תופעת איתור "כספים אבודים": "את המשטרה לא באמת מעניין להתעסק בזה; רשות שוק ההון אינה יכולה לפעול נגד גופים שלא מפוקחים על ידה"
הוועדה להסגת גבולות המקצוע בלשכת סוכני הביטוח קיבלה בשבועות האחרונים פניות רבות בנוגע לפרסומים של גופים מסחריים שמציגים את עצמם כעוסקים בפעולות איתור "כספים אבודים", שלא לשם ייעוץ או שיווק פנסיוני. פעולות אשר פוגעות בציבור החוסכים והמבוטחים.
יו"ר הוועדה עו"ד יניב גוב-ארי פרסם אתמול (א') גילוי דעת לציבור סוכני הביטוח שמציג את הייעוץ המשפטי שקיבלה הוועדה שאומר באופן ברור וחד משמעי כי איתור כספים ללא ייעוץ, או שיווק פנסיוני, על ידי בעל רישיון הינה בניגוד לחוק.
"נדרש תיקון חקיקה אשר יוביל להגברת האכיפה נגד אותם גורמים המשדלים לקוחות לאיתור כספים ומשיכתם בניגוד לדין. אנו מזמינים את ציבור הסוכנים שלקוחותיהם נפגעו מאותם פרסומים, להפנות את תשומת לב הוועדה".
בשיחה עם עדיף אמר עו"ד גוב-ארי, שהצעות גורמים לאיתור כספים אבודים הן בעצם הונאות. "אנחנו מנסים וקודם כל להגביר מודעות אצל הסוכנים ואצל הציבור המבוטחים. נצא באיזשהו קמפיין שכרגע אנחנו עובדים עליו כדי להזהיר את המבוטחים. הוועדה קיימת שלושה חודשים וכבר הגיעו אלינו עשרות מקרים, בעיקר של אנשים מבוגרים במצוקה כלכלית, שקיבלו טלפון ממישהו שמציג עצמו כנציג המדינה שתפקידו להחזיר כספים אבודים. מחתימים אותם, שותלים את החתימה בחוזה דרקוני כולל שטרות להוצאה לפועל או שמנסים להציע להם הלוואה ובסוף משכנעים אותם למשוך להם קרן פנסיה ממקום העבודה הקודם עם תשלום מס של 35% תמורת עמלה כבדה".
"קשה לקבל מידע מהמתלוננים לגבי מי שפנה אליהם; לרוב יש להם שם חברה, ובסוף מסתבר שמאחורי אותה חברה הסתתר ילד בן 22 מאור יהודה. ראיתי נהג מונית שפתח חברה כזאת וגם בעל מגרש מכוניות", מספר עו"ד גוב-ארי.
מדוע רשות שוק ההון או המשטרה לא מטפלים בתופעה?
"את המשטרה לא באמת מעניין להתעסק בדברים האלה, ומבחינת רשות שוק ההון, הגופים האלה לא מפוקחים בידי הרשות, ולכן היא לא יכולה לפעול נגדם. לכן חשוב כל כך לטפל בנושא באמצעות חקיקה שתאסור שידול לקוחות לאיתור כספים. מי שיכול לאתר כספים אבודים צריך להיות בעל רישיון. דבר שני, אנחנו רוצים גם שכל בקשה של אדם למשוך כספים שחייבים ב-35% מס תהיה מחויבת בחתימה של בעל רישיון. יש הונאות גם בתחום ביטוחי בריאות של חברות שמתחזות לקופות חולים ומוכרות כתבי שירות תמורת מאות שקלים בחודש. גם בזה אנחנו מתכוונים לטפל".
כתבות נוספות
זינוק בתשואות ביטוחי המנהלים ב-2024
2024 האירה פנים לקרנות הפנסיה המקיפות
לשכת היועצים הפנסיונים לרשות שוק ההון: גופים מוסדיים מערימים קשיים בהליך הפרישה
רשות שוק ההון חשפה בכנסת: נבדקת מעורבות כמות גדולה של סוכני ביטוח בחקירה בפרשת סלייס גמל
לשכת סוכני הביטוח יצאה הבוקר בקמפיין נגד תופעת הנוכלות של איתור כספים אבודים
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת