למרות הירידה הדרמטית בהיקפי הפרמיות, ביטוחי הסיעוד הקבוצתיים, ובראשם אלה לחברי קופות החולים, תרמו למנורה למעלה מחצי מיליארד שקלים בשנת הדוח ולהראל כ-240 מיליון שקלים.
שינוי משמעותי בתמהיל פוליסות הניתוחים בכל החברות
כמובן שעל רקע הרפורמות שיושמו, ובעיקר עקב העברת מבוטחים רבים מפוליסות ניתוחים משקל ראשון לפוליסות משלימות שב"ן, התרחש שינוי משמעותי גם בתמהיל פוליסות הניתוחים בכל החברות והשפעות המהלך צפויות להמשיך ולבוא לידי ביטוי בתמהיל התיק ובתוצאותיהן העסקיות גם בעתיד.
בכל הנוגע למכירות חדשות, נרשמה בשנת 2024 יציבות ואף גידול אל מול השנה הקודמת. היקף המכירות החדשות במונחי פרמיה משונתת עמד על כ-751 מיליוני שקלים, גידול של 6%. הפניקס הציגה את שיעור הצמיחה הגדול ביותר ואת היקף המכירות החדשות הגבוה ביותר עם תפוקה של 194 מיליון שקלים ואחריה כלל עם 170 מיליון והראל עם 155 מיליון שקלים. מנורה עם תפוקה של 106 מיליון שקלים ומגדל עם 76 מיליון שקלים רשמו קיטון של 32% ו-11%, בהתאמה, אל מול 2023. איילון צמחה ב-47%, מהיקף פרמיה משונתת של 34 מיליוני שקלים בשנת 2023 ל-50 מיליון שקלים בשנת 2024.
עם זאת, חשוב לזכור שהגידול בהיקפי פרמיות אינו נובע רק ממכירות חדשות, אלא גם מתוך העלאות תעריפים, התפתחות הפרמיות המובנית בפוליסות הקיימות וסיום תקופות הנחה. מבחינה זו, מעניין מאוד יהיה להמשיך ולבחון את המגמות, ובעיקר על רקע השפעותיהן העתידיות של הרפורמות, המשמעות של פוליסות אחידות במרביתן, והיצע המוצרים שהצטמצם בשנים האחרונות. משכך, ליצירתיות, יוזמה ופיתוח מוצרים חדשניים ופורצי דרך יש חשיבות להמשך צמיחה של הענף וההזדמנות והאחריות לכך מוטלת על חברות הביטוח.
גם לשיעורי הביטולים הנמוכים יחסית יש השפעה ותרומה חיובית לצמיחת הענף. שיעור הביטולים הממוצע בשנת 2024 עמד על כ-9.3% בלבד בביטוחי בריאות, אל מול 11% בשנה הקודמת, ואילו בסיעוד הוא נשאר יציב ועמד על שיעור של כ-2.9% בלבד. מבחינה זו ולאור העובדה שלא ניתן עוד לרכוש ביטוחי סיעוד פרטיים ועל רקע המשבר בביטוחי הסיעוד לחברי קופות החולים, נראה שציבור הסוכנים והמבוטחים מבינים את חשיבותם של ביטוחי הסיעוד הפרטיים ואת ערכם הגבוה ומשמרים אותם.
לאחר מספר שנים בהן נרשמה שחיקה בעמלות הסוכנים בענף, בשנת 2024 נרשם דווקא גידול בשיעורן, אולם ייתכן ומאחר ושיעורי העמלות מחושבים ביחס לסך הפרמיות, ייתכן ומדובר בגידול טכני הקשור לירידה בהיקפי הפרמיות בביטוחי הסיעוד הקבוצתיים. בדומה לשנים קודמות, כלל היא החברה בה נרשם שיעור העמלות הגבוה ביותר 30%, ואחריה מגדל עם כ-23% ומנורה עם כ-21%. מעניין יהיה לבחון את המגמה והשינויים בשיעורי עמלות הסוכנים גם בשנים הבאות.
• הכותב הינו מומחה לביטוחי בריאות וסיעוד ויועץ בפיתוח שירותים ועסקים במערכת הבריאות הפרטית. מנכ"ל אופק זהב ומנהל שותף בחברת עולם הבריאות
כתבות נוספות
המסע לחירות: הדרך שבה הובילה סוכנת ביטוח מבוטחת חולה בפוסט-קורונה לזכויות שמגיעות לה
הראל משיקה שירות חדש בפוליסת נסיעות לחו"ל
מגדל זכתה במכרז ביטוחי הנסיעות לחו"ל של מכבי שירותי בריאות
המחוזי אישר פשרה בתביעה ייצוגית נגד דקלה
תאונת אוטובוס בתאילנד: ארבעה מבוטחים של פספורטכארד פונו לבתי חולים
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת