אפקט משבר האקלים: נזקי השיטפונות באירופה בקיץ האחרון נאמדים ביותר מ-25 מיליארד דולר
ממדי הנזקים הכספיים של השיטפונות במרכז אירופה באמצע יולי ממשיכים להתפתח. לפי דיווח של ברוקר הביטוח הבין-לאומי Aon, נזקים אלו צפויים להגיע לכ-25 מיליארד דולר, כאשר כ-80% מכלל הנזקים מקורם בגרמניה. האירוע צפוי להיות אירוע מזג האוויר היקר ביותר שתועד באירופה והקטלני ביותר ב-30 השנים האחרונות. כמו כן, מדובר באירוע אסון הטבע השני היקר ביותר באירופה ב-40 השנים האחרונות, אחרי רעידת האדמה באיטליה ב-1980, בחישוב מותאם אינפלציה.
תנאי מזג האוויר הקיצוני הביאו לפגיעה קשה בתשתיות, בתים פרטיים, מבני ציבור, בתי עסק ורכבים. בגרמניה נהרגו 197 אנשים וצפוי נזק ישיר של כ-20 מיליארד דולר, בעוד שמבטחי המדינה צפויים להפסדים מבוטחים של 5.3 עד 6.5 מיליארד דולר. בלגיה רשמה את אירוע השיטפון הקטלני והיקר ביותר בתולדותיה, עם 42 הרוגים ונזקים חמורים. נזק נרחב נוסף נרשם בהולנד, לוקסמבורג וצרפת.
אסון הטבע המשמעותי הקודם שהתרחש במרכז אירופה היה ביוני 2013, לאחר ששיטפונות עזים אילצו עשרות אלפים בגרמניה, הונגריה וצ'כיה להתפנות מבתיהם שהוצפו. לפחות 22 איש קיפחו את חייהם והנזק הוערך ב-13.2 מיליארד דולר, מתוכם רק 3.9 מיליארד דולר היו מכוסים בביטוח.
לפי האיגוד הגרמני, ה-GDV, רק 46% מהבתים שנפגעו מהשיטפונות ביולי האחרון היו מבוטחים. תמונה דומה עולה מניתוח סדרת השיטפונות לאורך השנים, המציף את הפער המשמעותי הקיים בין היקף הנזקים הכלכליים של אסונות טבע לבין היקף הרכוש המבוטח, שנפגע כתוצאה מאירועים אלו.
להלן ריכוז אירועי השיטפונות היקרים ביותר שתועדו במערב ובמרכז אירופה בשלושים השנים האחרונות, לרבות הפער בין הנזקים הכספיים הכוללים לבין הנזקים שלא היו מבוטחים:
"ההתחממות הגלובלית ושינויי האקלים הקיצוניים מאתגרים כיום גם את עולם הביטוח", אומרת האקטוארית והאחראית ביטוח חיים ובריאות ב-,Aon Reinsurance Israel ג'יסל פז. "מניתוח אירועי השיטפונות והסופות באירופה עולה בבירור פער משמעותי בין סך הנזקים הכלכליים אשר נבעו מאסונות הטבע לעומת הנזקים המבוטחים. פער זה מצביע על מצב של תת-ביטוח, החושף את האזרחים לעלויות כספיות אדירות בשיקום ובחידוש רכושם הפרטי, ללא כיסוי ביטוחי מתאים כנגד קטסטרופות טבע". פז, החברה באגודת האקטוארים בישראל, מציינת כי "לאור הערכות הנזק העצום ולאחר שמתבהרת התמונה בנוגע לשיעור הנזק שאינו מבוטח, מתחזקת החשיבות של צמצום הפער בהגנה הביטוחית במקרה של קטסטרופות, ופיתוח מערכות לניתוח מגמות המספקות התרעה מוקדמות לאוכלוסיות הרלוונטיות".
לדבריה, "אנו עדים לשינויי אקלים המשפיעים לא רק על סיכונים מעולם הביטוח הכללי, כמו רכוש ודירות. ההשפעה הצפויה לטווח הארוך היא הרבה יותר רחבה ונוגעת גם לביטוחי חיים בריאות ופנסיה, בעקבות ההשפעות על תחלואה ותמותה".
בארגון האקטוארים הבין-לאומי הוקמה בשיתוף עם אגודת האקטוארים הישראלית ועדה מיוחדת למיפוי סיכוני האקלים על פי ניתוח תרחישים בסביבות אקלים משתנות. באגודת האקטוארים בישראל מסבירים כי "המחקר האקטוארי לכימות השפעות הביטוח הוא בשלבים מוקדמים מאוד, עם טווח תחזיות רחב מאוד, לכן היישום הוא בדרך של תרחישים ועל בסיס מחקרים מדעיים".
"בדפוסי מזג אוויר קיצוניים בעולם המתחמם", מוסבר בניתוח של Aon, "עליות הטמפרטורות פועלות כמאיץ לתהליך האידוי, לעתים מעל האוקיינוסים או מקורות מים גדולים אחרים. בתהליך האידוי מוכנסת יותר לחות לאטמוספירה, העלולה להביא לאירועי גשמים כבדים ביותר, מכיוון שכל עלייה בטמפרטורות מעלה את אחוזי הלחות באטמוספירה. מרגע שהאטמוספרה איננה יכולה לספוג עוד את הלחות, זו תהפוך למשקעים במסגרת מחזור המים, כמו בשיטפונות ברחבי אירופה ביוני האחרון".
כתבות נוספות
דאק קריק טכנולוגיות משיקה פתרון לתשלומי ביטוח מקצה לקצה
שלמה רשת מוסכים ושירותי דרך מעדכנת מחירים
נזקי מזג האוויר לגידולים: קנט פיצתה בתשפ"ד את החקלאים בכ-410 מיליון שקלים
פוינטר: עלייה של 37% בניסיונות גניבת רכב ברבעון השלישי בהשוואה לרבעון הקודם
אשרא: המלחמה הגדילה משמעותית את הביקושים לביטוח עבור עסקאות ייצוא ביטחוני
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות קוד חד פעמי)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת