אחריות בית הסוכן על התנהלות הסוכן הבודד
"יש לי יותר מ-50 סוכנים שעובדים איתנו, אי אפשר לפקח על הפעילות השוטפת שלהם כל הזמן", אומר לעדיף בעלים של בית סוכן שהתייחס לשאלת האחריות לפעילות הסוכנים. בשוק טוענים סוכנים, שאת בתי הסוכן מעניינות המכירות של הסוכנים והכסף שהם מכניסים לחברה. "לא מכיר בית סוכן שהולך ובודק כל תהליך מכירה של הסוכנים שלו", מציין סוכן פיננסי שעובד עם בית סוכן.
התייחסות הבעלים של בית הסוכן היא בקשר לתביעה ובקשה לאישורה כייצוגית שהוגשה בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בתל אביב על ידי חוסכים פנסיוניים בסלייס גמל נגד סוכני ביטוח ובתי סוכן. היקף התביעה הוא כמעט חסר תקדים ומסתכם בחצי מיליארד שקלים (הערכה ראשונית, לפני קבלת מידע חסר).
לטענת התובעים, סוכני הביטוח "ניידו את קופות הגמל של חברי הקבוצה למסלולי השקעה מסוכנים ביותר". מדובר בתשעה תובעים, שטוענים בכתב התביעה ל"תרמית והונאה פנסיונית בהיקף של כמיליארד שקלים שלא הייתה כמוה בישראל".
עוד טענו התובעים: "המשיבים ניצלו חולשה של לקוחות אשר נקלעו למצוקה כספית והיו זקוקים להלוואה באופן דחוף, או את החולשה של אוכלוסייה מבוגרת וקשישה שניתן להשפיע עליה ביתר קלות, וניידו את כספי החוסכים למסלול של קופות גמל בניהול אישי (IRA) בלא להבהיר להם כראוי את משמעות הדבר. המסלול האמור מתאים אך ורק לחוסכים שיש להם הבנה טובה בשוק ההון או חוסכים שיש להם יועץ השקעות המנהל עבורם את כספם באופן שוטף ויודע היכן וכיצד להשקיע את הכספים".
מדובר בקרנות שהושקעו בהן כספים בשווי של כ-800 מיליון שקלים, שרובם לא אותרו עד היום בידי המנהל המורשה שמונה לסלייס גמל.
כאמור, בין הנתבעים גם בתי סוכן, שהופתעו מהתביעה נגדם וטענו כי אין להם כל קשר לפעילות של הסוכנים. בעקבות כתב התביעה, קיים חשש בקרב בתי סוכנים לתקדים לגבי אחריותם על פעילות לא חוקית של סוכנים שעובדים אתם.
"היו מקרים בהם קיימת הטלת אחריות על סוכנות העל"
עו"ד עדי בן אברהם, מתמחה ברגולציה לסוכני ביטוח ובתביעות ביטוח, מסביר את הסוגיות המשפטיות שיעמדו בפני בית המשפט בבואו להחליט אם התביעה הייצוגית אכן תקפה גם לבתי סוכנים: "אין אחידות בגישה של בתי המשפט בנושא סוכני על. הפסיקה אינה אחידה והמקרים לא דומים למקרה עליו הוגשה התביעה הייצוגית. על פי פסיקות שניתנו בנושא של סוכני על למול סוכני משנה, המנעד רחב ומשתנה בהתאם לנסיבות. היו מקרים בהם קיימת הטלת אחריות על סוכנות העל, מעצם היותה המפקחת על הסוכנים שהיא מאגדת תחתיה, כאשר מוטלת עליה חובת זהירות כלפי המבוטחים, על אף קיומו של סוכן משנה, אך הדבר הינו תלוי נסיבות".
"כאמור, בתי המשפט בוחנים כל מקרה לגופו ביחס לחלוקת האחריות. בתהליך נבחנת השאלה עד כמה הייתה מעורבות של בית הסוכן בפעילות של הסוכן והיקף הפיקוח על פעילותו של סוכן הקצה. לעיתים קיימת מעורבות רחבה שהרי ישנם בתי סוכן אשר מעניקים שירותים שונים לסוכנים, בין היתר, ביצירת קשר עם לקוחות פוטנציאלים (לידים), שירותי תפעול אדמיניסטרציה, תמיכה מקצועית והדרכה, וכד', אך מכאן לא ניתן לגזור בהכרח את מידת האחריות", מסביר עו"ד בן אברהם.
עוד הוסיף: "אני סבור שבית המשפט יצטרך לבחון מה רמת הקשר והזיקה של התנהלות הסוכן הבודד לבית הסוכן וזאת למול הטענות לכאורה המועלות בכתב התביעה. אזכיר כי במישור הרגולטורי, כל סוכן אשר נפגש עם לקוח בנוגע לתכנית פנסיונית, נדרש להוציא טופס מסלקה ולמלא בהתאמה מסמך הנמקה שמפרט מה המוצרים אשר לדעתו מתאימים ללקוח ולצרכים הרלוונטיים אליו, ולרוב סוכן העל לא מעורב בתהליך הקצה ובתובנות המקצועיות אשר הינן כאמור, של סוכן הביטוח אשר נפגש עם הלקוח. לכן אני מניח שתעלה השאלה עד כמה יש להטיל, אם בכלל, חשיפה אישית ואחריות על סוכן העל למול הפעילות המקצועית של סוכן הביטוח הפועל מטעמו, שכן אין ספק כי הטענה לפיה סוכן העל לא מקיים קשר ישיר עם הלקוח תועלה בדיון".
האם חשובה העובדה שבית הסוכן מקבל עמלה בזכות פעילות הסוכן?
"בעיקרון, בית סוכן מאגד קבוצה של סוכנים, שלו היו הולכים כל אחד בנפרד לחברת הביטוח, יתכן ולא היו מקבלים עמלות גבוהות אותן מקבל בית סוכן עם 50-100 סוכנים, שבא לחברת הביטוח כגוף מאגד. אני מניח שסוגיית התגמול (העמלות המשולמות לבית הסוכן ולסוכן), יכול ותעלה לבחינה על ידי בית המשפט, ביחס לכלל המעורבים.
"עם זאת, קשה בשלב זה, בטרם נבחנו הראיות ובטרם נפרשה היריעה העובדתית המלאה לקבוע מסמרות ביחס לאחריות כזו או אחרת של סוכני הביטוח ו/או סוכני העל, ואני מניח שהדברים עוד יתבררו בצורה מסודרת בבית המשפט ושם בהתאם לראיות וההוכחות שיוצגו יקבע בית המשפט בסופו של יום את רמת מעורבותם, אם בכלל, של מי מהנתבעים לרבות ביחס לבתי הסוכן בנוגע למקרים הנתבעים".
בחזרה לבעלים של בית הסוכן. בתשובה לשאלה האם בהסכמים עם סוכנים יש סעיפים שמעגנים את שאלת האחריות, ענה: "כרגע לא. אבל אולי באמת כן נצטרך להכין הסכמים חדשים. לכל סוכן יש כמובן רישיון אחריות מקצועית, הסכם מול חברות הביטוח שמחייב אותו. אבל נצטרך לחשוב על זה ברצינות". תשובה שמאירה על מורכבות הנושא.
כתבות נוספות
רשות ני"ע: בשנת 2024 נרשם גידול של פי שניים במספר העיצומים והיקפם לעומת שנים קודמות
"אין לאסור על חברות ביטוח לרכוש סוכנויות, אבל יש לטפל במודל תגמול הסוכנים"
לשכת היועצים הפנסיונים לרשות שוק ההון: גופים מוסדיים מערימים קשיים בהליך הפרישה
בג"ץ דורש ממשרד התחבורה ורשת שוק ההון עדכון לגבי תיקון ההוראות לשמאי הרכב עד ה-1 במאי
רשות שוק ההון חשפה בכנסת: נבדקת מעורבות כמות גדולה של סוכני ביטוח בחקירה בפרשת סלייס גמל
כניסה לחשבון שלי
(באמצעות סיסמה קבועה)שמסתיים בספרות {{phone-four-last-digits}}
אנא הזן את הקוד שקיבלת