כמתכננת פיננסית הוליסטית, אני נוגעת מדי יום בחייהן של נשים רבות. פגישותיי עימן הן מעבר לתכנון פיננסי. הן חלונות אל עולמן, אל חלומותיהן, ואל המציאות המורכבת בה הן חיות. לא פעם, בין השורות, אני נחשפת לסיטואציות קורעות לב על שליטה כלכלית, על תלות, ועל חוסר אוטונומיה. הסיפורים האלה אינם חדשים עבורי, אך הם מזעזעים בכל פעם מחדש. כאישה וכמי שמאמינה בשוויון ובעצמאות כלכלית, אני מרגישה צורך עז להשמיע את קולם של נשים אלו, ולהאיר זרקור על תופעה נרחבת וחמורה: אלימות כלכלית.
אני זוכרת היטב את היום שבו אחת מלקוחותיי, אישה חזקה ואינטליגנטית, חששה לקבל החלטה על הנכסים המשותפים שלה ושל בעלה לאחר שחלה והיה בחוסר תפקוד מוחלט – לאחר שנים רבות בהן חוותה שליטה כלכלית מצד בן זוגה, ועצמאותה נרמסה. סיפורה שלה נגע בי עמוקות, והבנתי עד כמה התופעה הזו חודרת לכל שכבות האוכלוסייה, ופוגעת בנשים מכל המגזרים. מאותו רגע הבנתי שאני חייבת להיות חלק מהשינוי.
אלימות כלכלית היא אלימות שקופה שלא מותירה סימנים בגוף והיא גם לא מוגדרת בחוק, אך היא שכיחה למדי וקיימת ב-98% מכלל מערכות היחסים האלימות. אלימות כלכלית היא שימוש בכסף ובמשאבים כסנקציה, איום או אמצעי שליטה על בן או בת הזוג. ממחקר שבוצע ב-2024 בעקבות מלחמת חרבות ברזל, ניתן ללמד שביטויים לאלימות כלכלית מתבצעים בעיקר באמצעות מניעת גישה למשאבים הכספיים ומקורות ההכנסה המשפחתיים, סירוב לחלוק כסף או משכורת והערמת קשיים ומניעת יציאה לעבוד וללמוד.
השלכותיה של האלימות הכלכלית הן ארוכות טווח ובממוצע נדרשות לאישה כעשר שנים לאחר הפרידה מבן הזוג להשתקם ממנה. פעמים רבות האלימות ממשיכה להדהד גם אחרי הפרידה, בדמות סירוב לשלם מזונות, גניבת כספים משותפים ועוד.
המאבק באלימות כלכלית מחייב פעולה משולבת של גורמים שונים. הראשון, חיזוק האכיפה של החוקים הקיימים נגד אלימות במשפחה והטלת סנקציות חמורות על מתעללים. השני, הגדלת הנגישות לשירותי תמיכה לנפגעות אלימות, כולל סיוע משפטי, ייעוץ פסיכולוגי וסיוע כלכלי והשלישי, חינוך פיננסי וחינוך למניעת אלימות מגיל צעיר, והטמעת ערכים של שוויון ושיתוף פעולה.
כמתכננת פיננסית הוליסטית המהווה בית פיננסי ללקוחותיי, אני נחשפת לפרטים אודות המצב הכלכלי, הפיננסי, הפנסיוני והבריאותי. כדמות סמכותית מקצועית שמעצבת ומתכננת את חלומותיהם ועתידם, אני נמצאת בעמדה ייחודית לזהות סימנים של אלימות כלכלית בקרב לקוחותיי. לאו דווקא באמצעות שיח עם האישה אלא גם משיח עם בני זוגן והיחסים הקרובים שמתפתחים בין מתכנן פיננסי ופנסיוני ללקוח, בשילוב עם הידע והניסיון בתחומים אלה, המאפשרים לי לזהות התנהגויות חריגות, דפוסים חוזרים והתבטאויות שמעידות על מצב של שליטה כלכלית ואלימות.
תפקידי אינו רק לספק שירותים פיננסיים, אלא גם להוות אוזן קשבת ולספק תמיכה רגשית, מה שמאפשר לנשים להיפתח ולשתף במצבים מורכבים.
ישנם שיטענו כי מתכננים פיננסיים וסוכני ביטוח פנסיוני אינם בעלי הכשרה ספציפית לזיהוי אלימות כלכלית. בנוסף, קיים חשש כי ניסיון זיהוי אלימות כלכלית מהווה פלישה לפרטיות הלקוחות. כמו כן, ייתכן שייטען כי זיהוי אלימות הוא תחום למקצועות בתחום בריאות הנפש או הרווחה. אך היות ואני פועלת מתוך רצון ותשוקה רבה לא.נשים ומעוניינת לסייע ללקוחות ולהיטיב עמן ואני פועלת מתוך אחריות מקצועית, אני מאמינה כי זה מתפקידי להיות חלק מהשינוי ולהגיש תמיכה בגבולות המאפשרים זאת.
כדאי לדעת כי לאחר קבלת רשות הלקוחה, תמיד ניתן לשתף פעולה עם גורמי מקצוע כגון: עובדות סוציאליות ופסיכולוגיות. השלכותיה של האלימות הכלכלית הן רחבות היקף ומשפיעות גם לדורות הבאים. אלימות כלכלית חוצה מגזרים ושכבות והינה תופעה נפוצה אך חבויה. כסוכנים וסוכנות עלינו להיות שותפים למאבק, להשתמש בידע ובמיומנויות שלנו ולסייע לנשים שנמצאות במצבי מצוקה ולבנות עולם טוב יותר ובטוח עבור נשים.
הפעולה שלנו, גם הקטנה ביותר, יכולה לעשות הבדל גדול!
(המאמר נכתב לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים שחל מדי שנה ב-25 בנובמבר)
• הכותבת הינה מתכננת פיננסית וסוכנת ביטוח פנסיוני המתמחה בניהול עושר וליווי פרישה, סוכנות רימונים
כתבות נוספות
העליון קבע: אין חובת גילוי לחברות הביטוח בנוגע למעבר מדרגות גיל בפוליסות רכב
ניהול סיכונים חדשני: התקדמות מעבר לביטוח המסורתי
שיקולים למכירת תיק ביטוח: מורה נבוכים למוכרים פוטנציאליים
הייתכן שת"פ בין הסוכן לאקטואר?
5 טעויות שאתם עושים בהכנת תכנית עבודה שנתית
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת